Felújítás: két évre be fogják zárni a Szépművészetit

2014. április 29. 16:38
A következő év elején várhatóan másfél-két évre bezár a Szépművészeti Múzeum a második világháború óta romos állapotban lévő Román csarnok felújítása miatt; a munkálatok ideje alatt a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) ad otthont az intézmény időszaki kiállításainak.

A Szépművészeti Múzeum nagy Rembrandt-kiállításának végeztével, 2015 elején egy időre a múzeum is bezárja kapuit a közönség előtt – jelentette be kedden Budapesten a Szépművészetit és az Magyar Nemzeti Galériát vezető Baán László.

 
A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a Schickedanz-palota Román csarnoka még a második világháborúban szenvedett súlyos károkat, azóta raktárként használják, illetve a múzeum gipszmásolat-gyűjteményének egy részét őrzik ott.
 
Baán László hangsúlyozta: a kormány április 10-i határozata szerint a városligeti Múzeumi negyednek 2018. március 15-ig el kell készülnie, a projektben pedig fontos szerepe lesz a Szépművészeti épületének, hiszen abban a Magyar Nemzeti Galériával újraegyesült gyűjtemény régi mestereinek munkáit állítják majd ki.
   
Ennek érdekében nemcsak a Román csarnokot hozzák rendbe, hanem felújítják a százéves fűtési rendszert és egyéb rekonstrukciós munkákat is elvégeznek - közölte.
 
A rekonstrukció idejére a Szépművészeti gyűjteményének legjavát, mintegy 40-50 művet a Nemzeti Galériában láthatja a közönség, és saját tárlatai mellett a galéria ad otthont a Szépművészeti időszaki kiállításainak, például a 2016 őszére tervezett, nagyszabású El Greco-kiállításnak is – tette hozzá a főigazgató.
 
Baán László az MTI-nek elmondta: a jelenleg a Román csarnokban őrzött gipszmásolat-gyűjteményt felújítják és a komáromi Csillagerődben hoznak létre belőle állandó kiállítást, a tervek szerint 2017-től.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De a Budai Vár kormányzói palotájában szép tárlatban gyönyörködhet majd a Család :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában