Az otthonszülés jog, nem lehetőség!

2014. december 23. 13:18

Tóth Judit
Ars Boni
A legfontosabb problémának azt tartom, hogy nem tesznek különbséget a szülés mint természetes folyamat és a betegellátás között. Eleve úgy tekintik, hogy a szülés quasi egy egészségügyi kockázat. Interjú.

Mik az otthonszülés szabályozásának főbb problémái az alkotmányjogász szemüvegén keresztül vizsgálva a kérdést?

Az otthonszülés kapcsán jogi oldalról szemlélve több problémás pontot is találhatunk. Az egyik legfontosabb, hogy van-e joga az államnak beavatkoznia a kérdésbe életvédelmi kötelezettségére hivatkozva. Az állam feladata ugyan a születőben lévő élet és a magzatok életének védelme, de vajon átveheti-e a születendő gyermek családja és a szülei helyett ezt a feladatot?

A következő problémapont a szülés medikalizálttá tétele, mely annyit jelent: kórházi eseményé tettük a szülést, holott ez nem baleset vagy betegség, hanem az élet egyik nagy misztériuma. Ugyan próbálnak már baba-mama környezeteket kialakítani a kórházakon belül, engedélyezett az »apás szülés«, s ez mindenképpen pozitív, de alapjogi szempontból nem kielégítő. Már az egészségügy is érzi, hogy a medikalizált keretek nem megfelelőek, de nincs ma Magyarországon szülőotthon, nincs olyan alternatív hely, ami közül legalább választhatna a szülő nő.

A medikalizált szülésnél maradva, az egészségügyről szóló törvény értelmében a szülő nő is »betegnek« minősül, mert igénybe veszi az egészségügyi ellátást. A törvény alapján azonban a beteget megilleti az ellátás visszautasításához való jog. Ezáltal pedig megilleti akkor az édesanyát is, így a törvény értelmében mondhatná azt, hogy ő otthon kíván szülni.

A legfontosabb problémának azt tartom, hogy nem tesznek különbséget a szülés mint természetes folyamat és a betegellátás között. Eleve úgy tekintik, hogy a szülés quasi egy egészségügyi kockázat, még akkor is, ha erre egyébként speciális jelek és információk nincsenek.

Mindezen túlmenően az otthonszülés nem lehet egy újabb társadalmi egyenlőtlenségnek a forrása, hiszen ilyen alapon csak azoknak az embereknek nyílik lehetősége Magyarországon otthon szülni, akik kórház közelében laknak. Ez olyan egyenlőtlenség az emberek számára, melyet nem tartok elfogadhatónak.

Alkotmányjogi dilemma továbbá a szabályozás alacsony szintje is. Az otthonszülésről ugyanis egy kormányrendelet szól. Magyarországon azonban alapjogot csak törvényben lehet korlátozni, és ezt még a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium állásfoglalása is kiemeli. (...)

Mindezekre tekintettel alapjogi szempontokat mérlegelve szükséges-e megadni a szülő nőnek az otthonszülés lehetőségét? Őt illeti a döntés joga (önrendelkezési joga keretében) arról, hogy gyermekét hol hozza világra, annak fényében, hogy egy esetleges életmentő beavatkozás nem végezhető el otthon?


Alapjogi szempontból szükséges-e megadni a szülő nőnek az otthonszülés lehetőségét? Én nem is lehetőségnek, hanem inkább jognak nevezném. Azt gondolom, hogy az otthonszülés jogát azért nem lehet elvitatni, mert ez az emberi autonómiából és az önrendelkezésből fakad. Ugyan tudjuk, hogy a magzat egy külön személlyé fog válni, amint életre kel és megszületik, tekintettel azonban arra, hogy az alkotmányjog még nem tekinti őt személynek, s ő az anya testén belül van, annak mintegy alárendelve, én azt gondolom, az anyától nem lehet elvitatni ezt a választási jogot és felelősséget, hiszen szabadon rendelkezik a saját teste fölött, melyben benne foglaltatik a gyermek. Nem vitatható továbbá az sem, hogy ő mindent meg fog tenni a saját magzatáért. Az 1992-es magzatvédelmi törvény is kimondja, hogy a »magzati élet védelme a gyermeket váró nőkről történő fokozott gondoskodással valósítható meg, ugyanakkor a magzat egészséges fejlődését biztosító feltételek megteremtése elsődlegesen a szülők felelőssége«.

Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy minden orvosi szabály arról szól, hogy először az anya életét kell megmenteni. Én nem tudok olyan orvosi protokollról, mely azt mondja, hogy a gyermek élete elsőbbséget élvez az anyáéval szemben. Mindenütt cél az anya szülőképességének és egészségének a megőrzése.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Eleve úgy tekintik, hogy a szülés quasi egy egészségügyi kockázat, ..."

Már nem az? Lemaradtam valamiről?
Tényleg hangosan kell küzdeni egy olyan jogért, mellyel élve csökkennek az anya és a gyermel túlélési esélye?

Végül is igazad van. Sőt, tovább megyek: az öngyilkosság sem büntetendő.
A morbid tréfát félretéve: az otthonszülést önmagában nem ítélhetem el, bizonyára lehet azt jól is csinálni, kezelni, szabályozni. Mo.-n ez jelenleg nem fenyeget. A felelőtlen - és többnyire outsider, jelen esetben jogász - propagandát, a hülyítést, a megszokott jogvédői megmondást, azt nem állhatom.

Neked is, most már aztán tényleg;)

Mit tudhat a British Medical Journal egy harcos feministához képest!!

Itt elvekről van szó, a gyerek most le van sz...

Sajnos, Te már inoperabilis vagy.:)))
De a Mandiner saját halottjának fog tekinteni!

Jogi csűrés-csavarás a szerző írása.

Azt állítja: „A legfontosabb problémának azt tartom, hogy nem tesznek különbséget a szülés mint természetes folyamat és a betegellátás között.” Csakhogy egyrészt természetes folyamat, másrészt egészségügyi kockázatot is jelenthet, mint a szülő nőre, mint a magzatra.

Saját eset. Amennyiben a háború alatt édesanyám nem kerül kórházba, én halva születek édesanyám pedig meghal. Így a húgom meg sem születik meg. Amennyiben a húgommal nem került volna kórházba, a húgom sem születik meg élve és az édesanyám is meghal.

Ebből az is következik, hogy az otthonszülés nem lehet jog, hanem csupán lehetőség, ha ezt az összes körülmény lehetővé teszi.

Továbbá a döntésnek mindig van kockázata, és káros döntés büntetést von maga után. Vajon a joghatályos jog szerint milyen büntetés jár annak, akit előre felvilágosítanak az otthonszülés kockázatáról, hogy a születendő gyermek meghal, egészségkárosodott lesz és ennek ellenére mégis ragaszkodik az otthonszüléshez? Hol van itt a felelős döntés? Hol van itt a gyermekvédelem? Ezt nem lehet azzal kimagyarázni, hogy az egyik kívül a másik meg belül van. Ez nem más mint jogászkodás.

Abban viszont egyetértek, hogy ezzel kapcsolatos törvények bővítésre és pontosításra szorulnának.

LOL

Egy-két hozzászólásból úgy néz ki, hogy őket szilveszterkor, vagy Katalin bálkor a tombolán nyerték.

"nem éli túl az első három napot, az úgy tesz a legjobban, ha angyalkává válik!"

Általánosan ez sem igaz. Nagyon sok példát tudok, amikor a újszülött életet a születéskori gyors orvosi beavatkozás és egy későbbi műtét mentette meg. Ma már ezek a személyek felnőtt korban vannak és gyermekeik is vannak, sőt van amelyiknek unokája is van.

Az orvos, a szüléshez szüksége technikai és személyi feltételek a szülő nő és a gyermek érdekében van. A kettőt nem lehet szétválasztani. Más a helyzet, amikor probléma lép fel, s ebben a témában a döntés meghozatalánál a szerző álláspontja tartalmazza a realitást.

Aztán ha kiderül, hogy gond van akkor mi lesz?
Gondolom majd elmagyarázod a gyászolóknak, hogy "pedig úgy nézett ki, hogy nincs semmi gond"...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés