Könyvhét

Esterházy: Irodalmat ostobaság politika elfogultsággal olvasni

2014. június 12. 14:20
Esterházy Péter szerint olvasni majdnem akkora felelősség, mint írni. A Kossuth-díjas író szerint ostoba az, aki egy irodalmi művet politikai elfogultsággal olvas.

Az olvasás felelősségéről is beszélt az ünnepi könyvhét debreceni megnyitóján csütörtökön Esterházy Péter Kossuth-díjas író, akit nagy tapssal köszöntöttek a debreceni könyvutcában. „Olvasni felelősség, alig kisebb, mint írni” – mondta az író hozzátéve, hogy „...a felelősség nem tolható el, nem megúszható”. „Aki például irodalmat politikai elfogultsággal olvas, az ostoba. Olvasó, tilos ostobának lenned” –fogalmazott Esterházy Péter, megjegyezve: meglehet, hogy a társadalom megosztott, de a könyvespolcaink nem.

Esterházy Péter arról is beszélt, hogy „a giccs úgy viszonylik a széphez, mint farizeus a hívőhöz”. Ma – tette hozzá –, Dunát, Tiszát, Hortobágy folyót lehet rekeszteni farizeussal. A kérkedő (vagyis farizeus) és a dolgos ember szembeállításával összefüggésben kifejtette: „a kérkedés jöhet nagyképűségből, hatalomvágyból, újgazdag tahóságból, de van egy szomorú oldala is, jöhet félelemből és bizonytalanságból is, kompenzálásból”. Több most az egy főre jutó farizeus az ideálisnál, leggyakoribbak a kereszténységgel meg a hazafisággal kérkedők – jegyezte meg.

Ne felejtsük el – figyelmeztette hallgatóságát Esterházy Péter –, „a kétharmad, mely sokakat aggódással, másokat örömmel tölt el, a kétharmad az irodalomban nem számít. Semmit se számít. Ott csak az egy számít, egy szép szó, fülolaj, egy vers, egy könyv. Ismétlem: nem rizsa, munka”.

Esterházy Péter beszéde végén megemlékezett azokról az irodalmi kiválóságokról – ahogy mondta, sok jó debreceni emberről, Szabó Magdáról, Tar Sándorról, Borbély Szilárdról, Fülöp Lászlóról, Görömbei Andrásról –, aki azóta haltak meg, hogy 15 évvel ezelőtt megnyitotta az akkor debreceni könyvhetet. 

A 85. debreceni ünnepi könyvhéten 15 kiadó, könyvkereskedés kínálja könyveit a Csapó utca sétáló övezetében kialakított könyvutcában. A hétfőig tartó könyvhéten több más debreceni helyszínen – egyebek között a Méliusz könyvtárban, a Kölcsey központban, a zsidó negyedben – irodalmi, zenei programokkal várják az érdeklődőket.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés