Érkeznek a keresetlevelek

Öt bank már perli az államot a devizahitelek miatt

2014. augusztus 17. 17:58
Eddig öt pénzintézet nyújtott be keresetet, hogy bizonyítsák: tisztességesek voltak az egyoldalú szerződésmódosításaik. Az iratok már most több tízezer oldalra rúgnak.

Beérkeztek a bankoktól az első, egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre pénteken. Két bank, a CIB Bank Zrt. és a Magyar Cetelem Bank Zrt., valamint három pénzintézet, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Lízing Zrt. és az UCB Ingatlanhitel Zrt. nyújtott be keresetlevelet az állam ellen a Fővárosi Törvényszékhez. A keresetek mellékleteikkel együtt több tízezer oldalasak.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma haladéktalanul megvizsgálja, hogy a beérkezett
keresetlevelek megfelelnek-e az alaki és tartalmi követelményeknek. Ezután döntenek a tárgyalások kitűzéséről.

Az új devizahiteles törvény vélelmezi az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségét, de a bankok bizonyíthatják az ellenkezőjét: ehhez az államot kell beperelniük.

Még augusztus 25-ig lehet pert indítani, a bírósági szervezet arra az esetre is felkészült, ha mind a 400 magyarországi pénzintézet él a lehetőséggel. Összesen a polgári ügyszak mintegy 300 bírája áll készenlétben a devizahiteles perek intézésére.

A devizahiteles törvény alapján indított perekre kizárólag a Fővárosi Törvényszék illetékes, és az első fokú eljárásoknak 30 napon belül be kell fejeződniük. 

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

időhúzás indul...

egyoldalú már a nevében is benne van egyoldalú, az hogy lehet tisztességes, vagy max ha a szerződő előnyére vált, volt ilyen?

Tisztesseges dolgot par mondatban el lehet intezni, ahhoz nem kell tobb tizezer oldal

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés