Az adósok is rosszul járhatnak az elszámolási törvénnyel

2014. szeptember 22. 8:50
Több, devizaperekben jártas ügyvéd szerint a parlament előtt fekvő elszámolási törvényjavaslat az adósoknak is hátrányos lehet, mivel nem teszi lehetővé a végrehajtás felfüggesztését arra az esetre, ha a bank rosszul végezné el az elszámolást és az ügyfél ezt vitatná.

Jelenlegi formájában rosszul járhatnak az adósok az elszámolási törvényjavaslattal – írja a Magyar Nemzet devizás perekben jártak ügyvédek közlése alapján, akik azt is elmondták: szerintük a javaslat sérti az Alaptörvényt és más jogszabályokkal, például a polgári törvénykönyvvel is ellentétes.

A legnagyobb hibának az ügyvédek azt nevezték, hogy bár a bankok által elkészített elszámolás ellen az adós élhet jogorvoslattal, azonban erre az időre a végrehajtási eljárást nem függesztik fel, így elképzelhető, hogy amíg a felek az elszámolás részletein vitatkoznak, addig az adós ingatlanát elárverezik.

Az Igazságügyi Minisztérium a lap megkeresésére azt közölte: az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata kifejezetten felhatalmazta a jogalkotót, hogy törvényben rendezze a kérdést. A minisztérium a vonatkozó törvényjavaslatok kidolgozása során mindig a fogyasztók érdekeit tartotta szem előtt – hangsúlyozta a tárca.

A Pénzcentrum azt is kiszámolta, hogy nagyjából mennyi járhat vissza egy-egy adósnak. A portál kétféle számítást végzett el, egyet a jegybanki alapkamatok alapján, egyet pedig egyszeri kamatemelésre alapozva. Az első esetben akár kétmillió forint is visszajárhat egy adósnak, a legkisebb visszafizetendő összeget pedig háromszázezer forint körül becsli a portál.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés