Látogatórekordot döntött a Sziget

2014. augusztus 18. 8:35
Idén biztosan nyereséges volt a Sziget. A fesztiválon még sosem voltak ennyien, nagyjából 410-420 ezren. Hosszú évek óta először ismét több magyar ment ki a Szigetre, de inkább csak 1-1 napra. A heti bérletek 80 százalékát viszont Nyugat-Európában adták el.

Bár a zárónapi adatok még nem ismertek pontosan, bizonyosan új látogatócsúcs született az idei Sziget fesztiválon. Gerendai Károly vasárnap este az MTI-nek azt mondta, 410 és 420 ezer között lesz a végső szám. A főszervező felidézte, hogy korábban soha nem fordult elő, ami idén igen: még a fesztivál megkezdése előtt elfogytak a bérletek. Aztán csütörtökön már megszületett a napi rekord 85 ezer látogatóval; az elmúlt években 80 ezerben maximálták a napi befogadóképességet.

Az eddigi összlátogatószám a 2009-es Sziget fesztiválon volt a legmagasabb, 390 ezer, tavaly viszont csak 361 ezren szórakoztak az egyhetes rendezvényen. „A látogatócsúcs azt is jelenti, hogy az idei Sziget mindenképpen nyereséges volt. Tavalyhoz képest 2014-ben nagyjából 300 millió forinttal nőttek a kiadások, ezzel együtt úgy kalkuláltunk, hogy a 390 ezres látogatottság jelenti a nullszaldót, és ezt sikerült túlszárnyalni. Egyértelműen jó döntés volt a korábbi évekhez képest egy héttel későbbre tolni a Szigetet, úgy tűnik, jövőre is maradunk az augusztus közepi időpontnál. Ezt legfeljebb az befolyásolhatja, ha más európai fesztiválok is változtatnak megszokott dátumukon. Az augusztus elején inkább Amerikában és Japánban turnézó előadók idén az egy héttel későbbi időpontban már el tudtak jönni a Szigetre” – fejtette ki Gerendai Károly.

Az idei Sziget hetijegyeinek több mint 80 százalékát Nyugat-Európában értékesítették, az összlátogatottságban az elsősorban a napijegyeket preferáló magyarok aránya csaknem 50 százalékos. „Idén több magyar jött a Szigetre, mint korábban, ez hosszú évek óta először fordult elő. Külföldről a legtöbben Hollandiából érkeztek, bár itt a növekedés kicsi volt, a hollandiai Lowlands Festival velünk egy időben, augusztus 15-től 17-ig zajlott. Az angol, a francia, a német, az olasz piacon jelentős növekedést sikerült elérnünk.” – mondta Gerendai.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, hogy mekkora multiplikátor hatással rendelkezhet.
Maga a Sziget nullszaldó közeli, az utolsó hírek szerint a catering offshore-okon keresztül ment, a kempingezők meg szállásra sem költenek külön.
Elképzelhető, hogy az ideérkezők szállodákban szállnak meg, máshova is mennek, sokat költenek a fesztiválon kívül is, de erről jó lenne valami konkrét felmérési eredmény, anélkül csak ködevés a vita.

Ez nem érdemi válasz, hanem terelés.

"Egyszer szólhatna valaki a három kerület pihenni nemtudó lakosai nevében is"

szólok. Légvonalban kb 3-400 m tőlünk a sziget. Tavalyig 11 óráig zajos volt, utána semmi. Idén gyakorlatilag semmit nem lehetett hallani belőle.

Ami kellemetlenség benne, hogy azon a héten du. 3 után már nem lehet parkolni a parkolónkban, ezért ha lehet, erre hétre időzítjük a nyaralásunkat.

A másik, a sziget állapota a fesztivál után. Az egészen siralmas.

Nehéz ügy, mert egyrészt megértem, hogy a rendezvény egyik óriási vonzereje a helyszín (én is élveztem volna 20 évesen, hogy sátorozok egy folyóparton egy szigeten, de mégis egy nagyvárosban, jó közlekedés mellett). Önmagában a fellépők nagy részét máshol is meg lehet nézni.
Másrészt viszont egyszerűen nem bír el ennyi embert a helyszín. Pláne, hogy idén még feljebb vitték a maximumot, 85 ezer fő/nap-ra.

összegezve: poklot nem csinál a sziget senkinek az életéből, max. azokéból, akik mindenre ugranak.
A természetkárosító hatása viszont ijesztő.

véletlenül Kismaros is hazai pálya a számomra. Anyyi tufa rosszarcú gyökeret sehol nem látni, mint a Magyar Sziget rendezvényein.
Tarsolylemez, Harley-Davidson, börtöntetkó mint a magyar identitás három legfontosabb eleme.

ez egy ősi magyar hagyomány, te nem értheted, libsikém. Mi már a Szíriuszon is varrattuk magunkat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés