Előre nyilatkozniuk kell a művészeknek, hogy átveszik-e az állami díjat

2014. február 5. 8:24
A Jászai Mari-, illetve a Kossuth-díj jelöltjeinek kiküldött adatlapon arra is rákérdeznek a művészeknél, hogy ha elnyerik az elismerést, át is veszik-e azt. Elképzelhető, hogy így akarják bebiztosítani: ne fordulhasson elő, hogy valaki tiltakozásképp nem veszi át Orbán Viktortól a díjat, mint tette azt 2008-ban Blaskó Péter Gyurcsány Ferenccel.

A Blikk értesülései szerint az idei Jászai Mari-, illetve Kossuth-díj jelöltjeinek nyilatkozniuk kell arról is a számukra kiküldött adatlapon, hogy ha nekik ítélik az elismerést, akkor hajlandóak-e azt át is venni. A lapnak nyilatkozó egyik jelölt elmondta: ilyen eddig nem volt, szerinte valószínű, hogy aki nemet mond a kérdésre, az elveszti az esélyét a nyerésre. Felháborítónak tartja azt is, hogy ezek szerint már nem csak az számít, hogy valaki munkásságával rászolgált-e az elismerésre.

Mint ismert: többször előfordult már, hogy egy-egy művész nem vette át a március 15-i ünnepélyes díjátadáson a neki ítélt elismerést, mert így akart tiltakozni az éppen aktuális politikai helyzet ellen. Például Blaskó Péter színművész 2008-ban nem vette át a díjat Gyurcsány Ferenctől, 2011-ben viszont igen. A Blikk szerint úgy tűnik, hogy most nem akarnak hasonlót a döntéshozók.

A lap kereste a kulturális államtitkárságot az ügyben, de eddig nem kaptak választ a kérdéseikre.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ügyes!
Semmit nem bíz a véletlenre...

Ha visszautasítják, nincs szükségük rá, be kell szüntetni a díjkiosztást,oktatási, egészségügyi célokra kell költeni az így megspórolt pénzt.

Teljesen korrekt eljárás.

Én valami hasonlót képzelnék el a miniszterelnök-jelöltek kapcsán is. Az elnökjelölti vita előtt nyilatkozniuk kellene arról, hogy kapcsolatban állnak-e más országok titkosszolgálataival, pénzügyi-gazdasági multinacionális érdekcsoportokkal, politikusokkal, pártokkal, kapnak-e, s kitől politikai tanácsokat, s legfőképpen anyagi támogatást.

Az első kérdőívet Mesterházynak raknám le az asztalára, amint megérkezett az amerikai kiképzéséről/továbbképzéséről!

"Például Blaskó Péter..." - írja a fenti cikk.

ha nem tévedek, NEM például,
ugyanis Blaskó Péteren kívül nem tudok egyetlen művészről sem, aki ne vette volna át a (szép összeggel is járó) Kossuth-díjat

Mindenkire legyen ez kötelező, ne legyen kettős mérce. Azt meg csak zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar-orosz pártközi kapcsolatok tekintetében a Fidesz száz év múlva sem éri utol a baloldalt, beleértve az MSZP-t is.

Putyin nem Orbán kiskutyusát simogatta a bensőséges családi ebéd után. Veres Jani bizalmas, még a moszkvai magyar nagykövetség elől is titkolt utazásairól, tárgyalásairól nem is beszélve.

Egyszerű az egész: nem akarták, hogy a kitüntetések is politikai hatalmi harcok áldozatává váljanak. Meg provokációt sem (mert nyilván lett volna, hatalmas sajtóvissszhanggal).
Nem kell állandóan diktatúrázni, mi lenne, ha tényleg az lenne?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés