Rudolf Péter: Magyarországon nincs diktatúra

2013. november 21. 8:37
„Erőt sugároz, ha a hatalom azt mondja: erős vízióm van az országról, a nemzetről, neked más víziód van, mutasd meg. Ez lenne a lényeg: eljutni a kíváncsiságig” – mondja a színész a Heti Válasz mai lapszámában megjelenő nagyinterjúban.

A Kossuth-díjas színész-rendező úgy véli, két évtizede működik az a mechanizmus, amelyben összeül egy, a megrendelő szájíze szerint összeállított kuratórium, és meghozza döntést, amely meglepő módon egybeesik a kiíró eredeti szándékával. „Nem helyes. Kamudemokrácia. Robi is így lett igazgató, Jordán Tamás esetében augusztusban tudtam a végeredményt - ha jól emlékszem, novemberi határidővel zajlott a pályáztatás. Egyik ügy persze nem menti a másikat, de mire föl most ez az őrjöngés? Voníthatnánk évek óta”.

Alföldinek a bécsi Burgtheaterben elmondott beszédére reagálva, amelyben a Nemzeti volt igazgatója arról beszélt, hogy Magyarországon nincs szabadság, Rudolf Péter így nyilatkozik: „Robi tehette a dolgát, teheti most is, sőt, színházakat ajánlottak fel neki. Magyarországon nincs diktatúra, az ország nem fasizálódik. És persze nincs tele itt ragadt komcsikkal sem. Ezek veszélyes címkék. Attól azonban, hogy az ember visszautasítja ezeket az állításokat, kötelessége megvizsgálni, hogy a felelőtlen túlzások mögött mennyi a jogos kritika”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés