Ezek a bandák tényleg a pártokat testesítették meg

2014. december 7. 14:39

Szörényi Levente
Népszabadság
Az elmúlt két évben folyton az általam nagyon jól ismert Fekete Györgyöt ostoroztam. Csak aztán rájöttem, hogy minél több rosszat mondok róla, annál több pénzt kap. Interjú.

Mick Jagger mondta, ha még negyvenévesen is a Satisfactiont kell játszania, akkor…

 
Á, Jagger egy pozőr. Miért ne lehetne játszani a régi dalokat akár öreg fejjel? Egyébként mi sem tudtuk, hogy ez lesz belőle, mármint a beatből. Már az Illés vége felé az Ifjúsági Magazin megkérdezte, szerintem mit hoz a jövő a műfajnak. Azt mondtam, egyre színesebbé válik majd, de egyre olcsóbbá is. Érzékeltem, hogy a beat harciassága, szókimondása – amiből később az alternatív zenék táplálkoztak – el fog sekélyesedni. És azt is mondtam, hogy a fiataloknak a jövőben majd talán a politika ad kitörési pontot.
 
Lehozták?
 
Lehozták, és igazam is lett. Nem az öreg MSZMP-sekre gondoltam, hanem a fiatalabbakra, a reformpártiakra, a KISZ-titkár Maróti Lászlóra például, aki vérfrissítést akart. Személyesen neki köszönhető, hogy az István, a királyt előadhattuk 1983-ban a Városligetben. A ’84-es Dóm téri bemutató után bejelentkeztünk a kultúrpápa Aczél Györgyhöz.
 
Aczélhoz? Miért?
 
Hogy segítsen kőszínházba vinni a darabot. Egyébként egy héten belül kaptunk időpontot. Ezt azoknak a fideszes politikusoknak szoktam elmondani, akik hetekig, hónapokig váratják az embert, mindig új és új időpontokat adnak. Aztán meg lemondják. Ráadásul Aczél azt mondta: – Tudják, hogy én nem nagyon szeretem magukat, de a téma magyar és történelmi, a mű zseniális: a Nemzeti Színházban a helye! Majdnem becsúsztam a szék alá. Úgyhogy bekerült a Nemzetibe az István, az akkori főrendező, Kerényi Imre állította színpadra.
 
Kell a politika?
 
Nem kell benne feltétlenül részt venni, de elkerülni sem nagyon lehet, akaratlanul is erről szól minden második mondatunk. Bródy vehemens, ő még élvezi is, én nem. Nem fordítok hátat a dolgoknak, van véleményem róluk, de semmiképpen sem akarom, hogy lehúzzanak. Az alkotó embernek szüksége van a kikezdhetetlen szabadságra. Nekem ez a szuverenitás kell. Emiatt támadhatatlan vagyok.
 
Ha a december 28-i koncerten elhangzik a Ha én rózsa volnék, vagy a tévében a Miért hagytuk, hogy így legyen?, az politikai kiáltvány, nem?
 
De hát az mindig is az volt. Ebben nincsen semmi. Nem tisztem megítélni, de a későbbi Bródy-dalokban vannak elfogult politikai utalások. Ezekben a szövegekben viszont tényleg az a jó, hogy minden helyzetben megállják a helyüket.
 
A mai független, alternatív alkotók nem állnak túl jól a szuverenitás ügyében. Gondoljunk csak a hivatalos kulturális térkép átrendeződésére, a forráselvonásokra.
 
Az elmúlt két évben folyton az általam nagyon jól ismert Fekete Györgyöt ostoroztam. Csak aztán rájöttem, hogy minél több rosszat mondok róla, annál több pénzt kap. Úgyhogy most inkább nem mondok semmit.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Levente!
Kezdesz te is olyan lenni, mint a magyar futballedzők.
Magyarázod a semmit, de azt jó hosszan, finoman fogalmazva.
Ami annyit jelent: mellébeszélsz.
Szóval: nem vagy egy Dárdai Pál.

Jagger csak egy pozőr lenne? Ez poénnak sem túl jó!
De hát ezt Levente is tudja.
A Rolling Stones, amikor már 2-3 éve játszottak (lehettek úgy 25 körül), akkor megkérdezte egy riporter, hogy meddig akarják még csinálni!?
Na, erre mondta Jagger, hogy max. negyven éves korukig, mert mégiscsak hogy nézne ki, hogy...

Azért azt se kéne elfelejteni, hogy ma is az ILLÉS nevével és az Illés zenekar nosztalgiából él Ő is meg Brodi, mikor pont Brodi meg Ő robbantotta szét anno.

Mit alakitott a Fonográf nevő formációban a Tolcsvaiékkal és Illés Lajos ott maradt a nevével mert nem adta oda a szakadároknak. Illés probálkozott egy új formációval, mely elhalt nem a számai miatt, hanem politika egyszerüen kiiktatta.

Érdekes a rendszerváltás után Szörényiék is az Illés zenekar filingjén hozták vissza magukat, nosztalgia koncert stb. Az István a Királyt Szörényi többször lesajnálta, mig a többi rock operáját és oratoriumát magasztalta , mivel úgy gondolta, hogy azzal fog halhatattlan maradni.

Tudomásúl kellett venni, hogy ami miatt emlékeznek rá az az ösi Illés zenekar és részben az István a Király mely Koltaina a rendezése és szereplői tettek igazán nagyá valamint a kor amikor ezt bemutatták.

Szörényi egy durcás megkeseredett hiu vénember lett és képtelen elviselni, hogy a kulturpolitika nem állandóan az ő nagyságáról zeng.

Most Brodival az örök vetélytárssal összeborulva vigasztalják egymást mert valamiből élni kell s természetesen az Illés zenekarral felfutott dalokkal házalnak.

"Az alkotó embernek szüksége van a kikezdhetetlen szabadságra." Így van! Levente meg is engedheti magának ezt a luxust.

azt mondta rá, pozőr. Ezt kb mindenki tudja, aki látott már egy Stones-koncertet.

Hát igen, még önigazolásnak is tekinthették.

Levente éppenséggel soha nem kívánta, hogy őt a tenyerén hordozza egy párt.
Ő a kevés, független alkotók egyike.
Éppenséggel a Fidesznek megtiszteltetés, hogy rájuk szavaz. És persze szidja időnként őket, joggal.

Válaszok:
Senye Péter | 2014. december 7. 15:55

Nem mellesleg, amit Szörényi Levente letett a magyar(!) kortárs zenében az korszakalkotó.
Nincs az a pénz, amit sajnálnék tőle.

Ja, és mer emlékezni a régi dolgokra, ahogy azok voltak.
Ma ehhez kell bátorság.
Miközben a jó magyar nép mindent megtagadott a Kádár-rendszerből. Meg is kaptuk érte a méltó jutalmunk: K-Európa legsötétebb, leggyalázatosabb rendszerváltását, a haza szétlopását.

Na, ne!
Tessék sorolni a betiltott írókat, költőket, zeneszerzőket...!
Nagy műveket, amelyek a fiókból kerültek elő az un. rendszerváltás után!

'Értük haragszik, nem ellenük'?

Tudtommal sem Bartók, sem Kodály nem írt beatzenét, de még rockoperát sem.
Almát nem szoktam körtével hasonlítgatni, bár mindkettő gyümölcs.
Szörényit sem keverem Bródyval. (Ég és föld!)
...és ha már:
Bartókot ifjú korom óta szeretem, tisztelem!
Levente pedig a saját műfajában igenis korszakalkotó. Ha másért nem, ő hozta be a magyar motívumokat, a magyar nyelvet a beatzenébe.
Ma már pedig (fejlődés!?) ismét csak elég különleges, ha egy magyar előadó magyarul fakad dalra.

Válaszok:
bini | 2014. december 7. 16:09

Nem!
Vegyél vissza egy kicsit!

Nem Ő, hanem Illés Lajos nevével fémjelzett és vezetett Illés zenekar.

Nem Szörényi alapitotta, hanem a Szörényi testvérek meg lettek hívva. Szörényi a Flottila zenekarban játszott akik örült rockend-roll fetrengős vad zenét adtak elő. Keresd elő az achivból a felvételt ahol Lente matroz cucban gitárral bohockodik.

Egyre undorítóbb ez a pökhendi majom. Már akkor az volt, amikor belépett az FMH-ba.

És egyben szánalmas. Savanyú a szőlő.

Levente!
Te nem csak Fekete Györgyöt ostoroztad.
Még nem hallottam, hogy valakiről jót mondtál volna. Kivéve most Marótit és Acélt. Jellemző.
A feleségedről is csak rosszakat nyilatkoztál, hogy irigy volt a sikereidre azért mentetek szét.
Bródyra is csak rosszat.
Illésre is.
Úgy fényezed magad, hogy másokat besározol.
Belül is egy ronda vénember lettél.

Alkotói szabadság ? Az rendelkezésre áll.
De eszembe jut az a történet, amikor egy hajón a hinuszt játszották zsnészek. Egy Erkel társaságában levő ember megkérdezte az ott tartozkodó egyszerű embereket, hogy tudják-e honnan származik a zene. Azt mondták:
- Óh Árpád apánk idejéből !
Erkel könnyekig hatódott és azt mondta, hogy ennél nagyobb dícséret és elismerés nem létezik.

Vajon elképzelhető-e, hogy ő avatatlan kezekbe adta volna valaha a művét ?
Levente idős korára vagy megőrült vagy eladta magát aprópénzért, porig alázva a műve tisztelőit.

Googlizzál egy kicsit, ha már anno nem élted végig a kort és a történéseket, hanem csak a felsint kapartad.

Talán ha Illés Lajos életét és munkáságát is részletesen ismernéd és azokat a müveket ami az ő nevéhez füzödik, de Szörényi énekelte, mint a zenekar énekese talán közelebb kerülnél az igazsághoz.

Az Illés zenekar nem Szörényiék projektje volt, csak az Illés zenekar egyik korszakának a szereplőik. Az, hogy Szörényi-Brodyt azonositják az Illés zenekarral annak nagy köze van az akkori kuturpolitikának is. Ahogy Koncz Zsuzsa pélyafutását sem Illés Lajos által irt dalokkal hozzák egy szintre, hanem csak Koncz Zsuzsát futtaták és így maradt ma is a köztudatban meg az, hogy késöbb Brody dalokat énekelt az indulás em hozzá füzödik.

Tudod van aki ismerte az Illéséket mikor még Kulturba játszottak ötórai teákon, ténciskolákban, mint családi zenekar a tesojával együtt. Tudod már akkor Illés zenekar volt a nevük, s miután Szörényi-Brodi szétverte a zenekart akkor is Illésként müködött Szörényi nélkül.

Úgy gondolom, hogy sokkal hosszabb volt az a korszak amit az Illés zenekar Szörényi-Brodi nélkül élt át, mint együtt.

95-ben mikor megszervezték, hogy újból összeálljanak akkor is a korábbi korszak zenéiből állt a repertoárjuk. Ezért mondom azt, hogy Szörényi ma is az Illés nosztalgia hátán probál a felszinen maradni.

Nem kértem számon semmiféle hasraesést.
Azt kértem számon, hogy az Istvánt Alföldi avatatlan kezébe adta.
Elárulta mindazt, amit a darab a királydombon jelentett. Ezzel pedig nevetségessé tette, hogy Koppány lányának dala közben férfiemberként csorogtak a könnyeim.

https://www.youtube.com/watch?..


Bakay Kornél tanár úr elemzi az István a király-t.

senki nem mondta, hogy baj, amit csinál. A műfaj, amiben dolgozik, mindig is a magamutogatásról szólt. Ettől még ezt pozőrnek nevezik.

Persze nem kötelező ilyennek lenni. David Gilmour soha nem csinált semmit a színpadon, mégis a legnagyobb.

Most mit szemétkedsz velem?
És mit fontoskodsz?
Mire játszod a fejedet?
Amiket írtam, azt személyesen a Nagy Szörényi Levente nyilatkozta. Nem én találtam ki és nem is a bulvár. Különben sem olvasok bulvárt.

Tudod hiába alkot valaki valamilyen jó dolgot, ha mellette hitvány emberré válik.
Márpedig hitványság a másik embert, pláne aki a felesége volt hosszú évekig, a gyermekének az anyja, kibeszélni a médiában.
Hitványság az amikor az erdélyi István a király sikeréről kérdezik, megjegyzést tenni Bródyra, amikor ezt a kettejük közt lezajlott párbeszédet nem kérdezte senki, és nem tartozik a nyilvánosságra. Ezek kicsinyes bosszúk és méltatlanok egy ilyen zenészhez.
Figyeld meg a tévés nyilatkozatait. Mindig van benne egy szúrka valaki felé kedvesen elnevetgélve.
Nem bírja megállni, hogy valakit ne sértsen meg.

Szóval, szerinted, ha valaki tehetséges ember és nevet szerzett magának, akkor már azt csinálhat amit, csak akar? A tehetség felülírja az erkölcsöt?
Akkor akár gyilkolhat is, mert jó szövegeket ír?
Te most miről beszélsz?

Gyufám van ne küldjél, benzinem rosszul gondolod nincs. És ha lenne is mindkettő, mint, ahogy sok embernek van, miért beszélne rólam a "viktor csapat" akár "öt percig"?

Látom kiosztottál mindenkit rendesen.
Egy kérdésem lenne
"Bárki, aki akkor és ott nem tett többet mint ezek a nagy magyarok, az csendesen, nagyon csendesen, szóval kussoljon."
Ezt most magadra vonatkoztattad, mert te nem tettél többet? És ebbe bele is hülyültél, ahogy látom.

A nagy deGeneráció..

Havas egy művelt ember, mégis végigröhögte az Alföldi-féle „István a király” TV közvetítését, sőt volt amikor hanyatt esett a röhögéstől. Ezt a HVG-ben is közzétette!

Ez sokat mond arról, hogy mivé silányította Alföldi, a kártevés benne égő lángjával az „István a király”-t.

Jó pénzért Szörényi Alföldi kezére adta a darabot, csináljon belőle azt amit akar! Szörényi is megéri a pénzét! Pénzért mindenre hajlandó: Ha kell, pénzért egy tetűt elhajt Vácig!

Alföldit ilyen fából faragták.

A normális nem az ő kenyere, neki muszáj mindent másként csinálnia, nem jobban, hanem másként.

Ezért csinált korábban János vitéz Iluskájából is prostituáltat, most pedig Boldog Gizellát, István feleségét nimfomániás nőként, Szent Istvánt pedig felszarvazott férjként ábrázolta.

Jól jellemzi Havas Henrik röhögése, mennyire sikerült Alföldinek kiherélni, visszájára fordítani "István a király"-t, mennyire sikerült gúny tárgyává tenni a magyarokat:

"Havas Henrik unokájával, Zsófival nézte az István, a királyt. A nyolcéves kislány azonban sokszor nem értette, miért nevet hangosan a nagypapa.

Amikor a két öreg rocker, Nagy Feró és Varga Miklós kiszállt a Trabantból,

és hadonászni kezdett a nemzeti zászlóval,

Havas "hanyatt esett a röhögéstől". "Ez volt a teteje mindennek" fogalmazott (Havas Henrik). (HVG)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés