Újra lesz Friss Hús rövidfilmfesztivál

2014. március 24. 10:04
A Toldi moziban március végén 40 magyar és 26 külföldi alkotást nézhetünk meg. A szemle méltó bemutatkozási lehetőséget akar adni a hazai filmes tehetségeknek, ezenkívül bepillantást enged a külföldi rövidfilmes trendekbe is.

Idén is megrendezik a tavaly útjára indított Friss Hús rövidfilmfesztivált. A Toldi moziban március 27. és 30. között 40 magyar és 26 külföldi alkotást nézhet meg a közönség. A csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos szemle méltó bemutatkozási lehetőséget akar adni a hazai filmes tehetségeknek, ezenkívül bepillantást enged a külföldi rövidfilmes trendekbe is – olvasható a szervező Daazo.com közleményében. A fesztiválon új filmmel mutatkozik be többek között Kerékgyártó Yvonne, Szirmai Márton, Szabó Simon, Kárpáti György Mór, Felméri Cecília, Fabricius Gábor, valamint a tavalyi Friss Húson is sikeresen szereplő Grosan Cristina. Két Berlinalét megjárt alkotás is szerepel a programban: Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42 és Ferge Roland El című filmje.

 
Idén nemzetközi versenyprogrammal is kiegészül a fesztivál: a változatos összeállításba olyan országokból érkeztek alkotások, mint Thaiföld, Kína, Spanyolország, az Egyesült Államok, illetve Irán. A nemzetközi szekció olyan filmeket is bemutat, amelyek sikeresen szerepeltek fontos nemzetközi fesztiválokon (Sundance, Berlinale Shorts, Clermont-Ferrand). A fesztiválprogramba beválogatott filmek teljes listája a Daazo blogján olvasható. A nevezés feltételei között mindössze az volt kikötve, hogy a játékidő ne haladja meg a 30 percet, és hogy a filmnek 2012 januárja után kellett készülnie. Műfaji és technikai korlátot nem állítottak, azaz animációs, fikciós és dokumentumfilmekkel is lehetett indulni. A Friss Hús zsűritagjai – Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője, Matthieu Darras, a Nisi Masa alapítója és a TorinoFilmLab projektvezetője, Katarzyna Klimkiewicz lengyel filmrendező és Bitter Brúnó kommunikációs szakember, szociológus – az utolsó napon hirdetik ki a hazai és a nemzetközi versenyprogram győztesét. A legjobb magyar rövidfilmest 100 ezer forintos pénzdíjjal, a nemzetközi verseny győztesét 1000 euróval díjazzák.
 
A fesztiválon a szakmai események mellett koncertek és más kulturális programok is várják a filmeseket és a moziszerető közönséget. A Friss Hús fesztivált állami támogatás nélküli, alulról szerveződő kezdeményezésként először 2013 tavaszán rendezték meg. A tavalyi szemlére – amely öt magyar filmes blokkból állt - körülbelül kétezer néző volt kíváncsi, és a fesztivált pótvetítések is követték. A Friss Hús Classics keretében a tavalyi fesztivál hat filmje tekinthető meg ingyen április 1-ig a www.daazo.com/channels/friss-hus-classics/films címen, köztük Nagy Dénes tavaly Cannes-ban is bemutatkozó, többszörösen díjazott alkotása, a Lágy eső, valamint az Angelina Jolie által is méltatott Körforgalom, Nagypál Orsolya filmje.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés