Nem olyan rossz a helyzet

Strasbourg: Nem sérti Magyarország a menekültek jogait

2014. július 3. 14:04
Egy afgán menekült azért perelte be Ausztriát, hogy ne toloncolják vissza Magyarországra, mert itt sértik a menekültek alapvető jogait. A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság viszont nem tartotta megalapozottnak a keresetet. A bíróság szerint a magyar menekültügyben egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, hogy az az emberi jogi egyezménybe ütközne.

A magyar menekültügyi rendszer mellett foglalt állást a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság, igaz az ügy alperese nem Magyarország, hanem Ausztria volt. A felperes egy fiú, aki 16 évesen indult el Afganisztánból és érkezett Európába. Először Magyarországon lépett be az EU területére, de innen tovább ment Ausztriába és ott folyamodott menekültstátuszért. Ausztria visszautasította a kérelmét, mivel a fiú Magyarországon lépett be az EU-ba és az EU-jog alapján így itt kell megindítania az eljárást.

A fiú viszont semmiképp sem akarta, hogy visszaküldjék, ezért az összes osztrák jogorvoslati fórumot végigjárta, végül pedig a strasbourgi bíróságon perelte be Ausztriát. Azzal érvelt, hogy Magyarországon bebörtönzik a menedékkérőket, még akkor is, ha fiatalkorúak. Attól is félt, hogy a magyar hatóságok az ügyének érdemi vizsgálata nélkül automatikusan visszaküldenék Szerbiába. Vagyis azzal érvel Ausztria ellen, hogy olyan országba akarja őt küldeni, ahol sérülnek az alapvető emberi jogai.

A strasbourgi bírság az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Magyar Helsinki Bizottságnak a véleményét is megvizsgálta és úgy találta, hogy a keresetet el kell utasítani. Ugyan vannak problémák a magyar menekültügyben, de a bíróság szerint nem olyan rossz a helyzet, hogy az az Európai Emberi Jogi Egyezménybe ütközne. A magyar szabályok alapján nem küldik vissza automatikusan Szerbiába a fiút, hanem előbb érdemben foglalkoznak a menekültkérelmével. Vagyis Ausztria nem sérti meg a felperes jogait azzal, ha visszaküldi Magyarországra.

A Helsinki Bizottság nem ért egyet az ítélettel, szerintük pont a legfrissebb jelentésüket nem vette figyelembe a bíróság, amelyben többek között azt írják: hiába vannak szabályok például arra, hogy nem szabad fiatalkorúakat menekültügyi őrizetbe venni, ez gyakran mégis megtörténik – írja az Index.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Esetleg a szülőföldjén még jobb helye lenne, ha már annyira rossz neki Magyarország...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés