Itt a válasz a HVG botrányos karácsonyi címlapjára

2014. december 23. 15:09

Szőnyi Szilárd
Válasz.hu
Sajnálatos módon ez azt jelenti, hogy a lap magasan kvalifikált, döntéshozó, véleményformáló táborának több százezres tagsága vevő a lelki szegénység eme otromba megnyilvánulására.

„Napok óta töprengek, hogyan is lehetne a legpontosabban, az elkövetők számára is átélhető módon megfogalmazni, mi a gond a HVG karácsonyi címlapjával. (...)

Bár kifogásának tartalmával nyilván egyetértek, utóbbi kitétellel vitatkozom. Merthogy szerintem a HVG nem a család intézményét járatta le – kis pont ők ehhez a világegyetemben –, hanem ha valakit vagy valamit, akkor, sajnálatos módon, leginkább jobb sorsra érdemes önmagát. Úgy hiszem, itt lehet megragadni a probléma gyökerét, és, megbotránkoztatott felebarátaik megértésére némi esélyt kérve, felhívni a kollégák figyelmét, miért nem teszünk olyasmit, amit most ők cselekedtek.

A helyzet persze roppant nehéz, hiszen vannak dolgok, amik egész egyszerűen nem szorulnak magyarázatra, illetve amiket észérvekkel nemigen lehet vagy érdemes alátámasztani: az ember vagy érez bizonyos illembeli határokat, vagy nem. Mivel azonban a jelek szerint ez a HVG döntéshozóinak nem adatott meg, így e közös alapra immár nem tudunk építeni, lássunk néhány teológiai, művészettörténeti, logikai és erkölcsi szempontot hitbeli tartalmak parafrazeálásának, kifordításának megítéléséhez. (...)

6. De ha már mindenképpen bibliai jelenet kívánkozott a címlapra, helyesebb lett volna egy minden tekintetben ideillőbb szimbólumot alkalmazni: az aranyborjút, vagyis a Mózes és az Úr között megkötött szövetség megszegésének jelképét, melyet a zsidók vezetőjének távolléte miatt türelmét vesztett nép az Istennek kijáró tisztelettel imádott. Tudom, persze, ez nem karácsonyi motívum, meg Ószövetség is, úgyhogy kétszeresen sem játszhat, csak a párhuzam pontosságának kedvéért mondom.

7. A mellékelt ábra azt mutatja, hogy a HVG döntéshozóinak a karácsony vagy nem ugyanazt hordozza, mint másoknak, vagy az ég egy adta világon semmit nem jelent. Nem mondom, van ilyen; mivel nem tudhatom, kinél mi áll ennek hátterében, ezt a tényt még csak fel sem szeretném róni nekik. (...)

9. Ha pedig így van, akkor sajnálatos módon ez azt jelenti, hogy a lap magasan kvalifikált, döntéshozó, véleményformáló táborának több százezres tagsága vevő a lelki szegénység eme otromba megnyilvánulására.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon tanulságos írás. (Kár, hogy így "eldugták" a mandineresek.)

Válaszok:
marko11 | 2014. december 23. 15:12

Bocs! Most látom, hogy nem dugták el!

Hát ha a tisztelt újságíró tényleg nem érti, hogy miért született meg egy ilyen címlap, akkor egy nagyon másik Magyarországon él és a kormánysajtón kívül semmi mást nem olvas...

'A mellékelt ábra azt mutatja, hogy a HVG döntéshozóinak a karácsony vagy nem ugyanazt hordozza, mint másoknak, vagy az ég egy adta világon semmit nem jelent.'

Attól, hogy nem jelent nekik semmit még nem következik, hogy meg is kell gyalázzák. Jóérzésű, civilizált, művelt emberek ilyet nem tesznek.

Micsoda család!

Jó a kép Szőnyi írásához! Liberális asztal körül Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Bajnai Gordon a leendő három király és Lendvai Ildikó a gyerekkel. Vajon ki lehet a gyermek? Csak nem Gáborka?

No és természetesen ott van félig megbújva Szigetvári az előtérbe Karácsonyi a kőtáblával.

Csak a VIZESNEDVESJEGESVÖDRÖS hiányzik.

A címlap azt fejezi ki nagyon frappánsan, amit több fideszes vezető és számos szimpatizáns is szóvá tett az elmúlt napokban.

Nem a HVG gyalázza ugyanis a keresztény értékrendszert, hanem a kormányzó pártok. Kíváncsi vagyok, az Újszövetség melyik passzusából vezethető le a tízéves gyerek nevére vásárolt sokmilliós budai lakás, a tokaji szőlőbirtok, a százezres órák, cipők, táskák?

Melyik parancsolat jegyében fogannak a hazánkat sajnos Európában is képviselő házasságszédelgő különféle végtagok és testnedvek alpári használatában kimerülő - nyilvánosságnak szánt - kirohanásai?

A kereszténység álcáját magára öltő, de ez alatt az álca alatt a saját országát gátlástalanul kiraboló elit látható a karácsonyi címlapon.

Szőnyi elvtársról és az ő 9. pontjáról a régi vicc jut eszembe az autópályán a forgalommal szemben haladó autósról.

Egyébként ezzel az ominózus 9. ponttal sokat viaskodtak az elvtársak a Kádár korszakban is: nem volt egyszerű elmagyarázni az itthon a szocializmust építő munkásosztálynak, miért jár a bomló imperializmus jármát nyögő német kizsákmányolt munkás minden évben Mercedessel a francia riviérára nyaralni.

Most sem egyszerű egy gyorstalpaló foximaxival elmagyarázni, mi is a probléma keresztény szemszögből az inkriminált címlappal.

Megsúgom: semmi.

Jézus kiűzte a kufárokat a templomból, biztos akkor is sokan meg voltak botránkozva. Most is botrányt kiáltanak azok, akik ezért kapják a fizetésüket.

Nyilván a leütések alapján kapja a honoráriumot.

Én a helyébe még legalább két pontot hozzáírtam volna. Azzal mindjárt meglett volna a matrica az M0-ra.

Jut eszembe, a HVG vagy a 168 óra címlapján szerepelt anno egy református lelkésznő és az őt beiktató/megáldó püspök olyan módon ábrázolva mintha orálisan elégítené ki a férfit? Ennek megfelelő "vicces" címlapszöveggel, természetesen.

"A jó ember jó kincséből hoz elő jót, a gonosz ember gonosz kincséből hoz elő gonoszt."
Máté 12:35

@bbjnick

'De bizony azt, nem kicsit, nagyon.'

Kettőt egy csapásra, az az igazi!

Akik nem akarják érteni azok úgyse fogják, hiába mondja. :)

Mindig remek és találó a HVG címlapja. De, habár a maga nemében most is ötletes, viszont szemét. Mert nem a kormányt alázza, ami a célja volt, hanem a köp egyet a karácsonyra.
Szemetek vagytok fiúk!

Valós, hogy ismeretségi köreidben téged neveznek Kopasz Pajeszos Aranyborjúnak?

Szerintem jó a címlap. Ezen pörögni...

Vida helyett mondjuk nekem elsőre Leia hercegnő ugrott be, de nyilván ez kulturálisan determinált.

Te egy nettó antiszemita vagy, ne beszélj a Karácsony misztériumáról.

Szőnyi fordítva ül a lovon.

Valóban meg lehet gyalázni keresztény jelképeket, de itt nem erről van szó.

Gyalázásról akkor beszélhetnénk, ha például ezt a képet megrongálnák, a rajta szereplő alakokat eltorzítanák, megcsonkítanák, stb.

De itt nem erről van szó.

A HVG címlapja nem az eredeti festmény alakjairól szól, pláne nem Jézusról, vagy Máriáról.

A szerző is tudja, kik vannak a HVG képen.

A címlap róluk szól, az ő tevékenységüket teszi mérlegre. És a heves reakciókból ítélve (az kiabál, akinek a háza ég, ugyebár) nem is hatástalanul.

"A kép jelentése az, amit a kép ábrázol" - írta valaha egy jeles magyar író, de mindegy, hogy ki, se Szőnyi, se a kormányt védők nem ismerik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés