Az első eset

Devizahitelek: pert nyert egy bank az állam ellen

2014. szeptember 3. 14:22
A Cetelem bank által indított perben elsőfokon kimondta a Fővárosi Törvényszék, hogy a bank szerződési feltételei tisztességesek voltak 2009 júliusa és 2010 júniusa között. Ez az első eset, hogy egy bank devizahiteles pert nyert az állam ellen, eddig vagy elutasították a kereseteket, vagy elhalasztották az ítélethozatalt.

A Cetelem bank elsőfokon részben megnyerte az állam ellen indított pert, így sikerült megdöntenie az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelenségére vonatkozó vélelmet. A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében kimondta, hogy a vizsgált időszakokban, összességében 2009 júliusa és 2010 júniusa között tisztességesek voltak a bank szerződési feltételei.

A szóbeli indokolás szerint ebben az időszakban a bank jogosult volt a „kamatot, valamennyi díjat és költséget az adósok számára kedvezőtlenül, egyoldalúan módosítani a KSH által publikált fogyasztói árindex változása esetén” – idézi az Index. Ezt meghaladóan viszont a bíróság elutasította a keresetet.

Ez az első eset, hogy egy bank legalább részben megnyert egy ilyen devizahiteles pert az állam ellen. A keresetek egy részét rögtön elutasította a bíróság, míg számos esetben elhalasztotta az ítélethozatalt.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Kúria majd módosítja a döntést. Egészen vicces lenne,sőt közröhej,ha ez az ítélet lábon maradna jogerősen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés