Csontok, boltívek: ásatás a legrégebbi pesti templom alatt

2014. szeptember 11. 20:28
Csontos zsákok, törmelékek, sírok és sírkövek közt lépegethet, aki a pesti belvárosi templom ásatásain jár: a régi, középkori templomot beépítették a mostani alapozásába.

A ma látható pesti belvárosi templom jó része Anjou és Jagelló kori struktúra, egyben Pest egyik legrégebbi épülete. Sokáig hitték az egész építkezést Mátyás utáninak, ám a nemrégiben előkerült XIV. századi freskók arra engednek következtetni, hogy a jelenlegi gótikus templom egy korábbi épület bővítéseként jöhetett létre. Ennek építéséhez a XII. századi, román templom köveit használták, ennek maradványait tárják most fel a régészek, hogy a későbbiekben e falak közé épüljön fel a Belvárosi plébánia új altemploma. Az épület és kápolnák alatti üregeket, régi falakat már korábban is ismerték és használták, ám a mostani ásatások szenzációs eredményekkel jártak. 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valamit valamiért : az egész hívő közösség átköltözött a közeli Angolkisasszonyok templomába . De ha Budapest érdeke ezt kívánja ... Minden szeretet kereszthordozás is .

Ez fantasztikus. Mit nem adnának az amcsik egy ilyen hírért, ilyen leletért az ő kis fiatal birodalmukban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában