Összművészeti projekttel jelentkezik a Szépművészeti

2014. szeptember 22. 16:35
Tíz kortárs író tíz műalkotás ihletésére írt szövegeit adja elő tíz színész a Szépművészeti Múzeum Textúra 2014 összművészeti projektjében; a bemutatót csütörtökön tartják.

Tavaly óriási sikere volt a hasonló Ganymed goes Europe nemzetközi projektnek, ezért idén a múzeum tíz magyar írót – Bartis Attila, Bán Zsófia, Garaczi László, Jókai Anna, Kiss Noémi, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Térey János, Tompa Andrea és Závada Pál – kért fel, hogy írjanak egy-egy rövid jelenetet a gyűjtemény egy-egy általuk kiválasztott darabjából kiindulva – mondta a Textúra 2014 projekt hétfői sajtótájékoztatóján Baán László főigazgató.

Mint hozzátette: Pelsőczy Réka és Török Ferenc rendezők felkérésére a jeleneteket Borbély Alexandra, Fodor Annamária, Kováts Adél, Pálfi Ervin, Pindroch Csaba, Simon Kornél, Szabó Kimmel Tamás, Szalontay Tünde, Téby Zita és Trokán Nóra adják elő.

Baán László elmondása szerint a projekt tökéletesen illeszkedik a Szépművészeti által kitűzött célokhoz, és élővé teszi a múzeumot, illetve az egyes műtárgyakat. Az előadások során a nézők maguk dönthetik el, hogy milyen sorrendben és tempóban járják végig a 19 és 22 óra között folyamatosan újrajátszott, 6-12 perces jelenetek helyszíneit – számolt be a főigazgató. Pelsőczy Réka és Török Ferenc elmondták, hogy ennek ellenére igyekeztek az egyszemélyes jeleneteket „kerek egésszé” formálni, és közös asszociációkkal, jelekkel tágan összefűzni a történeteket.

A csütörtöki bemutató után október 2-án és 21-én, majd november 11-én, 19-én és 25-én találkozhat a közönség a Textúra 2014 projekttel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában