Miért van szükség a vallások provokálására?!

2015. január 13. 13:04

Brendel Mátyás
Ateista Klub
Azért KELL provokálni a vallásosokat, de egyébként másokat is, hogy megtanulják, hogy türtőztessék magukat.
„1) Objektív kérdések esetében a vallások, vagy mások érzékenysége azért nem számít, mert az igazság szempontjából irreleváns. Például voltak, akik sértőnek érezték, hogy a homo sapiens a majmokkal közös, közeli ősöktől származik. De megengedhetjük-e, hogy ilyen érzékenység hátráltasson egy igaz felfedezést? Nem. Ezért megadjuk a jogot, hogy a tudomány kényelmetlen igazságokkal provokáljon embereket. Mi, ateisták úgy gondoljuk, hogy ha provokáljuk is a vallásokat, igazunk van. A Charlie Hebdo is úgy provokálta a vallásokat, hogy szerintük igazuk volt, és hát a vallások esetében általában szerintem is igazuk volt (legalábbis abban a kevés esetben, amelyeket ismerek, nem olvasok  Charlie Hebdot).

2) A szubjektív kérdéseknél pedig az a helyzet, hogy nincs igazság. De éppen ezért is bárki bármiféle dologra érzékeny lehet. Józsit sértheti az, ha Béla azt mondja, hogy a felesége nem szép, de az is, hogy szép. Ráadásul Palit sértheti az, ha Béla Józsi feleségét mondja szépnek, és nem az övét. Klárit sértheti, hogyha valaki azt mondja, a spenót finom, míg Marcsit éppen az, ha valaki azt mondja, nem finom. Itt nem lehetünk tekintettel mindenki érzékenységére, mert nincs igazság, és ellentmondó érzékenységek lehetnek. A vallásra fordítva a szót. A katolikust sértheti, ha az ateista azt mondja, a Biblia nem szent könyv, de az ateistát meg éppen az, ha a katolikus szentnek akarja beállítani ezt a förmedvényt. Az ateisták érzékenységére valahogy kevésbé figyel oda ez az álszent társadalom pedig ugyanúgy jöhetnénk ilyenekkel. Minket sérthet az, hogy Mohamedet Allah prófétájaként mondják a Koránban, az meg aztán pláne, hogy dzsihádot akarnak ellenünk folytatni. Egyáltalán, abszurdum, hogy egyesek a muszlimok sértődéséről beszélnek, amikor megsérülni igazából csak a Charlie Hebdo újságírói sérültek meg, de ők aztán nagyon. (...)

3) Azért KELL provokálni a vallásosokat, de egyébként másokat is, hogy megtanulják, hogy türtőztessék magukat. Európa sok nemzetből, pár vallásból, sokféle nézetből álló igen vegyes népességgel rendelkezik. Sok kis ország él itt egymás mellett. Egymás tolerálása elemi érdekünk, és ezt mindenkinek meg kell tanulnia. Európa csak úgy élhet tovább összeomlás nélkül, ha ezt az emberek megtanulják. Ezért ezt ki KELL kényszeríteni. Elemi érdekünk.” 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aztán mi lenne, ha mindenki türtőztetné magát?

Kicsit szar, hogy manapság már mindenki csak valaki más rovására tud megnyilvánulni.

Egymás sértegetésének elfogadása nem azonos egymás tolerálásával. Kedves szerző sértse meg minden nap a feleségét, azért, hogy az megtanulja elfogadni őt - aztán meglátjuk mi lesz, és meddig.

Idióta, ez nem vitás.

Amúgy az oldalra kattintva nekem az jön le, hogy ez az ateista klub úgy ateista, mint a Demokratikus Koalíció demokrata. Pofázunk, pofázunk, közben meg csak egy kis arcbamászó lófaszok gittegylete az egész.

Úgy van.
Vicces, hogy nem is jön rá, mekkora ellentmondás ez.

Na várj! Ezt most nem értem!
- Miért sérti az ateistákat, hogy Mohamedet Allah prófétájának mondják a Koránban?
- Miért sérti az ateistákat, ha én a Bibliát szent könyvnek tartom?
Nem tök mindegy az nektek, hogy én mit minek tartok?
De az bizony sértő és nem lehet, hanem kifejezetten az, ha ilyen dehonesztáló módon beszél valaki a Bibliáról, hogy "förmedvény", na látod, ez már sértő!

Ha azt mondanám az anyádra, feleségedre, barátnődre, nővéredre, húgodra, hogy az egy - "förmedvény" ugye milyen jól esne? De meg ne sértődj érte, mert én ilyennek látom őket. Csupán azért, hogy te megtanuld, hogy türtőztesd magad! Ja, bocs! A kutyád is egy "förmedvény"!

"„1) Objektív kérdések esetében a vallások, vagy mások érzékenysége azért nem számít, mert az igazság szempontjából irreleváns. Például voltak, akik sértőnek érezték, hogy a homo sapiens a majmokkal közös, közeli ősöktől származik."
Nemcsak voltak, vannak. Legalábbis nem úgy és nem azért érzik sértőnek, amiért te nem.
Persze, ha valaki szemtanúként állítja a homo sapiensek származását, mint Brendel, mint objektív, megfellebbezhetetlen szemtanú, azzal szemben tényleg nem számít ha vissza sértik. Mindenki a maga módján.

"Egymás tolerálása elemi érdekünk, és ezt mindenkinek meg kell tanulnia. Európa csak úgy élhet tovább összeomlás nélkül, ha ezt az emberek megtanulják. "
Na most, akinek a vallások, vagy mások érzékenysége nem számít, mint Brendel, azokkal szemben hogyan is lehetnénk toleránsak.
Hiszen a Brendelek élete arra épül, hogy ne viseljen el bennünket, ne legyen toleráns velünk szemben.

Az lehet, de ez az irkafirka arról szól, azt a szót használja, az irkafirkász, hogy "sérti". Akkor most mi legyen?
Nem mellesleg tévedésben vagy, mert nem gondolom az ateistáról ugyan azt, amit ő rólam. Én azt gondolom, ami Jézus tanítása. Az Atya vár, mindenkit megvár. Van aki gyors és elsőként ér célba. És van aki lassú el elidőzik itt ott, de azután célba ér. Valakinek utolsónak is kell lennie, nem gondolod?

És mit adsz neki? Bogáncs kitüntetést? Hátha beletrafál annak is a közepébe.

Jól emlékszel. Méghozzá a bíró.

"Azért KELL provokálni a vallásosokat, de egyébként másokat is, hogy megtanulják, hogy türtőztessék magukat."

Hát erre nehéz mit mondani annyira abszurd.
Durva provokációval kiváltani a türelmet, toleranciát?
Durva provokációval előbb vagy utóbb azt lehet kiváltani, ami Párizsban történt.
Nem a türelmet és toleranciát.

A hit: kegyelem!

Nagyon igazad van, Zokninak meg drukkolunk, hogy ezt a kegyelmet felfedezze és elfogadja. Mert hogy megkapja, az biztos!

Egyébként én máris köszönöm, amit feltettél!

:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés