A madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a bukovinai találkozón

2014. július 30. 11:50
A 250 éve történt madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a XXV. Bukovinai Találkozások pénteken kezdődő, bonyhádi programján, amelyen ezúttal nyolc ország hagyományőrző együttesei vesznek részt.

250 éve történt madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a XXV. Bukovinai Találkozások pénteken kezdődő, bonyhádi programján, amelyen ezúttal nyolc ország hagyományőrző együttesei vesznek részt.

 
A háromnapos fesztiválra tizenegy határon túli folklórcsoport mintegy háromszáz tagja érkezik – mondta Csibi Krisztina, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.
 
A találkozóra elsőként Moldovából is várnak fellépőket, Magdacesti településről a Magdalinele, Bardarból pedig a Tarancuta nevű, román nemzetiségű együttest - tette hozzá. Mellettük a lengyel Zagarí és Lubarí, a szlovákiai Strubnyafürdő (Turcianske Teplice), az ukrán Zastavna, a romániai Partestii de Sus hagyományőrző csoportjai, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a dévai Segesvári Miklós Pál Egylet népdalköre, a lendvai Muravidéki Nótázók, valamint a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport lesz a fesztivál vendége. A hazai bukovinai székely hagyományőrzőket 17 együttes mintegy 300 tagja képviseli.
 
Az 1764. január 7-én történt madéfalvi vérengzésre - amikor az osztrák katonaság több száz, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyt mészárolt le -, szombaton emlékeznek meg a résztvevők, a fesztivál Örökség sátrában Madéfalva mutatkozik be. A csíki településről érkezők székely ételekből adnak ízelítőt, lesz székely könyvek vására, népi játszóház és kézműves foglalkozás. Bemutatkozik Szentes Gábor madéfalvi fafaragó is, akinek Vándorbot című kiállításán az összes, bukovinai székelyek által lakott településnek különlegesen faragott, kötelekkel összefűzött vándorbotjait láthatja a közönség.
 
A fesztivál hagyományosan látványos programja lesz szombaton a folklórcsoportok menettánca a városközpontban, majd fellépése a Széchenyi téren felállítandó szabadtéri színpadon; vasárnap székelyek lakta falvakban és Dombóváron lépnek fel a külföldi együttesek.
 
A találkozókat, amelyen a Bukovinából elszármazott népcsoportok hagyományőrzői vesznek részt, 1990 óta évente rendezik meg öt helyszínen, a lengyelországi Jastrowiében, a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), Stubnyafürdőn, Csernovicben és Bonyhádon. Idén Csernovicban az ukrajnai válság miatt elmaradt a fesztiválprogram, Moldova fővárosa, Kisinyov viszont július elején bekapcsolódott a sorozatba. Júniusban Jastrowiében a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat, a héten Hosszúmezőn a bonyhádi Völgység Néptánc Egyesület vett részt a programban, augusztus második felében a strubnyafürdői találkozón a bátaszéki hagyományőrzők képviselik a bukovinai székelyeket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában