Válasz a Pesti Srácoknak: így nem utazik Orbánra a HírTV

2015. április 28. 17:22

Bodacz Balázs
Azt feltételezitek, hogy egy háttérzajos környezetben, távoli beszélgetés vételére alkalmatlan mikrofonnal, fémlappal letakart optikán keresztül próbált meg felvételt készíteni a háttal álló Orbán Viktorról a ravasz HírTV?

Bodacz Balázs (Hír TV) válasza a Pesti Srácok 180 fokos fordulat: valóban a miniszterelnökre utazik a Hír Tv című cikkére.

*

Kedves pestisrácok!

Ha egy kicsit értenétek a kamerához, akkor... de mindegy, nem értetek. Elmondom. A kamera kijelzőjét láthatjuk a képen. Mellette van egy Access feliratú led. Az kéken világít, amikor felvétel készül. Az általatok közzétett „anyagon” világosan látható, hogy a led nem világít. Ez egyébként nem is kapcsolható ki; ha a kamera vevő üzemmódban van, a led világít, és kész, hacsak rotring ceruzával ki nem ütik belőle. A kijelzőn a helyi idő látható, nem pedig a felvétel timecode-ja (bár a kettő eshet egybe is). A hangszint-jelző akkor is ugrál a kamera bekapcsolt állapotában, ha még adatrögzítő (lemez, kazetta) sincs benne.

Továbbá (bár szemből nem látható a kamera, de aki kicsit ért hozzá, számára ebből a szögből is kiderül) az ún. frenchflag (lencsevédő, árnyékoló, napellenző) rá van hajtva az optikára. Egy fém lapról beszélünk. Onnan lehet tudni, hogy le van hajtva, hogy a lap felül zsanérozott, tehát ha nyitva lenne, akkor innen is látható volna.

Vagyis: a kamera jelen állapotában csak akkor tudott volna „titkos” felvételt készíteni, ha átlátott volna egy kb. 2-3 mm vastag vaslemezen. Továbbá (van némi rutinja a hírTV-s operatőröknek a titkos felvételek készítésében): az általatok mutogatott kijelző befordítható, illetve ki is kapcsolható. Akár felvétel közben is. Ha tehát a kajlázás lett volna a cél, akkor az operatőr 1.) nem hajtja rá a fémlapot az optikára, mert tudja - veletek ellentétben -, hogy az elektromágneses sugárzás emberi szem által fényként érzékelhető spektrumai nem hatolnak át rajta, 2.) kikapcsolja, vagy befordítja a kijelzőt, hogy ne bukjon le. (A kikapcsolhatatlan Access-led persze akkor is világít.)

Fennmarad még a hang kérdése, ez igaz. A kijelző hangszintjelzőjén a kamera ú.n. atmoszféra mikrofonjának jelét látjátok. Ami - a ti felvételeteken is hallható módon - a környezeti zajokat veszi, pontosan azokkal szinkronban mozog. Ilyen távolságból, háttérzajos környezetben alkalmatlan egy 3-5 méterre lévő beszélgetés rögzítésére. A feladata éppen a környezeti zajok érzékelése (ez is történik éppen), nem pedig egy azoktól megtisztított, több méterre lévő beszélgetés érthető felvétele.

Vagyis azt feltételezitek, hogy egy háttérzajos környezetben, távoli beszélgetés vételére alkalmatlan mikrofonnal, fémlappal letakart optikán keresztül próbált meg felvételt készíteni a háttal álló Orbán Viktorról a ravasz HírTV.

Továbbá, és ez már nem operatőri, hanem riporteri, szerkesztői kérdés - azt hittem, ebben jobban otthon vagytok -, elképzelni nem tudom, hogy ha Orbán Viktorra utaznánk, milyen, rá nézve „terhelő” adathoz lehetne hozzájutni egy ilyen eseményen az általatok vizionált módszerrel.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezd átmenni az egész kabaréba...

Így nem-szól a cím. De akkor máshogy igen:-)))))
Sajnálom, Bodacz Balázs, régen néztelek és nem te vagy az oka, hogy ma már nem nézlek. Simicska távolított el tőletek sok embert.

1.Ami egyértelmű : a HÍR TV 180-os fordulatot hajtott végre . Ellenzéki lett . Ehhez joga van . A nézői majd eldöntik , hogy korrekt-e , avagy sem .
2.Személy szerint úgy tapasztalom , hogy a Simicska-féle elkotyogott terv kivitelezői a munkatársak , mert , mi mást tehetnek , ha ott akarnak dolgozni ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés