„Szoft korrupció”

Szűkebb körben büntetné a hálapénzt egy minisztériumi javaslat

2015. április 8. 12:15
A Btk. szövegéből nem derül ki egyértelműen, hogy bűncselekményt valósít-e meg az előre nem kért, de utólag elfogadott hálapénz. Az Igazságügyi Minisztérium javaslata szerint csak az előre kért vagy a kötelesség megszegéséért ígért hálapénz lenne büntetendő. A rezidensek az új előterjesztéssel sem elégedettek.

A hálapénz kérdését rendező szakasz is található abban a törvénymódosítási csomagban, ami nemrég került fel az Igazságügyi Minisztérium online dokumentumai közé – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A javaslat szerint csak akkor lenne büntetendő a paraszolvencia, ha előre kéri az orvos, vagy ha cserébe szakmai kötelességét szegi meg. 

Gellér Balázs ügyvéd nagyjából egy évvel ezelőtt, a Magyar Rezidens Szövetség képviseletében fordult a Polt Péter legfőbb ügyészhez, állásfoglalását kérve arról, hogy az előre nem kért, de utólag elfogadott hálapénz bűncselekménynek minősül-e. Gellér beadványában arra mutatott rá, hogy az új Btk. idevágó szövegéből az olvasható ki, hogy a paraszolvencia elfogadása újra büntethető. 

Az ügyészség igazat adott az ügyvédnek. Ahogy Fazekas Géza tavaly májusban fogalmazott: „Az ügyészség megvizsgálta a beadványt és maga is arra a következtetésre jutott, hogy a jelen jogszabályi rendelkezés alapján két, egymástól homlokegyenest eltérő jogi megoldás lehetséges”. A jogbiztonság helyreállítása érdekében már akkor azzal a javaslattal álltak elő, hogy a minisztérium kezdeményezzen törvénymódosítást és a Btk. vonatkozó szakaszába kerüljön be olyan fordulat, amely szerint az előny elfogadása csak kötelességszegéssel összefüggésben büntetendő. A jelenlegi előterjesztés ezt tartalmazza, de még nem került a kormány asztalára.

A friss javaslat szerint a Btk. 291. §-ban foglalt vesztegetés elfogadása bűncselekmény akkor valósulna csak meg, ha valaki „gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy a kötelességének megszegéséért a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja…” A módosítóhoz csatolt indokolás szerint ez egyértelművé teszi, hogy nem valósít meg bűncselekményt az orvos, ha utólag, a páciense elégedettségét kifejező pénzbeli vagy egyéb juttatást vesz át. Továbbra is bűncselekmény azonban, ha előre kéri, illetve, ha cserébe kötelességét szegi meg.

A rezidensszövetség így sem elégedett. A Magyar Nemzet megkérdezte Dénes Tamás elnököt, aki úgy vélekedett, a legfőbb cél a hálapénz gyakorlatának felszámolása és az orvosok tisztességes bérezése lenne, mert a paraszolvencia „szoftkorrupt” rendszere külföldre űzi a orvosokat.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már 6 év egyetem után minimálbérért dolgozol, akkor ne legyen hálapénzed se, dögölj meg, burzsuj hülyegyerek. Mit képzeltél, értelmiség leszel? Gyógyítgatunk, gyógyítgatunk? Meg tanulunk, mi? Még mit nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés