Lehetne: Einstein a strandon

2015. január 21. 19:38
Philip Glass Einstein a strandon című, egyfelvonásos operájának nyitójelenetéből készült videójáték a Soharóza kórus részvételével.

Szokatlan zenei projekt készült a Soharóza kórus tagjaival. Szilvay Máté videóprojektje, amelyben tizenkét Soharózás énekes vett részt, Philip Glass Einstein on the Beach című operájának nyitójelenetét gondolja újra. A kórus honlapja szerint „miközben a látványvilág ráerősít a repetitív zene technikai jellegére, futószalagszerűségére, uniformizáló hatására, a prózai szöveg a káoszban keresi a szabadság lehetőségeit”.

A rendhagyó előadásiról híres kórus legközelebb Hildegard von Bingen 12. századi apátnő életére rendez mozgás- és hangkísérleteket, „az apátnő saját szerzeményű misztériumjátéka, az Ordo Virtutum cselekményszálából és hangjegyeiből fonva. Fények és akusztikai játékok hangosítással egy olyan élet fejezeteit megvilágítva, aminek egy másodperce nem volt szabályos és szabálykövető. Ezek az ellentmondások nem véletlenek: maga Hildegard sem volt egyszerű eset.” 

A Soharóza egy 25 tagú kísérleti kórus, amely 2008-ban alakult Bodó Viktor és a Szputnyik kérésére; jellemző rájuk az improvizatív zenei játék. Magukról azt írják: „közösségileg szerzünk zenét és módosítunk már meglévő zenéket, játszunk hanggal, zajjal, testtel és térrel. Felléptünk már barlangban és erőműben, törökfürdőben és az Ördögkatlanban, színházi előadáson és utcai flashmobon, de lehetett látni bennünket az Operában, a MüPában, a berlini nagykövetségen is, vagy épp Macedóniában nemzetközi kórusversenyen.”

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában