„A világ egy magyar szerzőt lát bennem”

2014. február 4. 19:40

Eötvös Péter
hvg.hu
Az ember nagyon jól él Párizsban, Németországban vagy Hollandiában, különösen az elején. Aztán felmerül a kérdés… Nem egyedül vagyok, aki hazajött, látható vonulat volt.

A művészvilág ma megpróbálja újrafogalmazni, hogyan áll hozzá a mai viszonyokhoz, a globális kérdésekhez, a nemzetköziség-magyarság kérdéseihez.  Ön több mint 30 évig élt külföldön, tíz éve költözött vissza Magyarországra. Hogy látja, el lehet választani egymástól a nemzeti és nemzetközi művészetet?

1966-ban elmentem tanulni Németországba, Párizsba, Hollandiába. Bő 30 évet voltam távol. Kint épültem föl, ott alakítottam ki szakmai pályámat. Én a nyugat-európai kultúrának vagyok a része, a gyökereim azonban itthon vannak. A jelenlegi munkáimban mindkettő hatás együtt megtalálható. Azt is mondhatnám, a most bemutatott operám sem egy magyar produktum. A magyaroknak megmutatom, itt tartok most. Nem szeretnék semmiféle határt húzni. Ez Eötvös Péter. Ez vagyok, ezt csinálom, azzal a tapasztalatkörrel, ami számomra adódott. Nagyon ellene vagyok mindenféle határhúzásnak. Ezért is jöttünk haza tíz évvel ezelőtt. Elfogadhatatlan állapot számomra a határok szűkítése, meghúzása. Elég kicsi ahhoz a Föld, hogy azt vegyük egységnek. Fontosnak tartom, hogy a helyi kultúrákat védjük és támogassuk, de létezik egy nagyobb kulturális kör. Én a földi kulturális körben mozgok… ha elmegyek Tokióba vagy New  Yorkba, ahol a filharmonikusok játsszák a hegedűversenyemet, és jövőre majd az új operámat, értik, hogy én már csak a magam személyét képviselem. De a világ egy magyar szerzőt lát bennem. Az is vagyok.
 
Innen indul, és ide jön vissza.
 
Ez az Itthon érzés. Annak a nyugalma, hogy most itthon vagyok. Ezért jöttünk haza. Az ember nagyon jól él Párizsban, Németországban vagy Hollandiában, különösen az elején. Aztán felmerül a kérdés… Nem egyedül vagyok, aki hazajött, látható vonulat volt.
 
Most ellenkező vonulat is van.
 
Nem szeretnék arra gondolni, hogy el kell menni innen.
 
De a közéletből nem lehet kivonulni…
 
 Nem kell. Biztos vagyok benne, hogy a Lillith-előadással a MÜPA-ban többet tettem a magyar kultúráért, mintha az utcán tartanám a táblát. Nem vagyok utcai harcos. Van más terület, ahol meg lehet mutatkozni. Egy ilyen bemutatóval, úgy látom, hogy nagy hatást lehet elérni. Sokan értik, évekig működik, remélem. Ettől boldog vagyok.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, igen! Ilyen egy komoly művész!
A műveivel politizál. És nem külföldi lapoknak adott hazug interjúkban ócsárolja szülőföldjét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés