13 évet kapott egy férfi különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért

2015. május 11. 16:21
Első fokon 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Törvényszék azt a férfit, aki a vád szerint 1998-ban különös kegyetlenséggel ölte meg egy ismerősét, aki egy üzleti ügyből kifolyólag pénzt követelt tőle. A vádlott testőrét még '99-ben ítélték el bűnsegédként való közreműködése miatt.

Tizenhárom év fegyházra ítélte különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt egy 1998-ban történt gyilkosság vádlottját hétfőn első fokon a Pécsi Törvényszék. A férfi, Hamvas Gábor tizennégy éven át Angliában bujkált, 2012-ben fogták el.

Az Antal Gábor tanácsvezető bíró által ismertetett vádirat szerint a jelenleg 43 éves vádlott 1998. január 21-én a Pécset Orfűvel összekötő Abaligeti útra csalta ismerősét, aki egy üzleti ügy miatt pénzt követelt tőle, és ott megölte őt. Különös kegyetlenséggel végzett a férfival: tizenhatszor csákánynyéllel sújtott le a fejére, a nyakára, a lábára, majd tizenkilencszer késsel szúrta meg a hátán, a vállán, a nyakán, az arcán a már magatehetetlen sértettet.

Az áldozat hosszú szenvedés után a vérveszteség miatt a helyszínen belehalt sérüléseibe, a gyilkos és társa elmenekült. A vádlottat testőre segítette a cselekmény elkövetésében, őt még abban a hónapban elfogták, és egy évvel később bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen nyolc év fegyházra ítélték.

Hamvas Gábor Angliába szökött, ahol tizennégy éven át bujkált. Új személyazonosságot szerzett, egy fuvarozó cégnél targoncavezetőként, sofőrként dolgozott, amikor 2012 márciusában a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomára akadt és angol rendőrök elfogták. 2013 júniusában sikerült Magyarországra szállítani.

A bíró kitért arra, hogy a vádlott sem elfogásakor, sem azóta nem tett vallomást, de állította: nem volt a helyszínen az eset megtörténtekor, a cselekményt nem ő követte el. Az ellene felhozott bizonyítékokat ugyanakkor a bíró szerint hitelt érdemlően nem tudta cáfolni.Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, az eljárást másodfokon a Pécsi Ítélőtábla folytatja le. A vádlott továbbra is őrizetben marad a bíró döntése alapján.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntetési tételének alsó határa tíz év, és akár életfogytiglani szabadságvesztési is kiszabható. 

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

13? Ha mar halalra nem lehet itelni az ilyet, legalabb annyi evet szabnanak ki ahany csakanyutest adott...

A kertjet arammal vedo bacsira mennyit is akartak kiszabni? Ahhoz kepest ez csak ennyi?

Jogos: az egyik lényeges körülmény, amit nem tudunk, hogy jogos volt-e a követelés, vagy az áldozat csak pumpolta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés