Manapság minden fillér számít

2014. szeptember 9. 10:17

Geszti Péter
NOL
Én sohasem veszítettem el az arcomat, csupán azok próbálják rám sütni ezt, akik a ma jellemző paranoia szerinti beteges gondolkodással két részre osztják a világot: bal- meg jobboldalra. Interjú.

Ez a kiállítás egy szabad véleményalkotási fórum lett, ami nem nagyon fekszik egyik kormányzatnak sem, mára pedig olyan a közpolitikai helyzet Magyarországon, hogy lehetőleg minden cég távol tartja magát a nyilvánosság őszinte fórumaitól. Végül akadt segítség, így lett Arc.

Amely a közszemlére tett művekkel ironikus, éles kritikát fogalmaz meg a jelenlegi hatalommal szemben.

Korábban pedig az akkori kormányok ellen fogalmazott meg ilyet, de erre alig emlékszik valaki. Ezzel kapcsolatban erős az általános amnézia.

Éles politikai, közéleti kritikát időnként ön is megfogalmaz, legutóbb a Hvg.hu internetes oldalon. Ezt követően viszont készülő musicaljéhez támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól, és ez sokaknál kiverte a biztosítékot.

Akkor ezt tegyük helyre gyorsan! Az NKA-nál életemben először pályáztam, mert a piacon már elvétve lehet csak pénzeket találni produkciók finanszírozására. Az, amit dalszerzőként megpályáztam, nem közpénz, hanem abból a keretből származik, amit az NKA egy politikai döntéssel elvont az Artisjustól; attól a szervezettől, amelyik azokat a szerzői jogdíjakat kezeli, amelyeket sok más szerzővel együtt mi termeltünk meg. Ezzel az erőből nyomott kormányzati húzással sem értek egyet, de ettől miért ne pályázhatnék ugyanúgy, mint bármelyik szerző kollégám? A kettőnek semmi köze egymáshoz. Nem mellesleg: új dalaimnak és egy neves szerzőkkel közösen tervezett musical dalainak az írására kaptam 800 ezer forintot, ebből az összegből egy dal létrehozása, felvétele sem jön össze profi körülmények között. De pályáztam, mert manapság minden fillér számít.

Vagyis nemcsak az Arcot sikerült megőriznie, de a saját arcát is?

Hogy ki hogy őrzi meg a saját arcát, az a személyes harcművészeti teljesítménytől függ. Én úgy érzem, sohasem veszítettem el az arcomat, csupán azok próbálják rám sütni ezt, akik a ma jellemző paranoia szerinti beteges gondolkodással két részre osztják a világot: bal- meg jobboldalra, és számukra más nézőpont nem is létezik.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért jó lenne, ha meg tudná mutatni, milyen is volt az az 'elmúltnyolcévbeli' kíméletlen kormánykritika.
Amire én emlékszem abból a korszakból, az a 'rasszistafikázás' volt.

Továbbá: "Az, amit dalszerzőként megpályáztam, nem közpénz, hanem abból a keretből származik, amit az NKA egy politikai döntéssel elvont az Artisjustól; attól a szervezettől, amelyik azokat a szerzői jogdíjakat kezeli, amelyeket sok más szerzővel együtt mi termeltünk meg."

Itt nem az üreshordozó-díjak negyedéről van szó? Azért ahhoz szerintem nem kell túl sok szerzpi teljesítmény, nekem is menne...

"Én sohasem veszítettem el az arcomat..."

Volt/van?

Válaszok:
Julismama2 | 2014. szeptember 21. 8:23

Ekkora arcot nehéz is lett volna elveszíteni, úgyhogy ettől nem tartunk...

Kettős állampolgárság elleni reklámkampány
... erről eddig nem tudtam.
S kért-e már elnézést?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés