High-tech pajtában várja vendégeit a Design Terminál

2014. július 28. 17:52
„High-tech pajtában” tartott délutáni beszélgetésekkel, dizájnvásárral, bluesgitár-oktatással és gyerekeknek szóló dizájn-foglalkozással várja vendégeit a Művészetek Völgyében a Design Terminál, amely idén saját udvart indított a tíznapos fesztiválon.

A kapolcsi Király-udvar eddig is fesztiválhelyszín volt, idén azonban teljesen megújult külsővel és tartalommal várja látogatóit. Az udvarba lépőt rácsszerű faépítmény fogadja, mely a Kapolcs melletti Csórompusztán megrendezett Hello Wood nemzetközi alkotótábor csapatának kifejezetten erre az alkalomra készített munkája. A rácsozat polcain hazai dizájnerek legkülönfélébb termékei és témába vágó, kurrens könyvek között böngészhetnek az érdeklődők, de a sarokban megbújik egy régi vágású antikvárium is.

A rácsok között áthaladva feltűnik a high-tech pajta, ahová egy faszerkezet fokain lehet fellépkedni. A Palya-udvarhoz hasonlóan itt is felállítottak egy nagy kivetítőt, amelyre egy okostelefonról élőben továbbíthatók a saját fesztiválvideóik. Állandó programjaik közé tartoznak a formabontó beszélgetések, melyek délutánonként várják az érdeklődőket – magyarázta Lengyel Roland, az udvart szervező Design Terminál kreatív vezetője az MTI-nek.

„Ezek a beszélgetések egyrészt a Momentán Társulat nem mindennapi moderátor stílusa miatt formabontóak, másrészt azért, mert a mindennapokban valószínűtlen találkozások jönnek itt létre. A témák is nagyon változatosak: a falu és a város megújuló viszonyától az oktatás demokratizálódásán át a magyar konyha újragondolásáig ívelnek, hogy csak néhányat említsek” – mesélte.

A völgyben sok más fesztiváltól eltérően van igény a közös, akár több órás beszélgetésekre és ez nagyon jó alkalom arra, hogy kicsit emberközelbe hozzuk a hazai start-up közösséget és az innovatív technológiákat – vélte Lengyel Roland. „Állami háttérintézményként megtisztelő felkérést kaptunk a szervezőktől, hogy vegyünk részt Kapolcs megújításában, mellyel régi tervünk valósulhatott meg, az Erzsébet tértől távol, a munkán kívül is vendégül láthattuk a hazai kreatívipari ágazatok szereplőit” – hangsúlyozta.

Az udvarban a gyerekeket minden nap várja a Mini Terminál designműhelye, ahol a legkisebbek a kreatív képességeiket fejleszthetik. Nagyon népszerű Benkő Zsolt blues gitáros zenei workshopja is „olyan zenerajongók részére, akik már fogtak gitárt a kezükben”. A színpadon a nyitott, történetmeséléssel vegyített blues kör a formabontó beszélgetéseket követi, majd minden este koncertek és DJ szettek zárják a napot.
„A zenei program kialakításánál az volt a cél, hogy megszólítsuk a fesztivál törzsközönségét is, ugyanakkor a hozzánk belátogató fiatalok is megtalálják a kedvükre való zenéket, így egy nagyon vegyes kínálat állt össze” – mondta Lengyel Roland.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés