Eperjes lelkiismerete

2014. július 24. 7:39
Balogh Gyula
Népszava
A művészi szabadságnak, Vidnyászky világszínház felé kacsingató koncepciójának bizony nem szabad, hogy határa legyen. Ha korlátozzuk, akkor a lényegétől fosztjuk meg. Ezt Eperjesnek illene megértenie.

És akkor mit kezdjünk Eperjes lelkiismeretével, mert, a színész, mint állította, lelkiismereti okok miatt döntött a távozás mellett. Mint mondta, több minden bántotta, amelyek a Nemzetiben történtek. Emlegetett a színpadon falloszt viselő püspököt, illetve számára elfogadhatatlan csókjelenetet két férfi között, érthetetlen nemváltásokat Shakespeare egyik darabjában, ráadásul ebben ő is személyesen érintett, hiszen az Ahogy tetszikben egy parasztlányt játszott. Eperjes lépten-nyomon hangoztatja, hogy ő egy hívő ember. Ez tiszteletet parancsoló, nincs is vele semmi baj.

Csakhogy az viszont legmegengedőbben megmosolyogtató, hogy a magánemberi erkölcsi szabályai és a művészi elfogadás között próbál határokat felállítani. Azt mondja ő is játszik gyilkost, de azért mindennek van határa. Egyet felejt el, hogy a művészi szabadságnak, Vidnyászky világszínház felé kacsingató koncepciójának bizony nem szabad, hogy határa legyen. Ha korlátozzuk, akkor a lényegétől fosztjuk meg. Ezt Eperjesnek színészként, rendezőként illene megértenie és akkor a lelkiismeretével könnyebben elszámolhatna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megható, mennyire szívén viseli a szerző Eperjes lelkiismeretét és Vidnyánszky világszínházi vízióját egyaránt.
Mégiscsak igazi művészi tényező mindkettő, nem pedig kormányszócső?

Na, pont ezt akartam írni.

Ezt is megértük, hogy a Népszava Vidnyászky védelmére kel, hehehe.

Mi a manó?

De a Népszava miért foglalkozik más - Eperjes - lelkiismeretével?
Talán a Népszavát furdalja Eperjes lelkiismerete?

1.A szerző elfelejti , hogy a szabadság nem szabadosság .
2. A szabadság ugyanis nem tetszőlegesség , hanem a nagyobb jóra való elhivatottság / pl. Franz Jagermeister , aki megtagadta a kivégző osztagba való beosztását , s ezért őt is kivégezték ... / .
3. Eperjes lelkiismerete nem lehet mások számára norma , de mindenkinek szóló felhívás , hogy saját lelkiismerete fontosságát megbecsülje , ne legyen sodródó , megalkuvó . Ritka erény !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés