Lehet, hogy a német alkotmánybíróságot is megszorongatják

2014. április 8. 17:03
A CDU az alkotmánybíróság jogköreinek szűkítését fontolgatja német lapok szerint. Az ok, hogy februárban a testület eltörölte az európai parlamenti választáson 3 százalékos bejutási küszöböt meghatározó szabályt.

A német sajtó beszámolói szerint az Angela Merkel kancellár vezette kormánypárt számos befolyásos politikusát foglalkoztatja az alkotmánybíróság működésének felülvizsgálata, miután a testület február végén eltörölte az európai parlamenti választáson 3 százalékos bejutási küszöböt meghatározó szabályt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint Thomas de Maiziere belügyminiszter a napokban konzultált alkotmányjogászokkal egyebek között arról, hogy miként lehet korlátozni az alkotmánybíróság uniós ügyekre kiterjedő jogkörét például az alaptörvény 
módosításával.

Az alkotmánybíróság az utóbbi egy évben döntést hozott például a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok örökbefogadáshoz fűződő jogainak kiterjesztéséről és arról, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény. A CDU konzervatív szárnyát így az uniós ügyekre vonatkozó ítélet mellett egy sor más döntés is nyugtalanítja.

A Der Spiegel hírmagazin szerint a karlsruhei bíróság volt a téma az úgynevezett Xanteni kör előző heti találkozóján. A befolyásos jelenlegi és volt parlamenti képviselőket összefogó informális csoport eszmecseréjén úgy értékelték, hogy az alkotmánybíróság ítéletei a társadalom liberalizálódásának irányába hatnak, és a testület ezzel túlterjeszkedik hatáskörén. Rupert Scholz alkotmányjogász, volt védelmi miniszter a találkozón kifejtette: az alkotmánybíróság valójában társadalompolitikai tevékenységet végez. A találkozón felvetették Volker Kaudernek, a CDU parlamenti frakcióvezetőjének, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kellene fordítani az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztására – írta a Der Spiegel.

A CDU egyik alelnöke, Armin Laschet szerint viszont nem lehet azzal vádolni az alkotmánybíróságot, hogy túlságosan liberális. Inkább a „látens EU-ellenesség” a jellemző – írta Laschet egy Twitter-bejegyzésben, kiemelve, hogy az európai parlamenti választási szabályok megváltoztatása a testület túltengő önbizalmára utal, ezért az alkotmánybíróknak újra meg kellene tanulniuk, hogy hol van a testület helye az alkotmányos szerkezetben.

Az ellenzéki Zöldek hevesen bírálták a konzervatívokat, úgy vélték, hogy az alkotmánybíróság helyzete körüli vita megindításával nyomás alá helyezik a bírákat, ami elfogadhatatlan.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nocsak, nocsak ott is veszélyben a demokrácia?

Várom a német sajtó bocsánatkéréseit az Orbán támadások miatt.

De nehogy már egyedül menjen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés