Nem lesz Toldi-film

2014. október 16. 14:54
Nem támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Pálfi György Toldi című filmjének eredetileg megvalósításra szánt tervét, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a filmszakmai döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt. Pálfi György Facebook-oldalán azt írta, hogy a filmalap volt az, amelyik elutasította a Toldi filmtervét.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést” – olvasható a közleményben.

Az összegzés kitér arra, hogy a film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, „amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség”. A döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani – zárul a filmalap közleménye.

A filmalap 2013 júniusában jelentette be, hogy a döntőbizottság 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Pálfi György rendezésében készülő Toldi filmnek. Az eredeti tervek szerint a filmet 2013 szeptemberétől kezdték volna forgatni magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal, a „szuperprodukció” 2014 végén kerülhetett volna a mozikba. A forgatás azért nem kezdődhetett el, mert a produkció és a filmalap közötti tárgyalások elhúzódtak. A felek végül nem jutottak megegyezésre, így nem tudták a támogatási szerződést sem megkötni. Az MTI-nek a rendezőt egyelőre nem sikerült elérnie.

Pálfi György ugyanakkor egy rövid üzenetet tett közzé Facebook-oldalán, melyben azt írja: „A Magyar Nemzeti Filmalap október 14-én, rendkivüli döntőbizottsági ülésén elutasította a Toldi című filmtervet, a megítélt támogatásokat visszavonja, a produkció eddigi költéseit jóváírja”.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én nem is bánom.
Szerintem egy elcseszett, nyamvadt PC-s filmre tippelek, amelyben a történelmünket és a kort is meghazudtoló kiherélt Toldit kaptunk volna.
Először is: honnan vettek volna egy Toldihoz méltó megjelenésű, jó színészt.
Hol az araszos váll, a deli termettel párosuló ám mégis mokány magyar figura.
Lehet, hogy ezt is Kern András játszotta volna.

Azután, tényleg kell nekünk is, mint Hollywoodban, hogy a kor várkisasszonyai kardot rántva, ádáz, furioso vicsorítással megfeleljenek a feminista lobbinak és szarrá verjék a kor bajnok lovagjait?
Persze, mindezt 50 kilósan, túlsminkelve, vérvörös érzéki szájjal, kibontott, hátközépig érő hajkoronával (itt bevágva egy hajfesték reklám) és talán még a műkörömtől sem lettek volna hajlandók megválni.

Azután keresni kellett volna egy olyan felállást, ahol a magyar vitézek egy jelentős osztagát feltétlenül nő irányította volna.
Szép, szexire fazonírozott bőrruciban.
Combközép feletti szerkóban, hatalmas dekoltázzsal, mert az mégsem mehet, hogy ne legyen egy karakán, észvesztően vonzó és nemes tulajdonságokkal elhalmozott lovagnő a filmben.
A lovagi tornán rajta kívül csak Toldinak lehetett volna esélye, de ő éppen ezért nem is vehetett volna azon részt.

Lajos királyt természetesen a királyné BALJÁRA ültették volna és a királyné mondjuk rágógumit rághatott volna, utánozhatatlanul megvető kifejezéssel az arcán.

Nem.
Toldit akkor szabad megfilmesíteni, ha a mai Hollywood szelleme már nincs.

Te senkiházi, te úgy látszik nem bírsz magaddal. Ha OPNI szökevény vagy, akkor jelentkezz az első pszichiátrián, mert így előbb-utóbb egy jégcsákánnyal a fejedben végzed, ami bemegy a homlokodon és a gerinceden át a hátadból fog kiállni.

ahhoz képest, hogy lófaszt sem tudsz sem a forgatókönyvről, se a rendező elképzeléseiről (ahogy mi sem), elég hosszan elfantáziálsz róla, miért lett volna szar.

Na és, - mit is akartál mondani?
Én ugyanis emlékszem, hogy volt Hollywoodban egy Hargitay nevű magyar színész (talán Miklós volt ő is), aki ugyan úgy, mint Schwarzenegger, testépítő világbajnokként lett színész, akinek élete álma volt, hogy Toldit eljátszhassa. Nem jött össze neki sem itthon, sem Amerikában.
Az még talán Toldi lett volna.

Mára ugyan úgy, mint sok más, főleg az amerikai film is egy bizonyos ideológiát szolgáló kör eszközévé silányult.
Akinek van kedve még hozzá, nézheti az agyonpolitizált amerikai filmeket.
Ezeknek a filmeknek jó része ugyan azt a silány, dedukciós, prospektus ízt hordozza, mint az '50-es évek szovjet filmjei.
Ha nem találod bennük a szájbarágós ideológiát, az a te szegénységi bizonyítványod.

Lehet, hogy azokra is lófaszozással kell a figyelmedet felhívni, másként nem veszed észre.

Amit a vén gazember Vajnának már kifizettek, abból szépen meg lehetett volna csinálni a TOLDI filmet

két sorban elmondtam, amire gondoltam: fogalmad sincs valamiről, de lehúzod.

És ezen az sem változtat, ha még egy hosszabb és teljességgel érdektelen értekezést írsz az amerikai filmekkel kapcsolatos meglátásaidról.

A lófasszal kapcsolatos kifogás meg meglehetősen mulatságos pont a te részedről.

Toldit pedig Franco Nero vagy Eperjes Szamóca játssza.

Attól függően, hogy egy kék szemű süketnémának vagy egy bomlott elméjű eszelősnek akarja láttatni a rendszer.

Állítólag valamilyen piti dolgon (nem a forgatókönyvön) vesztek össze. Az akciójelenetekbe, és abba, hogy azt kik csinálják, (hogy a legprofibb legyen) valahogyan bele akartak szólni Vajnáék...Ez egy több, mint két milliárdos film lett volna, ezért nem találtam volna "ördögtől valónak" azt, hogy bizonyos részeket összeszokott profik csinálják.

Hargitay lányát, Mariska Hargitayt viszont sokat ismerik, mert egy rakás sorozat Emmy díjas főszereplőnője...

Először is, így átgondolva, amondó vagyok, ezt a témát nyugodtan le lehet venni a napirendről.
Én nem bízom ebben a mai filmes bagázsban.
Nem hiszek benne, hogy képesek - mind a történelmet, mind a kor szellemét, mind a szereplők karakterét - valóban hiteles formában ábrázolni. Nem nekik való!
Annak pedig semmi értelme, hogy egy évtizedek óta szunnyadó, lassan tabuvá váló témát az alternatív idiotizmus oltárán feláldozva, örökre kivégezzünk - ráadásul nem kis pénzért.

Másodszor pedig, bár adódó-, egy pozitív töltetű-, megdicsőülés kiváltására alkalmas téma, de éppen itt a baj.
Ez a mai garnitúra csak elcseszni tud ilyesmit.

Harmadszor pedig féltem Arany remekművét.
Mert azt, amit a költő fölényes nyelvi bravúrral megvalósított, az eredetiben tökéletes, de rengeteg olyan "jelenet" van, amelynek filmes, képi visszaadása szinte lehetetlen.
Kezdve mindjárt a bevezető képpel. "...nincs egy árva fűszál, a torzs közt kelőben."
Hogyan jön vissza képileg pl. az a bravúros szituáció, hogy "egy, csak egy legény van talpon a vidéken" hogy "felült Laczfi a béresek nyakára.
Sorolni lehet a képileg visszaadhatatlan költői zsenialitást.
A Toldit imádjuk, szeretjük, de nem filmen, mert az csak torz változata lehet az eredetinek.
Egy szimpla történet, amely még talán a filmre szánt időt sem képes kitölteni és amely tulajdonképpen a költő baravúrja folytán annyira megkapó, nem a sztori miatt.

Nem véletlen, hogy oly régen foglalkoztatja a filmeseket a téma, de mégsem mer belevágni senki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában