Frankofón filmnapok zajlanak az Urániában

2014. március 3. 16:04
A február 28. és március 28. között Budapesten és öt magyar nagyvárosban megrendezésre kerülő Frankofón Fesztivál keretein belül február 28. és március 9. között filmnapokat is tartanak az Urániában Budapesten.

Ahogy a 14. Frankofón Fesztiválhoz kapcsolódó 4. Francia Filmnapok sajtótájékoztatóján elhangzott: a fesztivál célja a Frankofónia március 20-ai nemzetközi ünnepe alkalmából a francia nyelv és kultúra népszerűsítése. Idén Magyarországon több mint ötven rendezvény, program várja a francia kultúra barátait a fesztivál hónapjában. Az eseménysorozatban a legkülönbözőbb műfajok szerepelnek: költészettől a zenén és a filmen át a gasztronómiáig és konferenciákig tart a programok spektruma.

A fesztivál egyik kiemelt programja a Frankofón Filmnapok, amelyek február 28. és március 9. között látogathatók a budapesti Uránia moziban. Tizennégy ország közel negyven játék- és rövidfilmje látható a filmfeszten, köztük olyanok is, amiket eddig nem láthattunk Magyarországon.

A hagyományokat követve, a magyarországi független filmforgalmazókkal együttműködésben négy premier előtti vetítés szerepel a programban. Idén először versenyfilm-kategória is indul nyolc alkotással. A győztes film magyarországi terjesztését megszerző a TV5 Monde csatorna 1000 eurós finanszírozást ajánl fel annak a magyar forgalmazónak, amely a közönségdíjas filmet a későbbiekben forgalmazni fogja.

A Friss és ropogós szekció az elmúlt évek ismert és elismert frankofón filmjeinek krémjéből áll:  vígjátékot, drámát és dokumentumfilmet is láthat majd a magyar közönség. Idén nagy hangsúlyt kap a vígjáték, ami egy kétesélyes műfaj, de egy jó filmnél garantált a siker!  A vicces pillanotokon túl lesz még borzongás és nem várt fordulat. A társadalmi problémák is előkerülnek a drámákon keresztül, melynek kemény világából  olykor a szerelem jelenti a kiutat. Végül, de nem utolsó sorban említsük meg az ugyancsak társadalmi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket, melyek segítenek megismerni és megérteni a világ és a filmművészet meghatározó korszakait.

A fesztivál különleges eseményei igazi csemegék: a szervezők többek között rövidfilm-válogatással, egy különleges némafilm-koncerttel, illetve a Visszajárók című nagysikerű francia tévésorozat három epizódjával kedveskednek a közönségnek, amely tavaly megkapta a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat. A Párizsi Francia Intézet Afrikai Filmintézetével együttműködésben a Filmnapokon látható egy afrikai filmválogatás is, amely, többek között, Sotigui Kouyaté mali származású burkina faso-i színész filmjeiből áll. A vetítéseket az afrikai és karibi világ filmművészetének nagyjait bemutató fotókiállítás egészíti ki. A kiállítás az Urániában Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben március 5. és 25. között látogatható.

Emellett több meghívott rendező is részt vesz a bemutatókon, illetve a vetítések utáni közönségtalálkozókon.

A Frankofón Fesztivál és a Frankofón Filmnapok az algériai, belga, egyiptomi, görög, lett, kanadai, libanoni, marokkói, moldáv, svájci, tunéziai nagykövetségek, a madagaszkári konzulátus, a bolg és román kulturális intézetek, valamint az EMMI és a Külügyminisztérium támogatásával jöttek létre. A magyar kormány a rendezvénysorozat költségeinek több mint egyharmadát, összesen 7,5 millió forintot áll.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés