Nincs adómentes pálinka

Ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége

2014. április 10. 10:37
Ellentétes az uniós joggal, hogy Magyarországon évente 50 liter pálinkát, pontosabban gyümölcspárlatot jövedéki adó mentesen lehet főzni az Európai Unió bíróságának csütörtöki ítélete szerint.

Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette: évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedéki adó-mentesen lehessen főzni, főzetni – mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága.

Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedéki adó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé a saját célra főzött, maximum 50 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiségű párlat esetében, és az nem lehet kisebb, mint az általános kulcs fele.

Az uniós jog szerint a pálinka esetében a tiszta alkohol hektoliterére minimum 550 euró (mintegy 168 ezer forint) jövedéki adót kell kivetni, és azokra a párlatokra adható adókedvezmény, amelyet a gyümölcstermesztők a saját gyümölcsükből saját fogyasztásra szeszfőzdében főzetnek, és ez nem lehet több háztartásonként 50 liternél, tiszta szeszben mérve.

Ezzel szemben Magyarország a gyümölcstermesztő által főzdében főzetett, saját fogyasztásra szánt pálinkára legfeljebb 50 literig 0 forintos jövedéki adót vetett ki, amit a bíróság gyakorlati értelemben adómentességként értelmezett, az ugyanilyen célra otthon főzött pálinka esetében pedig konkrétan kimondta annak adómentességét.

Ítéletében a bíróság arra a következtetésre jut, hogy Magyarország a kérdéses párlatfőzésre és pálinkafőzetésre az uniós jog által meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt adott. A vonatkozó irányelv tételesen meghatározza, milyen esetekben adható adómentesség, és ez alapján nem jogszerű, hogy Magyarország a házi, saját célú pálinkafőzést maximum 50 literig jövedéki adó-mentessé tegye – olvasható az ítéletben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az ítéletre úgy reagált: a kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon. Ezért a döntést követően a kormány megkezdi a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal és mindent elkövet azért, hogy a pálinkafőzés hagyományai „az Európai Unió engedte kereteken belül” tovább élhessenek Magyarországon.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egyenesen „a brüsszeli bürokraták felháborító akciójának” nevezte az ítéletet. Fazekas Sándor kiemelte: a magyar pálinka hungarikum, és a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát, és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel Vona pont most jelentette be, hogy a jobbik sem akar kilépni a kérdés asszem meg van válaszolva. Már senki sem akar kilépni.

Az EU átreformálása inkább járható út.

akkor annyi lesz és SENKI nem fogja behajtani ezt az adót és kész

;-)

Válaszok:
gross | 2014. április 10. 12:17

Az Únió unos-untalan belepofázik minden mellékes dologba, de a komoly problémákban gyermeteg módon hülye tud lenni.

Mondjuk Ukrajna ügyében kellett volna kevésbé mohónak lenni, és nem elszabadítani a beavatkozással az indulatokat. A euróövezet válságát kéne megoldani, a nagyfokú munkanélküliséget azzal, hogy ne a távoli országokba vigyék a munkát a nagy cégek.

De a sok ingyenélőnek könnyebb a bikaviadalba, a pálinkafőzésbe belekötni, az állami hatáskörbe tartozó alkotmányt bírálni, vagy a homoszexuálisok házasságát tekinteni fő célkitűzésnek. Így lesz sóhivatal az EU-ból.

Lekvárt még szabad főzni?

Mindenki keresi az Únión belül a saját mozgásterét, nincs olyan ország amelyik ellen ne folyna kötelezettségszegési eljárás. Nem kell annyira hasra esni az Úniós szabályok előtt.

Ez így természetes, minden szerződésben van kihasználható mozgástér.

Az otthon készült bor adómentes Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban?

Kíváncsi vagyok, hogy ez az ítélet, hogyan domborodik ki az EU parlamenti választásban.

Egyébként meg úgyis fognak főzni otthon. Addig is főztek.
Annyi finánc még az EU-ban sincs, hogy ellenőrizze.:-)))

Szerintem nem a kisemberrel kell foglalkozni, hanem a nagy csalókkal. Oda kell az erőt csoportosítani ahol jövedéki adó elkerülése folyik.
Ebben a "nagyok" kihasználják azt, hogy adómentes és visszaélnek vele.

Magyaros megoldás lenne: nem érdekelnek a jogszabályok (amúgy kis jelentőségű ügyben), illetve egyszerűen csak nem tartjuk be őket. Így lehet modern, sikeres országot építeni.

Szvsz. a választás előtt ez a döntés inkább plusz szavazatokat hozott volna a Fidesznek.

Heller Ágnes ma majdnem jól mondta.
Csak nem éhség hanem pálinklázadás lesz Magyarországon!

:DD

Annak idején a csatlakozási tárgyalások során kellett volna vagy 30 év "átmeneti mentességet" kérni, mert most már csak a "hungarikum" jellegre hivatkozva kérhetünk más elbírálást.

Gyakorlatilag minden "iparágnak" műanyagosok, elem és akkusok, papírgyártók, fémesek,gumisok, csomagolók stb. megvan az európai szervezete, szokásosan brüsszeli székhellyel, amelynek tagjai a magyar szakmai szövetségek is. Ezek az összes őket érintő szabályozási kérdésben, a tagállami szervezetek megkérdezése után, közös véleményt alakítanak ki, és ezzel mennek a Bizottsághoz, azaz nem "kontrollálatlanok". ( Ettől még egy-két elefántnak lehetnek saját lobbistái is...)

Pontosan erről van. Az EU-t át kell alakítani polgár konformosra és nem lobbista konformosra.

Évekig tüntettek a tejtermelők, de hiába.

Ekkora baromságot, hogy senki nem termelhet annyi tejet, amennyi a saját országának a szükséglete.

Ha nekünk gondunk lesz az akácok túlterjedése miatt, majd mi kivágjuk magunktól, addig pedig tessék nyugodtan ülni Brüsszelbe és azon filózni, hogy a kukorica meg a krumpli mióta őshonos Európába.

És kivel akarsz kilépni, mert Vona most jelentette be, hogy a jobbik sem akar már kilépni.

Remélem nem ezért szavaztál rájuk, mert akkor jól át lettél....-va a palánkon.

Ebbe az unióba akar bennmaradni a jobbik is. Pont most jelentette be Vona.

Ugye nem ezért szavaztál rájuk? Most csalódott vagy? Átvertek?

Azért elképesztő, hogy te mindenbe belepofázol, ha van fingod róla, ha nincs.
Fő, hogy szemétkedj.
Azt sem tudod, miről jártatod a szádat.
Szeretnéd a pálinkát valami őskoppányi EU-ellenességnek beállítani, mert beleérzed a sok évszázados magyar tradíciót, amit te ki nem állhatsz.
Csak az kerülte el a figyelmedet, hogy az utóbbi évek tudományos és egészségügyi vélekedése gyökeresen változott az alkoholt illetően.
Leragadtál Cionnál.
Hozzád képest még a teljesen elhülyült Heller Ágnes is egy hungarista.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés