Mikor kap közszolgálati csatornát az ellenzék?

2015. március 16. 16:57
Polfüggő
Politikafüggő
Kitűnő szórakozás a politikusok fejére olvasni, miért nem azt csinálják kormányon, de hozzá kell tenni, közmédia terén a Fidesz-kormány sem tesz mást, mint az elődei, legfeljebb (közel) kétharmados hévvel és kevésbé burkolt formában.

Ezért merült fel 2002 őszén az az ötlet – mondanom sem kell, hogy a jobboldal részéről –, hogy a közszolgálati televíziót kétfelé kellene osztani: az M1 lenne a kormányé, míg az M2 felett az ellenzék diszponálna. Ezt az elképzelést, ha jól emlékszem, Orbán Viktor dobta be a köztudatba, és olyan propagálói voltak, mint a polgári körös vonalon akkoriban feltűnt Kerényi Imre. Mindenki legnagyobb meglepetésére ebből nem lett semmi, ezért a Fidesz úgy döntött, hogy saját magánmédia-hálózat kialakításába kezd, amihez nem jött rosszul egy bizonyos Simicska Lajos háttértámogatása. A többi már történelem, és ez a történelem részben éppen a szemünk előtt íródik.

Amúgy érdekes belegondolni, hogyan is festene ma a köztévé, ha ez a koncepció valamilyen csoda folytán mégis megvalósul. Hiszen az elképzelés az akkori váltópárti berendezkedésre volt szabva, ma viszont nincsen egységes ellenzék, de még egységes baloldal se. A Fidesz akkori tervei alapján tehát leginkább úgy lehet elképzelni a mai M2-t, hogy a délelőtti műsort mondjuk a Jobbik adja, a baloldal azon vitatkozik, mi menjen délután, míg az éjjeli értelmiségi beszélgetések műsorsávja az LMP-nek marad. Közben az M1-en, mivel az a kormányé, minden köntörfalazás nélkül mehet a kormánypárti műsorkészítés. Nos, a Fidesz annyiból feltétlenül következetes, hogy az utóbbit meg is valósította, most már csupán az ellenzéki M2 várat magára.

Kétségtelen, hogy kitűnő szórakozás a politikusok fejére olvasni, miért nem azt csinálják kormányon, amit anno ellenzékben mondtak (ez az eszköz a parlamenti viták során is rendszeresen előkerül). De a tárgyilagosság kedvéért azt is érdemes hozzátenni, hogy a közmédia terén a Fidesz-kormány sem tesz mást, mint az elődei, legfeljebb (közel) kétharmados hévvel és kevésbé burkolt formában. És ha lehet is vitatkozni arányokról, illetve aránytalanságokról, az az egy bizonyos, hogy az ilyen típusú aggályok szigorúan a mindenkori ellenzékre korlátozódnak. Ha egyszer a mai ellenzéki pártok valamelyike alakít kormányt, lefogadom, hogy rögtön meg fog világosodni: nem is ördögtől való dolog ez a kormányzati hírtelevízió.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Aki sajtót akar, az vegyen magának" (Medgyesy péter)

Válaszok:
Antigoné | 2015. március 16. 17:05
pollip | 2015. március 17. 8:07

jav. Péter
(Semmi köze Nemecsekhez!)

A helyzetelemzés pontos, de a megosztott közszolgálati tv a 91-93 között lezajlott ún.médiaháborúban merült fel először. Akkor mindkét fél lesajnálta ezt a gondolatot. A jobboldal bánhatta 94-ben, majd 2002-ben is, a "baloldal" pedig most. Ugyanakkor óriási változást hozott az internet. Ma már jelentéktelen a közszolgálati tv és teljesen megváltozott a jövő generációk értékbefolyásolásáért vívott harc módja.

Persze, hogy értem, de ezt a magas labdát nem lehetett nem leütni.

"...Elfelejti a paraszt, hogy ő nem a Jóisten első számú helytartója, hanem egy választók által pozícióba emelt helyi hülye..." (Varánusz)
Tekintsünk el ettől az igénytől, mert attól tartok, hogy 'közszolgálati' csatornájukon is ez lenne hangnem.

Azért ebből is látszik, hogy a ballibantok milyen kistilü politikai viziok nélkül voltak mindig. Anno, ha a fidesz javaslatát meggondolták volna és a magyar közmédiát a német mintára két főcsatornára bontják ZDF, ARD és tartalmilag saját értékrend szerinti müsorfolyamot adnak kivéve a Hiradokat amik azonosak mindkét adon, tehát a hirek amik az egész országot érinti.

Ma nem lenne gond és ha esetleg a polgári jobboldal még szerettek volna valami kulturcsatornát, vagy politikai tematiká sugárzot akkor alapithattak volna egyet.

Így a ballib oldal elzárta magától azt a lehetőséget, hogy költségvetési pénzből maguk által kinevezett vezetökből tudtak volna médiafelületet biztositani maguknak akkor is mikor ellenzékbe kerültek 2010 után.

Azt hitték, hogy ők mindig a hatalomba maradnak, vagyis a médiahatalmuk és főlényük megmarad.

Késő bánat eb gondolat.

Sőt!
Goodfriendnek meg Horváth Andrásnak külön-külön egyet!
Meg a Szél Berninek és a korszakos félőrülteknek is egy párat!

Igen, nekem is ez jutott eszembe. Az is megtörtént, hogy a baloldalhoz lojális kábeltévé szolgáltatók nem akarták a csatornák közé bevenni a hírtv-t és több helyen tüntetések voltak.

Egy klasszikust idézve: :-)))) vegyen magának:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés