Az egyik legsikeresebb év

2015. január 2. 14:11

Varga Péter
Mandiner
„Számunkra is meglepetést okozott, hogy a kifejezetten gyengének tűnő évjárat ellenére milyen szép borok születtek” – írta Varga Péter, a Varga Pincészet vezetője a Mandinernek küldött évértékelőjében, amiben kiemelte, hogy 2014 az egyik legsikeresebb év volt a pincészet fennállása óta.

„Pincészetünk 21 éves történetében 2014 a legsikeresebb évek közé tartozik. Tevékenységünk legfontosabb mérőszáma, az eladott palackok mennyisége, a 2013-as 10,6 millióról 12 millióra nőtt. Különösen örömteli, hogy a növekedés legnagyobb része a családunk számára legfontosabb területen, a belföldi értékesítésben következett be. 2014-ben átléptük a 10 millió palackos álomhatárt, hazai értékesítésünk 9,6 millióról 10,6 millió palackra nőtt. A növekedés jelentőségét tovább emeli, hogy az jelentős áremelés után következett be.

Minden bortermelő számára az év legfontosabb időszaka a szüret. Ebben a két hónapban dől el legnagyobb részben, hogy sikeres lesz-e a következő évünk. Nagyon féltünk az idei szürettől, hiszen az egész év rendkívül csapadékos volt, de ami a legszörnyűbb, a szüreti hónapokban háromszor annyi eső esett a Balatoni borrégióban, mint a sokéves átlag. A sok nehézség ellenére a szüret végül meglepően jól sikerült. A vártnál lényegesen kisebb szüreti mennyiségek ellenére sikerült megtermelni és felvásárolni a jövő évi értékesítésünkhöz szükséges 12,5 millió kg szőlőt. A kisebb, de annál értékesebb részt a család 250 hektáros birtokáról származó 1,7 millió kg szőlő képezi, amelyből prémium borainkat készítjük. Az alapanyag másik, nagyobb része felvásárlásból származik, ami a termelőkkel kötött hosszú távú szerződéseken alapul.

Az még számunkra is meglepetést okozott, hogy a kifejezetten gyengének tűnő évjárat ellenére milyen szép borok születtek. A rozé és fehér primőr boroknak a hűvösebb időjárás nem igazán tett rosszat, a késői szüretelésű fehér borainknál pedig az aszúsodás különleges jelleget adott ennek az évjáratnak. A vörösbor készítés szempontjából ugyan tényleg nem volt kedvező az évjárat, de ebben az segített ki minket, hogy 2014-ben megkezdte működését az Egri borvidéken feldebrői pincészetünk, melynek tárolókapacitását néhány év alatt 7 millió literesre tervezzük kiépíteni. Az Egri borvidéket az időjárás jobban megkímélte mint az ország más borvidékeit, így az itt készült vörös boraink  és a zöme itt készült – kiváló minőségűek lettek. Feldebrői pincészetünk elkészültével kialakult az a régen vágyott állapot, hogy családunk szőlész-borász tevékenysége az ország számunkra három legfontosabb régiójára, a Balatoni borrégióra, az Egri borvidékre és a Tokaj-hegyaljai borvidékre támaszkodik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, ettől se veszek bort.
Szerinte is "A vörösbor készítés szempontjából ugyan tényleg nem volt kedvező az évjárat" de kisegítette őket a pincészet tárolókapacitása.
2014 óta.
Hűha.
A vörösbornak ezek szerint mindegy az éghajlat, csak tartály legyen, a "borász" szőlő nélkül is megoldja.
Mint a régi szép időkben.

Kedves Uram!
A mai napon a pincészetük Badacsonyi Olaszrizlingjéhez jutottam, ajándékba kaptam.
Ez a kifejezetten olcsó bor igencsak megnyerte tetszésemet.
Kérem elnézését korábbi rosszindulatú megjegyzésemért, hisz ismeretlenül hitelüket rontottam.
Tudja elég sok villányi és tokaji hibás palackot küldtünk a lefolyóba a 2-3 ezer Ft-os kategóriából.Nem is értem, neves borászok a buggyant, hibás, utóerjedő borokat miért hozzák forgalomba.
Az Önök boráról, a Budafokon packozott hajdani Villányi Oportó jutott az eszembe, ami verte a helyi borászok prémium borait.
Jó úton járnak, amihez kitartást és sok sikert kívánok, mint új vásárlójuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában