Mi kell a magyarnak?

2013. december 21. 14:26
Gomperz Tamás
hvg.hu
Mit csinál a híres amerikai prodjuször, amint Budapestre érkezik? Természetesen állami pénzosztóvá válik, aki szórakoztató közönségfilmeket gyártat közpénzből.

„Amerikában vígjátékokat magánpénzből szoktak készíteni. A prudjuször üzleti vállalkozás formájában készít filmet, ezért arra kényszerül, hogy a bevételekből fedezze a gyártási költségeket, cserébe az Oscar-gálán ő veszi át a díjat, nem az amerikai elnök. Snitt. Mit csinál a híres amerikai prodjuször, amint Budapestre érkezik? Természetesen állami pénzosztóvá válik, aki szórakoztató közönségfilmeket gyártat közpénzből.

Nem meglepő, ha maga a film is hasonló metamorfózison megy keresztül. A kiindulópont a Mi kell a nőnek? című vígjáték lehetett, melyben a macsó Mel Gibson egy véletlen baleset után hallani kezdi a nők gondolatait, melynek hatására lelkes feminista lesz. Mi az alaphelyzet az eredeti filmben? A főszereplő a domináns társadalmi csoportot (férfi) képviseli, mégis ő az, aki átalakul, hogy a gyengébb társadalmi csoporttal (nő) azonosulni tudjon. Kit figuráz ki a film? Az erőst, a többségit, a nyeregben levőt. Mi a film üzenete? Ha alkalmazkodsz a gyengébbhez, boldog lehetsz.  

Ugyanez a Coming out-ban: a gyengébb társadalmi csoporthoz (melegek) tartozó főszereplő egy baleset után átalakul, hogy a domináns társadalmi csoporthoz (hetero) tartozókkal azonosulni tudjon. Mi a film üzenete? Ha alkalmazkodsz a többséghez, boldog lehetsz. 

Nem homofóbia ez, hanem ösztönös igazodás, uralkodó életérzés, hétköznapi tapasztalat, életvezetési jó tanács. Az erős mindent visz. Ha belegondolunk, a magyar autósok még az iskola előtti zebránál sem állnak meg, nem véletlen, hogy ebben az országban kormánypárti tüntetés is van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mi kell a magyarnak?"

Teszi fel a kérdést a kívülálló szemlélődő. Az integrálódást mereven elutasító idegen.

Kérdezzük meg azt is, hogy: kit érdekel?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés