Ma már szinte semmi nem az, ami valójában

2014. február 16. 12:16

Koncz Zsuzsa
NOL
Ha az ember magyar, manapság mindenről a politika jut eszébe, ráadásul, ha azt mondja, hogy „politikus lemez”, mindenképpen szűkíti az anyag mozgásterét is.

»Ez a Tündérország háborúban áll, / Magával harcol és békét nem talál. / Hát nézd a táltos törpét, megint új álarcot visel, / Miközben szól az álszent kórus, a métely magvát hinti el.« Hol van a térképen ez a Tündérország? Dalokba bújtatott politikai állásfoglalás volna ez a lemez?

Nem. Akkor sem gondoltam, hogy az lenne, amikor készítettük. Azt éreztem, hogy Bródy most sokkal erősebben fogalmaz, de hát a helyzetek is sokkal élesebbek körülöttünk. Ha úgy tetszik: önismereti szövegnek kezelem a Tündérországot. Nem csak arról szól, hogy kik vannak körülöttünk, hanem arról is, hogy mi magunk milyenek vagyunk. Mindez viszont nem idegen attól, amit mindig is csináltunk: az eddigi dalok is arról szóltak, hogy mi az, amit látunk, szeretünk, és mi az, ami nem tetszik, ami bánt. Ez szerintem nem politika, de mivel egy átpolitizált országban élünk, evidens, hogy sokan viszont azonnal erre gondolnak. Ha az ember magyar, manapság mindenről a politika jut eszébe, ráadásul, ha azt mondja, hogy »politikus lemez«, mindenképpen szűkíti az anyag mozgásterét is. Az, hogy most áthatja az életünket a politika, sajnálatos tény. De ettől egy dal még nem okvetlenül politikus. Csak mint egy tükör, az életünket mutatja olyannak, amilyen. Akkor választok ki egy dalt, vagy akár egy József Attila-verset (a Tündérországon hallható a Világosítsd föl is, ennek zenéjét Bródy János írta – a szerk.), amikor ráismerek valamire a saját életemből. Ez mindig is így volt, mindig is önkifejezési eszközként tekintettem-tekintettünk a zenére. A Jelbeszéd, a Ha én rózsa volnék vagy a Miért hagytuk, hogy így legyen is egyfajta vélemény volt mindarról, amit magunk körül tapasztaltunk. Engem mindig is ez érdekelt – nem az, hogy szép ruhákban billeghetek nagyszámú közönség előtt a színpadon. (…)

A Heti Válasz szerint »a legnagyobb ellenzéki kampánygyűlésnek Koncz Zsuzsa március 14-i koncertje ígérkezik a Papp László Sportarénában«. Mit gondol erről? Szörényi Levente tényleg a kampányidőszakra hivatkozva mondta le a szereplést?

Nem lep meg különösebben a lap megjegyzése, mert ma már szinte semmi nem az, ami valójában. Csak elhatározás kérdése, mit minek neveznek. Egy jubileumi koncertet is lehet kampánygyűlésnek aposztrofálni. Attól az még koncert lesz. Reményeim szerint emlékezetes koncert, régi és új dalokkal Bródytól Cipőig, József Attilától Szörényi Leventéig, Heltai Jenőtől Tolcsvay Lászlón és Karinthy Frigyesen át Závodi Gáborig. Akik ismerik, szeretik a dalaimat és ott lesznek, pontosan tudják is ezt. A rendezők pár hete már közölték a nyilvánossággal, hogy Szörényi Levente személyes okból lemondta a fellépést. Sajnálom! Azt azért még halkan hozzáteszem, sokunk számára március 14-e a nemzeti ünnepünk előestéje, és nem kampányesemény.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában