Magyar színházi fesztivál lesz Berlinben

2014. március 10. 13:25
Menni vagy maradni – aktuális művészi állásfoglalások Magyarországról címmel magyar színházi fesztivál kezdődik vasárnap Berlinben független társulatok részvételével.

Magyar színházi fesztivál kezdődik vasárnap Berlinben független társulatok részvételével Leaving is not an option? – Aktuelle künstlerische Positionen aus Ungarn (Menni vagy maradni – aktuális művészi állásfoglalások Magyarországról) címmel. A német szövetségi kormány kulturális alapítványának (Kulturstiftung des Bundes) támogatásával szervezett fesztivál kurátora, Aenne Quinones az egy hétig tartó rendezvénysorozat műsorfüzetében közölt bevezetőjében kiemelte: „A Fidesz-kormány nem hagy kétséget afelől, hogy nem látja szívesen a számára kényelmetlen kulturális szcénát”, és az egyre nehezebb munkakörülmények között mind több művész szembesül a menni vagy maradni kérdésével.

 
A német független kulturális színtér egyik legtekintélyesebb befogadóhelyén, a fővárosi Hebbel am Ufer (HAU) színházban a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Háza közreműködésével szervezett fesztivál „platformot” kíván biztosítani a „kritikus hangoknak”. Ugyanakkor nem akar „ujjal mutogatni Magyarországra”, hanem  „keresi a Budapest és Berlin közötti átfedéseket és a közös kérdésfelvetéseket” – olvasható a kurátor bevezetőjében. Ilyen kérdés például, hogy „milyen mozgásteret enged a kritikus művészi diskurzusnak a mindent bekebelező, határtalanul rugalmas neoliberalizmus. Lehet, hogy egész Európában - és a kontinensen túl is – a versenyről, a források elosztása körüli küzdelemről és a forrásokból részesedésről van szó? Miként alkotnak a művészek az egyre kiszámíthatatlanabb körülmények között? Miként mutatják be munkáikban a politikai fejleményeket?” – sorolta a kérdéseket Aenne Quinones.
 
A független magyar színházi szakmát Pintér Béla és Társulata, Mundruczó Kornél és a Proton Színház, Kárpáti Péter és a Titkos Társulat, Polgár Csaba és a HOPPart Társulat, valamint Hód Adrienn és társulata képviseli összesen hat produkcióval. A fesztiválra meghívták a Kis Varsó művészcsoportot, valamint a Menjek / Maradjak? címmel a vándorlási trendekről dokumentumfilm-sorozatot készítő Speak Easy Projectet – Józsa László és Imre Loránd Balázs vállalkozását – is, amelynek keretében New York és London után Berlinben élő magyarok történeteit gyűjtik.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés