Ma már szinte semmi nem az, ami valójában

2014. február 16. 12:16

Koncz Zsuzsa
NOL
Ha az ember magyar, manapság mindenről a politika jut eszébe, ráadásul, ha azt mondja, hogy „politikus lemez”, mindenképpen szűkíti az anyag mozgásterét is.

»Ez a Tündérország háborúban áll, / Magával harcol és békét nem talál. / Hát nézd a táltos törpét, megint új álarcot visel, / Miközben szól az álszent kórus, a métely magvát hinti el.« Hol van a térképen ez a Tündérország? Dalokba bújtatott politikai állásfoglalás volna ez a lemez?

Nem. Akkor sem gondoltam, hogy az lenne, amikor készítettük. Azt éreztem, hogy Bródy most sokkal erősebben fogalmaz, de hát a helyzetek is sokkal élesebbek körülöttünk. Ha úgy tetszik: önismereti szövegnek kezelem a Tündérországot. Nem csak arról szól, hogy kik vannak körülöttünk, hanem arról is, hogy mi magunk milyenek vagyunk. Mindez viszont nem idegen attól, amit mindig is csináltunk: az eddigi dalok is arról szóltak, hogy mi az, amit látunk, szeretünk, és mi az, ami nem tetszik, ami bánt. Ez szerintem nem politika, de mivel egy átpolitizált országban élünk, evidens, hogy sokan viszont azonnal erre gondolnak. Ha az ember magyar, manapság mindenről a politika jut eszébe, ráadásul, ha azt mondja, hogy »politikus lemez«, mindenképpen szűkíti az anyag mozgásterét is. Az, hogy most áthatja az életünket a politika, sajnálatos tény. De ettől egy dal még nem okvetlenül politikus. Csak mint egy tükör, az életünket mutatja olyannak, amilyen. Akkor választok ki egy dalt, vagy akár egy József Attila-verset (a Tündérországon hallható a Világosítsd föl is, ennek zenéjét Bródy János írta – a szerk.), amikor ráismerek valamire a saját életemből. Ez mindig is így volt, mindig is önkifejezési eszközként tekintettem-tekintettünk a zenére. A Jelbeszéd, a Ha én rózsa volnék vagy a Miért hagytuk, hogy így legyen is egyfajta vélemény volt mindarról, amit magunk körül tapasztaltunk. Engem mindig is ez érdekelt – nem az, hogy szép ruhákban billeghetek nagyszámú közönség előtt a színpadon. (…)

A Heti Válasz szerint »a legnagyobb ellenzéki kampánygyűlésnek Koncz Zsuzsa március 14-i koncertje ígérkezik a Papp László Sportarénában«. Mit gondol erről? Szörényi Levente tényleg a kampányidőszakra hivatkozva mondta le a szereplést?

Nem lep meg különösebben a lap megjegyzése, mert ma már szinte semmi nem az, ami valójában. Csak elhatározás kérdése, mit minek neveznek. Egy jubileumi koncertet is lehet kampánygyűlésnek aposztrofálni. Attól az még koncert lesz. Reményeim szerint emlékezetes koncert, régi és új dalokkal Bródytól Cipőig, József Attilától Szörényi Leventéig, Heltai Jenőtől Tolcsvay Lászlón és Karinthy Frigyesen át Závodi Gáborig. Akik ismerik, szeretik a dalaimat és ott lesznek, pontosan tudják is ezt. A rendezők pár hete már közölték a nyilvánossággal, hogy Szörényi Levente személyes okból lemondta a fellépést. Sajnálom! Azt azért még halkan hozzáteszem, sokunk számára március 14-e a nemzeti ünnepünk előestéje, és nem kampányesemény.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Á, csöppet sem politizál Aczél Gyögy valahai
üdvöskéje: a "táltos törpe" kitétel nyilván a szende Bajnaira vonatkozik.

Válaszok:
hátakkor | 2014. február 16. 16:00

Megleptél! Én, bevallom, soha nem szerettem Zsuzsa művésznőt (Illés Lajos nevezte így).
Levente mesélte, hogy anno ő szívesen írt volna más énekesnőknek is, olyanoknak, akiknek van hangja is, de Zsuzsa művésznő erős hátszelével nem tudott versenyre kelni.

Válaszok:
hátakkor | 2014. február 16. 21:41

Szörényi tényleg nyilatkozta, hogy imádta, amikor végre Kovács Katinak is írhatott dalokat, melyek szélesebbek egy oktáv terjedelemnél (Zsuzsika csak annyit képes kiénekelni)

Megbocsátva!:)
De viccen kívül, nem hinném, hogy olyan nagyon jól éreznéd magad. Ha csak, nem szakmai tanulmányútnak tekintenéd. Mert, alighanem, sok "érdekes" figura lesz a nézőtéren.

A Kádár rendszert nem a kiváltságos Zsuzsa művésznő tette elviselhetővé, hanem hogy
1. nálunk tele voltak az élelmiszer-polcok
2. mi utazhattunk, Nyugatra is (igaz, egyénileg csak három évenként)
3. mindezek mellé nem kellett Kádár képét nézni minden közintézményben, nem kellett szabad Nép félórákra járni, nem csak Kádár aznapi programját mutatta a tévé (mint volt szerencsém anno Erdélyben a román tévé adását nézni, mi másról sem szólt csak Ceaușescuról és "kedves" feleségéről)
stb.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2014. február 16. 13:51

Mi történt kiscsajszi?

Kizavartak a szadeszes elvbarátaid?
Beálltál a szélsőséges bulvársajtóhoz óbégatni?

Maradnod kellene a kaptafádnál.
Mindenre még egy jó közepes tehetség sem jogosít fel!!!

"Azt azért még halkan hozzáteszem, sokunk számára március 14-e a nemzeti ünnepünk előestéje, és nem kampányesemény."

No akkor majd nézd és hallgasd, mit fognak megengedni maguknak szabados demokrata élvbarátaid!!!

Emlékezetes esemény volt Demszky a záptojásesőben.

Kiprovokálta az is a népharagot magának.

"1. nálunk tele voltak az élelmiszer-polcok"

Nálatok a pártbizottság büféjében még téliszalámit meg banánt is kaphattatok...

Válaszok:
marko11 | 2014. február 16. 15:44

"Dalokba bújtatott politikai állásfoglalás volna ez a lemez?
Nem. Akkor sem gondoltam, hogy az lenne, amikor készítettük."
Már hazudozol is, Zsuzsa?
No jó, cseréljük ki a hazudozol-t, füllentesz-re.
Ez szomorú.
Ez már régebben is így volt?

és orbánról gondoltad volna?

Hát, énekesként Koncz Zsuzsa csak jelenthet Kovács Katinak. Sokoldalúságban sehol nincs hozzá az egy kaptafára készült dalaival.

Koncz szeretett úgy kinézni a színpadon, mint egy magyar Jeanne d'Arc, ettől aztán nagyon modoros lett.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2014. február 16. 16:37

Jellemző kádári észjárás: jobb nálunk, mint Bulgáriában meg Albániában.

Hol volt 1940-ben Bulgária?
És hol tartott Magyarország? Minimum Ausztria színvonalán.

Az összehasonlítás itt kezdődik

Csak a te kedvedért: soha, semmilyen pártnak nem voltam/vagyok tagja. (A Kádár rendszert pedig akkor kritizáltam, amíg létezett. És igyekszem nem gyarapítani az utólag bátrak, utólag anno éhezők stb. táborát.)

Te viszont, attól tartok, nem vagy sem nyugdíjas, sem tanár. De a választásokig, OV erősen remélhető újabb győzelméig, a következő 50 napban NEM reagálok a hsz.aidra. Kivéve, ha elnézést kérsz! (Az 50 napot OV most befejeződött, kitűnő értékelőjéből vettem.)

Nem csak Bulgáriához képest.
Magyarország az egész szovjet blokk irigyelt országa volt. Ráadásul Kádárt sem kellett naponta ünnepelnünk vagy nézegetni mindenütt a fotóját, hallgatni szövegeit.

Volt férje, ill. apósa révén kiváltságos volt.
A letiltások meg inkább számítottak reklámnak.

A Kádár rendszer "ellenzéki " énekesnője :)

A rendszerváltás, ill. az szdsz egyik ügyes trükkje volt (gondolom amcsi forgatókönyv alapján), hogy ismert embereket, ismert művészeket állítanak maguk mellé.
Lásd pl. Ukrajnában most Klicskó (a világhírű bokszoló) az ellenzék vezére.

Mint Jeanne d'Arc és Joan Baez egy személyben.
Mellesleg, nem értettem, miért próbálkozik épp a franciáknál?
Akiket már akkor is "imádtam".

Válaszok:
lynx | 2014. február 16. 17:13

A jobboldallal szimpatizáló neves zenészek közül ki írt olyan szöveget aki személyeskedik a baloldali politikussal?????????

Dopemann, Bródy (most) igen.

Ennyit a bal és a jobb oldal kultúráltságáról.

Koncz Zsuzsa, ha ezt vállalja előadni akkor ő is megosztó lesz!!!
Szörényit megértem, hogy nem asszisztál ehhez.

Bródyban nagyot csalódtam 1992-ben. Egy baráti találkozó volt vele. SZDSZ családi körben. (akkor még hittem az SZDSZ-nek.)
Kérdeztem tőle a Sárga Rózsát. " Á, dehogy volt az politikai.Az egy ártatlan szerelmi történet ..stb.
Nálam nagy illúziórombolás.
Bródy gúnyosan szidta Szörényit. (gondoltam, ilyen lehet egy igazi demokrata??? A barátja elvei miatt megtagadja az egész embert???)
Aztán a ráadás (2 órát volt ott, mert máshol is volt ilyen jelenése) elvitte a kasszában lévő pártpénzt mindenféle számla nélkül. Ő kérte. (34000Ft) Mennyi is ez mai áron???? Szerintem több mint a tízszerese.

Válaszok:
marko11 | 2014. február 16. 19:43

Hát az elég nagy baj lenne, mert akkor 3,3 millió példányban kelne el...
Remélem, senki nem veszi meg, és aki arra a kétes élvezetre vágyik, hogy hallgassa, letölti illegálisan. Úgyis Koncz-Bródy birtokolja nem általuk készített zeneszámok jogdíjainak tekintélyes részét is.

Kitűnő történet. (És persze nagyon szomorú is.)
Jól jellemzi a mi rendszerváltó "elitünket".

Persze, az igazság kedvéért azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy volt sok tisztességes, jó szándékú rendszerváltónk is.
De utólag úgy tűnik, hogy mintha csak kamuból lettek volna bevéve a rendszerváltó buliba.
Amikor Csurka először és elsőként megírta, hogy itt valami nagyon bűzlik a magyar rendszerváltás körül, akkor azonnal ő lett az első számú közellenség: a náci, a fasiszta, az ördög!

Őszintén szólva, nem nagyon lehet erről nyilatkozni. Erdős Péter egy bizonyos politikai kör elkötelezettje volt. Erdős Péter és Boldizsár Iván barátok voltak. Utóbbi fia a Boldizsár Miklós volt, neki pedig Koncz Zsuzsa a felesége. Volt például öt aranylemezem. Egyetlen egyet sem kaptam meg. Fel voltam terjesztve díjakra, áthúzták a nevemet, és ráírták egy másik énekesnő nevét. Volt egy magyar delegáció, amelyik kiment Cannes-ba, a fesztiválra, 300 ember, és engem nem vittek ki. Az Erdős Péter másnap felhívott és azt mondta: "Ne haragudj, elkötelezettje vagyok egy bizonyos politikai körnek, és az énekesnő megtiltotta, hogy téged kivigyünk. Elnézést kérek."

"Kovács Kati egy kezelhetetlen, irányíthatatlan született tehetség. Majdnem azt mondhatnám, hogy zseni."

Ő egy kicsit összekeverte a magánéletet a szakmával. Megpróbált udvarolni, de mondtam neki, hogy nem az esetem. Ő tudomásul vette, de nem mondhatnám, hogy megtorolta. Egy nővel gyakran megesik, hogy egy pozícióban lévő férfi megpróbálja meghódítani. Nincs ebben semmi különös. Az sokkal rosszabbul esett, hogy pl. ha hívtak külföldre, akkor a külföldi fél azt az értesítést kapta, hogy Kovács Kati beteg és kórházi kezelésre szorul, miközben én épp koncerteztem. Vagy ha lemezt akartunk csinálni, akkor a stúdióban nekünk jutott 20 óra, a patronált énekesnőnek pedig 200. Voltak hátulütői a helyzetnek, de nyílt konfrontációra sosem került sor. Akkoriban fiatalok voltunk és annyira nem érintettek ezek a dolgok. Az ember zsúfoltan éli a fiatal életét. Olyankor nem tűnnek fel ezek az iszonyú megkülönböztetések. Később tisztul le az emberben, hogy mik voltak a háttérben. Persze voltak olyanok, akik hamarabb rájöttek erre, mint pl. a Nagy Feró.

http://www.quart.hu/quart/arch..

Nem is gondoltam, hogy ennyi pitiáner rosszindulat szorult a lófejűbe. Pfejj!!

Minden az, ami valójában Zsuzsi néni..

Leventének végül megengedték, h Kovács Katinak, meg magának is írhasson..

Ez így, hogy:
"Utóbbi fia a Boldizsár Miklós volt, neki pedig Koncz Zsuzsa a felesége. Volt például öt aranylemezem. Egyetlen egyet sem kaptam meg. Fel voltam terjesztve díjakra, áthúzták a nevemet, és ráírták egy másik énekesnő nevét. Volt egy magyar delegáció, amelyik kiment Cannes-ba, a fesztiválra, 300 ember, és engem nem vittek ki. Az Erdős Péter másnap felhívott és azt mondta: "Ne haragudj, elkötelezettje vagyok egy bizonyos politikai körnek, és az énekesnő megtiltotta, hogy téged kivigyünk. Elnézést kérek." " (Kovács Kati)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés