Honnan tudjam, elszálltam-e?

2014. augusztus 9. 11:59

Gerendai Károly
Népszava
Egy olyan országban, ahol ennyire erős miniszterelnöki hatalom van, egzotikusnak számít, ha a kormányfő lánya szakdolgozatot ír a Szigetről. Interjú.

Múlt héten Andy Vajnának a Várban rendezett születésnapi bulijára is ellátogatott. Korábban nem vett részt hasonló rendezvényeken. Hogyhogy közszereplővé vált?

Most sem gondolom, hogy közéleti szereplővé váltam volna. Andy felesége hívott a születésnapi buliba, és mivel jóba vagyok Andy-vel, elmentem felköszönteni őt. Különben meg valószínűleg én voltam, aki elsőként eljött a buliból. Az efféle elegáns közegben sosem éreztem magam komfortosan. De mivel Andy is csinált egy jó éttermet, és nekem is van érdekeltségem a vendéglátásban, így ennek kapcsán néha össze szoktunk járni.

Esetleg tervez Andy Vajnával közös projektet?

Andy-ék tervezik, hogy mozifilmet forgatnak a Szigetről. A szülinapi bulin összefutottam a Filmalap egyik vezetőjével, aki elmondta, hogy már elkészült a forgatókönyv első verziója, de egyelőre én is csak ennyit tudok a projektről. Még egy évvel ezelőtt felhívott Andy, hogy el tudnék-e képzelni egy Szigeten játszódó filmet. Akkor abban maradtunk, hogy majd beszélünk róla, ha van konkrét elképzelés, de eddig még nem láttam semmi konkrétumot.

Tavalyelőtt a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel szakdolgozatot írt a Sziget Fesztiválról. Nem érzi, hogy a politika ilyenkor a Sziget közelébe férkőzik?

Nem árt pár dolgot helyretenni. Egy olyan országban, ahol ennyire erős miniszterelnöki hatalom van, egzotikusnak számít, ha a kormányfő lánya szakdolgozatot ír a Szigetről, vagy nálunk tölti a szakmai gyakorlatát. Sokan azt képzelik, hogy ezek után a Sziget szervezői majd automatikusan Kossuth-díjat is kapnak. Lehet ilyen és hasonló összeesküvés-elméleteket szőni. De az igazság az, hogy Orbán Ráhel rendezvény és turisztika szakirányon tanult a Közgázon. Megkeresett minket azzal, hogy a diplomamunkáját a Szigetből írná, valamint szeretne gyakornokként nálunk dolgozni egy nyáron át. Mondhattam volna, hogy ne jöjjön, de legalább olyan ciki lett volna azért elutasítani, mert ő a miniszterelnök lánya. Ráadásul, ha egyszer ezt tanulta, miért ne egy rendezvényszervező céghez menne gyakorlatra, és miért ne a legnagyobbhoz, amelynek vannak turisztikai vonatkozásai is? Persze, igaza lehet azoknak, akik azzal vádolnak, hogy nagyobb esélye volt Orbán Ráhelnek, hogy bekerüljön hozzánk gyakornoknak, mint a nyékládházi közértes gyerekének, de azt gondolom, hogy sajnos ilyen igazságtalan ez a világ. Lehet számító vagyok, de én örültem a lehetőségnek, mert így a tűz közelében lévők is jobban megismerhetik, hogyan is működik, milyen kihívásokkal küzd a vállalkozásunk. Azt ugyan rögtön az elején tisztáztuk Ráhellel, hogy nem vállal semmilyen lobbitevékenységet, de így is talán nagyobb az esély, hogy a döntéshozók nem hoznak majd olyan törvényeket, intézkedéseket, melyek értelmezhetetlenek, vagy betarthatatlanok a Szigethez hasonló speciális körülmények között. Erre ugyanis volt már számtalan példa, és még csak azt sem mondhatom, hogy rosszindulatból születtek ezek a szabályok. Egyszerűen nem látnak bele a döntéshozók a tevékenységünkbe.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy nincs igazam, de nekem Gyárfás Tamás jutott eszembe, aki egy őszinte pillanatában valami ilyesmit mondott:
Hol van az a segg, amit én nem nyalnék ki, ha megéri?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés