Az MSZP szerint a kormány szembefordítja a művészeket

2014. január 22. 15:35
Hiller István szerint a rendszerváltás óta soha nem volt még ilyen megosztott a kulturális élet.

Az MSZP szerint a kormány tudatosan egymással szembe fordítja a művészeket, a kulturális élet ezért megosztottabb, mint a rendszerváltás óta bármikor. Hiller István szocialista politikus, volt oktatási és kulturális miniszter szerdán, a magyar kultúra napján azt mondta: a kulturális élet megosztottsága nem belülről fakad, a kormány okozza, tudatosan szembeállítva egymással a művészeket. Véleménye szerint az Orbán-kormány nem kulturális, hanem hatalmi politikát folytat.

Ennek szimbóluma a Műcsarnok, amely több mint egy évszázadon át „a kortárs művészet szentélye” volt úgy, hogy soha egyetlen kormány sem akarta egy irányzatnak, platformnak, csoportnak adni a felügyeletét – fejtette ki. Ezzel szemben az Orbán-kormány egy politikai nézetazonosságon alapuló művészközösség, a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába adta a Műcsarnokot – folytatta Hiller István. Az intézmény épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt ígérte: ha a baloldali összefogás pártjai győznek a választáson, visszavonják ezt a rossz döntést, és a Műcsarnok ismét a teljes kortárs művészeti élet kiállítóhelye lesz.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a kulturális ügyek több minisztériumhoz és kormánybiztoshoz tartoznak, a kulturális államtitkárság pedig gyenge, nem tudja érvényesíteni akaratát. Azt mondta: választási győzelmük esetén ezen is változtatni fognak, és helyreállítják a kulturális politika tekintélyét a kormányon belül.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha meg van osztva, az azt jelenti, hogy vannak normálisak is köztük nem csak bolsik.

Az MSZP szerint a kormány szembefordítja a művészeket


a tükörrel.

Na,jó! Levente ritka jellem.
Pedig az István, a király kapcsán is cseszegették rendesen még jobbról is. De ő valahogy nem akar igazodni csak a saját erkölcséhez. (Mert neki még van.)

A Hiller meg menjen a fenébe. Éppen ideje volt a mindenhez értő, mindent uraló (Kossuth díj bizottság pl.) radnótisándorok háttérbe kerülésének.
Persze, ha most meg Fekete akarna mindent uralni, annak sem örülnék.

Ja, Moór Mariann, aki Rózsadombról (vagy "rózsadombról") értetlenkedett, hogy
mi bajuk van az embereknek, amikor itt minden szép és jó (persze csak a szocik alatt).

Na, az sem volt semmi, amikor Blaskó Péternek neki mentek szeretett kollégái, hogy má' hogy volt képe nem át venni a Kossuth-díjat Gyurcsánytól.
Anger Zsolt a Népszavában írt nyílt levelet - Blaskó ellen. Ma a köztévé Haktion (vagy mi) sorozatának főszereplője.
No, nem Blaskó! Anger!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában