Egymilliárddal több jut a múzeumügyre

2014. március 3. 12:05
Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára elmondta: a magyar múzeumügy állami támogatása a tavalyi 10,66 milliárdról csaknem 11,71 milliárd forintra emelkedett.

Sikerként értékelte a vidéki múzeumi rendszer tavalyi átalakítását a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) hétfői budapesti konferenciáján Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, aki elmondta: a magyar múzeumügy állami támogatása a tavalyi 10,66 milliárdról csaknem 11,71 milliárd forintra emelkedett. Az előző évben teljesen a kulturális rendszerváltozás hangsúlyos elemeként átalakult a vidéki múzeumi rendszer; ilyen lépékű átalakítás a múzeumi világban több mint fél évszázada történt – emlékeztetett az államtitkár, aki köszöntőjében sikeresnek ítélte az elődei által kialakított, új struktúrát. Halász János kiemelte: az átalakításnak köszönhetően nagyobb szerepet kapott a lokalitás, és sokkal világosabbak lettek a fenntartói viszonyok. A vidéki kiállítóhelyet is működtető, nagy országos múzeumok mellett megjelentek a megyei hatókörű múzeumok – ezek a megyei jogú városok által fenntartott intézmények megyei módszertani feladatokat is ellátnak –, önállósodtak ugyanakkor a kisebb települések kiállítóhelyei, amelyek területi múzeumként immár többnyire a helyi önkormányzatok finanszírozásával működnek.

 
Halász János beszámolója szerint a 19 megyei hatókörű múzeum számára tavaly megjelent a költségvetésben egy 2,4 milliárd forintos támogatás, emellett a 86 úgynevezett területi múzeum számára 910 millió forint jutott, továbbá a már 2013 előtt is önkormányzati fenntartású 11 múzeum számára 135 millió forintnyi pályázati forrás. A múzeumi szakmai fejlesztési program 300 millió forintos pályázati keretéből tavaly 57 intézmény nyert támogatást. Idén az önkormányzati fenntartású múzeumok állami támogatása összesen 239 millió forinttal emelkedett, míg az államtitkárság fenntartásában működő 14 országos hatókörű múzeumnak 6,9 milliárd forint helyett immár 7,7 milliárd forintot szánnak, ami azt jelenti, hogy összességében több mint egymilliárddal nagyobb összeg jut múzeumügyre a tavalyi támogatásnál – mondta el. Halász János kiemelte a helyi kulturális intézmények együttműködésének fontosságát, lényegi kérdésként jelölte meg továbbá, hogy a vidéki múzeumok programjaira minél többen eljussanak, és a fiatal nemzedékeket is sikerüljön bevonzani a programokra, kiállításokra.
 
A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a legnagyobb magyarországi múzeumi szervezetként jelenleg 34 vidéki múzeumot fog össze. Az MVMSZ idei konferenciáján idén a vidéki múzeumok helyzetének változása és az országos múzeumokkal fenntartott kapcsolataik kerülnek a középpontba.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés