Nem törtem meg, hiába packázott velem a hatalom

2015. április 13. 16:55

Alföldi Róbert
Népszabadság
A Nemzeti Színházban végzett munkám jutalmának tekintem, hogy miután el kellett jönnöm, meg tudtam őrizni a művészi-egzisztenciális függetlenségemet. Interjú.

Mephisto, Julius Caesar, Kabaré – ha az elmúlt időszak rendezéseit nézem, most mintha a művész és a hatalom viszonya izgatná leginkább.

Ez meglepi? Csak arról tudok előadást rendezni, ami aktuálisan a legjobban érdekel. Manapság mi érdekelne inkább, mint a hatalom maga? De ha netán nem izgatna ez a téma, akkor is muszáj lenne róla beszélnem, mert olyan a közeg, amely körülvesz bennünket. Egyre nagyobb baj van. Muszáj kimondani. Ez a színház alapvető dolga! Jó lenne, ha néha lehetne egy kicsit másról is beszélni.

De hát most rendezi Szombathelyen Shakespeare Makrancos Katáját.

Na akkor majd nézze meg, hogy mennyire lesz vidám. Kevés olyan dráma van a világirodalomban, amely ennyire nyíltan mutatja meg a hétköznapi erőszakot.

Ön minden megnyilvánulásával egy igazán szabad ember benyomását kelti. Mind művészi, mind szellemi, mind egzisztenciális értelemben. Kemény küzdelmébe kerül?

Most már nem. De ezt annak köszönhetem, hogy az életem meghatározó pontjain talán jól választottam. Akkor mondtam igent, amikor kellett, és akkor nemet, amikor az volt a helyes, mint utólag kiderült. A Nemzeti Színházban végzett munkám jutalmának tekintem, hogy miután el kellett jönnöm, meg tudtam őrizni a művészi-egzisztenciális függetlenségemet. Ezért nem törtem meg, hiába packázott velem a hatalom. Nyilván más lenne a helyzet, ha nem tudnék megélni a munkámból.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te nyavalyás!
Extremista liberálisok kegyeltje.
Jobb ha tudod, te annyira vagy művész, mint az a festő, aki úgy festi a képeit, hogy a vászonra önti a különféle színű festékeket.
Csak ez az utóbbi nem kártékony, ellentétben veled.
Téged senki sem bántott, veled a hatalom nem packázott, pedig rád fért volna, te felfújt hólyag.
Képzelem, mit csinálhattál Szombathelyen Shakespeare Makrancos Katájából, ami szerinted nem vígjáték, hanem merő erőszak.
Gondolom nővédelmi happeninggé faragtad át, te féleszű. A nőkön elkövetett erőszak elleni tiltakozó demonstrációvá.
Meddig hagynak téged tobzódni - szégyentelen baromarc?

Lejárt a szerződés és nem lett meghosszabbítva. Ez nem packázás.Nekem nagyon nem tetszett az István, a király újragondolása, nagyon félre ment, nem csoda, hogy soha többet senkinek nem kellett. Ez ám a pénzkidobás! Ráadásul úgy érzem, hogy Alföldi froclizta a nézőket pl a János vitézzel-is.

Packázni te packáztál az ország többségével. Egyébként pedig senki nem mondta, hogy a pozíciód halálig tart. ( A kormány pedig kifejezetten türelmes volt veled. Túlzottan is.)

Szerintem csak lejárt a szerződés.
Pályázatot írtak ki.
Amikor Schwajda György megbízatása lejárt ,Görgey Gábor - pályáztatási ígéretével ellentétben - Huszti Pétert nevezte ki a teátrum élére. Pályázat nélkül!!!!! Huszti azonban az éles kritikák miatt lemondott.
Majd megpályáztatták és ismét új, Jordán Tamás lett az igazgató.

Egyik, mandátumát kitöltő, igazgató sem hisztizett úgy mint Alföldi.

Tudod is te, milyen a Makrancos Kata!
Remélem, Vadai lesz a főszereplő.

Remélem , nem haragszol, ha azt mondom: Elég degradálni.
Nem kell a "le" igekötő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés