POSZT-bojkott: a legújabb kultúrhiszti!

2015. április 8. 18:56

Stumpf András
Mandiner
Szóval a Revizor azért nem ír a POSZT-ról, mert a Revizor főszerkesztőjét nem választották be a zsűribe. Grat.

Rothadó diktatúra bűzös lehelete csapkodja az orromat! Pfuj! És még egyszer: pfuj! Én ebben nem veszek részt! Ezennel bejelentem, aláírásommal hitelesítem is, hogy idén bojkottálom a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Az én billentyűzetemből bizony egyetlen sort sem olvas majd a Mandiner hű közönsége a POSZT-tal kapcsolatban! 

S hogy miért? Hát azért, mert nem választották be a zsűribe Lukácsy Gyuri cimborámat. Pedig én jelöltem. De legalábbis gondoltam rá, hogy tök jó lenne, ha benne lenne a zsűriben. Gyurit jól ismerem, remek srác, ért a filmhez, még papírja is van róla, meg úgy általában nagyon vágja, mi van a színpadokon. Együtt melóztunk a Heti Válasznál egy csomó évig, én tehát tudom, hogy mennyire rendben van a srác. Pont a POSZT zsűrijébe lenne való. De nem! Ezeknek nem kell a szakértelem! Ezek azt hiszik, ezek a pribékek mind azt hiszik, hogy az csak valami bolsevista trükk. Ezért aztán hiába gondoltam én, milyen remek lenne a Gyuri a zsűribe, ezek nem olvasták el a gondolatomat és nem jelölték. Úgyhogy BOJKOTT!!!!

Nem, nyugi, nem kattantam meg teljesen. A fenti sorok csupán szemléltető eszközei a legújabb kultúrhisztinek. Ennek itt, ni.

Tiltakozás és szolidaritás. Bojkott. Azért, mert bár a nagybecsű Színházi Kritikusok Céhe Csáki Juditot „jelölte” a POSZT zsűrijébe, mégsem lesz benne a héttagú testületben, mert a POSZT szervezői nem tették bele. 

Na most.

*

A Színházi Kritikusok Céhének (innentől csak: Céh) pontosan annyi joga van tagot delegálni a POSZT zsűrijébe, mint amennyi nekem van, vagy bármely kedves olvasónak. Nulla.

Amióta a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság együtt szervezi a találkozót, ezek vezetése állapodik meg a zsűritagokról. Hét emberről. Leülnek és megdumálják. Ez egyébként nagy dolog, mert a teátrumi ugye a „jobbos”, a színházi a „balos”, árok, ásás, Vidnyánszky, Ascher, gyűlölködés, stb. − aztán mégis meg tudnak egyezni egy listában. A Céh a Színházi Társaság tagszervezete, szóval az lehet, hogy a saját tagszervezetüktől a színháziak megkérdezték, kit javasolnának, de a Céh semmilyen módon nem jogosult jelölni. (Korábban, amikor csak a Színházi Társaság szervezte a dolgot, lehet, hogy volt ilyen. Már nincs.) Ha pedig nem tetszik nekik, hogy a saját szervezetük nem kardoskodott eléggé Csáki mellett, hát miért nem ez ellen hirdetnek bojkottot? Miért nem lépnek ki a Színházi Társaságból, amiért az asszisztál a csúnya botrányhoz?

Ahhoz a nem létezőhöz. Annyi történt ugyanis, hogy egy kétségkívül nagy tudású kritikus helyett egy másik, kevésbé tapasztalt, de szintén színikritikus fog ücsörögni a zsűriben. Ha jól tudom, ő. Meg lesz még hat másik ember. 

A Csáki Judit melletti szolidaritási bojkottmozgalom négy aláírója egyébként régi cimborája, munkatársa, ismerőse, beosztottja Csákinak. Utóbbi kettő az aláírók legjobbikára, Jászay Tamásra igaz, aki szerkesztő a Revizornál, a Revizornál, amelynek főszerkesztője Csáki Judit.

Szóval a Revizor azért nem ír a POSZT-ról, mert a Revizor főszerkesztőjét nem választották be a zsűribe. Grat.

Amikor az elnyomás abban testesül meg, hogy valakinek a barátja nem kerül be a zsűribe − ez azért már parodisztikus, tényleg. 

*

Az írás elejére visszatérve: Lukácsy Gyuri létező személy, jó kritikus, tényleg a kollégám volt, s a valóságban − bár nem az én javaslatomra − fel is vetődött a neve zsűritagként az idei POSZT-ra. Nem ért rá, nem vállalta, nem lesz a zsűriben. Ennyi. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csáki Judit nagy sz@rkeverő. Ő volt a Csurka/Dörner féle Új színház elleni bojkott "atyja" is.
Az általa fő-szerkesztett Revizor viszont mindmáig a Balog Zoltán vezette NKA támogatását élvezi.
Diktatúra!

Sok a baj a firkászokkal és médiájuk tulajdonosaival.
Keverik azt.:-)

Én meg a Székely Gábor vezette Új Színházba jártam, egészen addig, amíg a színház-alapító Székelyt Demszkyék ki nem rúgták.
A színházi szakma nagy kussolása közepette. (Viszont a zeneszerző Mártha István szerződésének meg nem hosszabbítása nagy balhé volt. Csáki Judit rendezésében.)

„Az önhittség nyomán csak balsiker terem.”
(Szophoklész)

András! Szerintem keveset forgolódik művészi körökben így nem csoda, hogy így „meglepődik” a művészvilág hisztis magatartásán. Érzékenyek és mindegyik azt hiszi ő a csúcs, rajti kívül mindenki más eggyel lejjebb van. Amikor ő kerül eggyel lejjebb akkor kitör a hiszti. Ez a történet is ilyen, és nem most kezdődött. Talán van igazságig is abban amit Csáki Judit mond a riportban http://www.168ora.hu/itthon/cs.. ugyanakkor túlzást is érzek benne.

Még egy link kiegészítésnek.

http://www.es.hu/;tiltakozas_a_kormany_emlekezetpolitikaja_ellen;2014-03-18.html

Csáki Juditot kidobták állásából, nem sokkal azután, hogy tanszékvezetői megbízatása lejárt. (168 óra)

Na, igen. Alföldit is akkor "dobták ki", mikor a megbuzatása lejárt. Diktatúra!
(A "megbuzatás" csak elütés. Nem vagyok én ilyen szellemes.)

Na ja!
A megbízást összetévesztik a hitbizománnyal.

Vajon megteheti-e egy közpénzekből (NKA) támogatott kritikai portál, a Revizor, hogy nem ír a színházi szakma legfontosabb évenkénti eseményéről, a POSZT-ról?
Ha igen, mit szól ehhez az NKA vezetője, Balog Zoltán?

Már nem mindenható, nem kikezdhetetlen! Ezt, úgy látszik, nem bírja elviselni.
Szakértelmét pedig legutóbb éppen a Népszabadság kritikus kérdőjelezte meg, Alföldiről áradozó könyve kapcsán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés