Nem játszhatja Csurka darabjait az Újszínház

2013. november 23. 12:01
Az író gyermekei elperelték a szerzői jogokat az eddig azt kezelő alapítványtól, ezért a Csurka István által írt darabokat le kellett venni az Újszínház repertoárjáról. Dörner György igazgató bízik abban, hogy sikerül megegyezni az örökösökkel.

Nem játszhatja az Újszínház Csurka István darabjait egy jogerős ítélet értelmében – tudta meg a Blikk. Jelenleg két Csurka darab fut(ott) a színházban: a Deficit és a Döglött aknák, de az évadban két másik Csurka-mű, a Házmestersirató, illetve a Nagytakarítás bemutatóját is tervezték. Előbbi kettő lekerült a repertoárról, és a jelenlegi helyzet szerint utóbbi kettő bemutatója is elmarad. Dörner György reméli, hogy mindez nem marad így végleg. „Mivel mindenkinek az az érdeke, hogy az előadások menjenek, tárgyalásban vagyok az örökösökkel” – mondta el a Blikknek az Újszínház igazgatója.

A helyzet azért alakult ki, mert Csurka István három gyermeke elperelte a szerzői jogokat az eddig azt kezelő Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványtól – amelyben Csurka özvegyének is van érdekeltsége –, így a műveket az alapítvány már nem értékesítheti. A lap szerint családi viszály miatt alakult ki a jogi háború, Csurka István gyermekei ugyanis rossz néven vették, hogy az elhunyt vagyontárgyait az író özvegye, Papolczy Gizella örökölte. Az örökösök azon a jogcímen indítottak eljárást a Blikk szerint, hogy az ingatlanok és ingóságok értékesíthetőek, a szerzői jogok viszont nem.

Csurka István gyermekei közleményben jelezték: édesapjuk halála óta egyetlen közreadott vagy bemutatott műhöz sem kérte és kapta meg senki a hozzájárulásukat. „Ebből következően minden, Csurka István nevével fémjelzett esemény, bemutató, ősbemutató, emlékkönyv, emlékbizottság akaratunk ellenére, beleegyezésünk, velünk kötött szerződés nélkül, jogtalanul jött létre” – közölték az örökösök, hozzátéve, hogy intézkednek a jogtalan névhasználat, közlés, színdarab-bemutatás, ősbemutató és egyéb jogsértések tárgyában is. A Blikk kereste az örökösöket, akik azonban jogi képviselőjükön keresztül jelezték: a közleményben mindent elmondtak, egyelőre nem kívánnak megszólalni.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gyerekei biztos nagyon szerethették apjukat, ha ezt meg tudták tenni vele pitináer bosszuból. Csurka darabot a rendszerváltoztattás után a ballibek tiltották le és agyonhallgatásra Volt itélve. Egyedül Karinthy Marci ment szembe a magánszinházába és mutatta be darabját. Most az örökös gyerekek azonos platformra kerültek a ballibekkel. Alapitvány kezelte eddig, s nem tudták elviselni, hogy Csurka özvegye is tulajdonosa az alapitványnak. Személyes kis bosszujuk lényegileg nem az özvegynek, hanem édesapjuknak ártanak.

Szegény Csurka még holtában Sem tud megnyugodni.

Normális gyerekek inkább büszkék lennének arra, hogy édesapjuk darabjait életbe tartják és életmüve fennmarad. Pitiáner lelkiszegénységre vall az ilyen viselkedés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában