Északi fények a pesti estében

2013. november 22. 18:21

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Észak derűs és melankolikus hangulatait egyaránt megidézi a Skandináv Fesztivál, ami a nordikus országok seregszemléje, és épp a napokban zajlik Budapesten.

„Akik élnek, azok délnek mennek, akik haldokolnak, északra” – énekli a régi Kispál-dalban Lovasi, de ebben speciel nincs igaza. A wannabe mediterrán Magyarországon is vannak olyanok, akiket Észak jobban vonz Délnél; akik kíváncsiak a Balti- és a Jeges-tenger közötti hűvös vidékekre; akik megismernék, milyen az élet arrafelé és mi választ el, mi köt össze minket az ott lakó népekkel. Észak derűs és melankolikus hangulatait egyaránt megidézi a Skandináv Fesztivál, ami a nordikus országok seregszemléje, és épp a napokban zajlik Budapesten.

Film, irodalom, zene és más művészeti ágak is felvonulnak ezen a mini seregszemlén a Toldi, a Fuga, az Alexandra Pódium, a Gipszkorszak játszóház és az A38 helyszínein. A részletes programról itt lehet olvasni; de mi is szemezgettünk a műsorból. Péntek este nyolckor elkaphatjuk a Toldiban a Känn ingen sorg című svéd filmet, ami egy zenész fiatalember útkereséséről szól. Szombat délután négykor a koppenhágai szabad város, Christiania helyzetével ismerkedhetünk meg; egy órára rá pedig Oslo utcáit járhatjuk egy film erejéig – mindkét program a Toldiban lesz. Este héttől ugyanitt a Snow Cave Man-t, egy, a modern civilizációból kivonult norvég természetjáró ember élettörténetéről szóló filmet nézhetünk meg.

Vasárnap 18 órától pedig a The Expedition To The End Of The World című dokufilmet vetítik, egy külső és belső utazásról Grönland festői, északkeleti partvidéke mentén, csodálatosnak ígérkező felvételekkel. Vasárnap este pedig a dán When Saints Go Machine koncertjével zárhatjuk a fesztivált, a dán banda skandináv léptékű különcséggel kever popot, punkot, house-t és soult a zenéjébe. Skol!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában