Mégsem lehet a Nemzet Művésze, akit jogerősen elítéltek

2014. február 4. 10:06
A köztársasági elnök észrevételét figyelembe véve módosította a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvényt a parlament, így mégsem kaphatja meg a Nemzet Művésze díjat az, akit bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek.

A köztársasági elnök kifogását figyelembe véve fogadta el ismét az Országgyűlés kedden a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását, így nem részesülhet a Nemzet Művésze díjban az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek.

Áder János államfő december 19-én küldte vissza megfontolásra a Házban tíz nappal korábban megszavazott törvényt, amely a legkiemelkedőbb - Kossuth-díjjal már kitüntetett – művészek elismerésére létrehozza a Nemzet Művésze díjat. Az elismerés feltétele, hogy a díjazott elmúlt 65 éves (ha tánc- vagy cirkuszművész, akkor 50 éves). A köztársasági elnök sérelmezte, hogy a módosítás kivételes méltánylást érdemlő esetben lehetőséget adott volna arra, hogy a díjban bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művészek is részesülhessenek. Áder János közölte: ez nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén elért kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók rá.

Az előterjesztő, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy zárószavazás előtti módosító javaslatban a kifogásolt rész elhagyását javasolta, a Ház pedig ennek megfelelően fogadta el újra a törvényt 262 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 16 tartózkodás mellett.

A mindenkori minimumnyugdíj huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkal jár címet egyidejűleg legfeljebb hetven, az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar-, a fotó-, a nép- vagy a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó viselheti. A díj posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható.

A díjat a jogszabály értelmében az MMA elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottság elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekelne, ki az,akit elítéltek a díjazásra "méltók" közül?

A korábban bedrogozva balesetet okozó, öt hónapig rács mögött ülő Stohl Buci kizárva. A havi 500 000 Ft juttatás esélye az ô esetében konvergál a nullához...:)
Helyeslem!

Azért kellett a törv. módosítás, hogy meg se fordulhasson senki fejében a lehetôség bûnözôk díjazásra.
Sas Józsefet jogerősen elítélték adócsalás miatt, mégis csak egy paraszthajszálon múlott, hogy 2008-ban nem kapott Kossuth díjat.

Nem... az a kádkőgyáros csak bekaphatja! :)

"Ezt kozmetikázta..."

Nem kozmetikázta, hanem helyretette, kijavította azt a hülye részt amit beleírtak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában