Egyszer lenullszaldósoztak, azóta is ezt nyögöm

2014. augusztus 19. 12:44

Gerendai Károly
Index
Tudom ebben az országban ezt nehéz elhinni, de mi komolyan igyekszünk transzparensen működni, és csak akkor mondtuk, hogy veszteséges volt a rendezvény, amikor tényleg így is történt. Interjú.

Kezdjük a kérdéssel, ami minden fórumozót izgat éppen: megint nullszaldós lesz a Sziget, vagy idén lesz nyereség is?

Egyszer engem jópár éve, pont itt az Indexen egy cikkben lenullszaldósoztak, és azóta is ezt nyögöm. Tudom ebben az országban ezt nehéz elhinni, de mi komolyan igyekszünk transzparensen működni, és csak akkor mondtuk, hogy veszteséges volt a rendezvény, amikor tényleg így is történt. Sőt többször akkor is hozzátettük, hogy attól, hogy a Sziget veszteséges, a cég még lehet nyereséges, hiszen több lábon állunk, több fesztivált és egyéb rendezvényt is szervezünk. Eddig 22 Sziget volt és abból, ha jól emlékszem hétszer volt nullszaldós vagy éppen veszteséges a rendezvény. Tavaly viszont miután visszaesett a nézőszám, a kiadások meg nőttek, így tényleg súlyos veszteségeket termelt a fesztivál, amihez hozzájött, hogy egy bécsi rendezvénnyel is csúnyán befürödtünk. Így még a Volt és a Sound nyeresége sem volt elég, kénytelenek voltunk az idei évet azzal kezdeni, hogy el kellett küldenünk 14 kollégát és mindenkinek csökkentettük a fizetését. Ugye azt azért senki nem gondolja, hogy azért tettük, hogy még többet kaszáljunk, egyszerűen a túléléshez nem volt más választásunk. Szerencsére, idén már látszik, hogy jó évet fogunk zárni: nőtt az elővételben megvásárolt jegyek száma, nem csak külföldön, de évek óta először Magyarországon is. Csütörtökön teltház volt a Szigeten, még úgy is, hogy 5 ezerrel idén megnöveltünk a fesztivál befogadóképességét is, vagyis 22 év után most először bulizott együtt 85 ezer ember. Azt gondolom, hogy idén nincs okunk panaszra, végre megint nyereséges lesz a Sziget is. (...)

Ha nyereséges a Sziget, akkor miért is kapott közel 150 millió forintos állami támogatást?

A Volt, a Balaton Sound és a Sziget kapott együtt 150 millió forintot, miközben a három rendezvény együttes költségvetése közel 5 és fél milliárd forint. Vagyis az állami támogatás mindössze a teljes költségvetés alig 2 és fél százaléka, miközben felmérések szerint a magyar fesztiválok költségvetésének ötven százaléka közpénzekből származik. Persze ebben benne vannak a falunapok, amiket szinte teljesen az önkormányzatok finanszíroznak, vagy éppen a Tavaszi Fesztivál, ami olyan kulturális esemény, ami soha nem tudna létrejönni, ha csak a jegyárakból lehetne finanszírozni.

Az állam egyszerűen felismerte, vagy mondjuk inkább újból felismerte, hogy ezeknek a fesztiváloknak jelentős a turisztikai vonzereje, és sokkal több pénzt termelnek az államnak, mint amennyi támogatást most odaítéltek. A Sziget konkrétan ma Magyarország első számú turisztikai attrakciója, idén közel 3-szor annyi turista érkezett hozzánk mint a Forma 1-re, miközben az állami szerepvállalás az esetünkben kb 1 %-a a száguldó cirkuszénak. Azt már világosan kiszámolták eddig is, hogy az ország milliárdokat kaszál a Szigetből, most valamennyit visszakaptunk, amit elkölthetünk majd kulturális programokra, vagy éppen külföldi reklámra. Sajnos az elmúlt években több olyan kormányzati intézkedés is volt, ami azért kifejezetten rosszul érintette az összes fesztivált. Hogy mást nem mondjak, csak az új dohányárusítási szabályok bevezetésével évi 150 millió forintot húztak ki a Sziget, a Volt és a Balaton Sound költségvetéséből. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy voltak pozitív intézkedések is az utóbbi években, hiszen a fesztiválok áfájának 18%-ra mérséklése, nagyon fontos a nemzetközi versenyben való helytállásunkhoz például. Azért, mert támogatásra méltónak találtak, nincs lelkiismeret-furdalásunk, van bőven mire elköltenünk ezt a pénzt. Ugyanakkor én is látom, hogy ez egy felemás helyzet: a Szigetnek ugyanis nem a léte függ ettől a támogatástól, hanem csak az, hogy lesznek-e fejlesztések, lesz-e Közép-európai vurstli, Civil Sziget vagy éppen hungarikumok és táncházak jövőre is. De sok olyan fesztivál van, ami nálunk is jobban rászorul a támogatásokra, tudjuk ezt mi is, hiszen mondjuk a Gyerek Sziget, amit szintén mi szervezünk, és ahova még belépődíjat sem kell fizetni, képtelen lenne fennmaradni támogatások nélkül. A magyar fesztiválok jelentős része ilyen, támogatandó rendezvény, ezért remélem, hogy azért egyre több rendezvénynek fog jut majd. Most az volt a szempont, hogy a turisztikailag jelentős rendezvényeknek adjanak valamit vissza a turizmus bevételeiből, ebben nyilván senki nem kérdőjelezheti meg, hogy a Sziget meghatározó szereplő.

Az állami támogatás akkor azt jelzi, hogy a kormányzat megint szereti a Szigetet? Szerepet játszik ebben az, hogy Orbán Viktor két gyereke is dolgozott már a Szigeten, a Balaton Soundon és a Volton?

A Sziget már több mint két évtizede létezik, és lehet, hogy voltak időnként súrlódások, de azok inkább az önkormányzatok szintjén. Ki merem jelenteni, hogy eddig mindig, mindegyik kormányzattal jó volt munkakapcsolatunk. A legtöbb állami támogatást egyébként még az első Orbán-kormány alatt, 2001-ben kaptuk, amikor az Orbán gyerekek még szerintem óvodások voltak, akkor a megállapodás szerint a teljes költségvetés 10 százaléka kormányzati támogatásból jött. Aztán mi is egyre kevesebb közpénzhez jutottunk, és 2006-tól már egyáltalán nem kaptunk támogatást. Hozzáteszem egy idő után már mi sem akartunk kérni, hiszen egyre rosszabb volt az ország gazdasági helyzete, mi meg büszkék voltunk arra, hogy pusztán a piacról is meg tudunk élni, és fenn tudunk tartani olyan színpadokat, szolgáltatásokat, amik pusztán a piaci logika alapján csak viszik a pénzt. Sok-sok minden van az operától a cirkuszművészeten át, a civil szervezetekig a Szigeten, úgy, hogy arra csak azért költünk, mert hiszünk benne, hogy erre is szükség van, nem csak a Prodigy-re. De, ha veszteséges a Sziget, mint tavaly, akkor sajnos vagy ezekre jut kevesebb, vagy kell a külső segítség, hogy megmaradhassanak vagy akár tovább fejlődhessenek ezek a színfoltok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés