Miskolci az év kiállítása, bihari és óbudai az év múzeuma

2015. május 18. 11:46
A berettyóújfalui Bihari Múzeum és a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői vehették át az Év Múzeuma 2014 elismerést a Múzeumok Majálisa programsorozat keretében megtartott ünnepélyes díjátadón szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az Év Kiállítása 2014-ben a miskolci Herman Ottó Múzeum Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című tárlata lett. A díjakat a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület adja át minden évben a pályázatokon győztes múzeumoknak, ezzel is felhívva a közönség és a közélet figyelmét a magyar múzeumok világára és kiváló teljesítményeikre.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület idén 19. alkalommal hirdette meg pályázatát az év múzeuma kitüntető cím elnyerésére, mely az intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, a múzeumok elmúlt évi fejlődését értékeli az elismerésről döntő bizottság. Idén hét intézmény közül választották ki a legjobbat.

Az év két múzeuma a bihari Berettyóújfalutól az óbudai vendéglátásig

Az 1947-ben alapított berettyóújfalui múzeum az intézményben őrzött tudás széles körű megosztásáért, a városban és a gyűjtőkörébe tartozó teljes területen az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért kapta az elismerést. Széles körű értékmentése, minőségi muzeológiai munkavégzése révén eredményesen szólítja meg a környék lakosságát, oktatási és nevelési intézményeit – áll a szakmai zsűri bírálatában. A város fenntartásában működő múzeum vezetője, Kállai Irén a díjátvétel után elmondta: az intézmény célja a bihari öntudat formálása, a lokálpatriotizmus támogatása, a város és a környék múzeumi-kulturális életének szervezése a gyűjteménygyarapítástól a műtárgyvédelmen, vetélkedők és foglalkozások szervezésén keresztül a táborokig és a határon átnyúló „biharországi” kapcsolatok erősítéséig.

A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új helyszínen történő magas színvonalú kialakításáért, folyamatos fejlesztéséért, az új állandó kiállítások kiemelkedő nívójú megvalósításáért részesült a díjban. Az Óbudán működő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott múzeum igazgatója, Kiss Imre a díjátadón bemutatta a magyar kereskedelem és vendéglátás elmúlt hosszú évtizedeit átfogó kiállítást, annak részleteit, a jelenlegi helyzetet és a jövőbeli terveket.

A múzeumok közül a szakmai bizottság különdíját kapta a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum magas színvonalú szakmai bemutató tevékenysége és turisztikai vonzereje elismeréseként. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság különdíját a szentesi Koszta József Múzeum kapta szakmai, muzeológiai és tudományos tevékenységéért. Elismerő oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a nyíregyházi Sóstói Falumúzeum és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum is.

Az év múzeuma-díj zsűrijének tagjai Bereczki Ibolya, Császtvay Tünde, Cservenyák László, Csorba Csilla, Deme Péter, Hatházi Gábor, Matskási István, Népessy Noémi, Róka Enikő és Zomborka Márta voltak.

Elit alakulat – miskolci honfoglalás-kiállítás lett az Év kiállítása

Az ötödik alkalommal kiosztott Év kiállítása cím díjazottját ebben az évben 13 intézmény nevezett tárlata közül választotta ki a zsűri. A miskolci Herman Ottó Múzeum állandó kiállítása korszerű eszközökkel és egységes arculattal, látványos térképekkel, makettekkel, grafikai munkával mutatja be a Karos település határában előkerült honfoglalás kori temetők különleges leleteit „Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői” címmel. A kiállítás kurátora, Pusztai Tamás a díjátadón elmondta a miskolci régészeti gyűjtemény, a honfoglalás korabeli régészeti leletek történetét. A kiállítás kifejezetten a honfoglalás korára koncentrál, s kreatív, újszerű megoldásokkal mutatja be a korabeli temetők leleteit, azok különböző típusait; de bemutatják magát a régészkedés folyamatait, kihívásait is.

Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a múzeumok egyre sokrétűbb kihívásokkal néznek szembe. „Fesztiválközpontnak, központi és közösségi tereknek kell lenniük úgy, hogy közben a tudományos jelleget, a gyűjteményeket és a műtárgyi állományt is meg kell őriznünk és örökül hagyni a következő generációkra. Emellett kreatívnak és újító szelleműnek is kell lenniük, hogy megszólíthassák az embereket és követőket találjanak erre a munkára. Ezen a nehéz úton most megmutathatjuk egy-két múzeumnak, mennyire jó úton járnak” – fogalmazott Császtvay Tünde.

Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke szerint minden pályázatból érződött, hogy a tudományos bázison alapuló munka célja az ismeretátadás mellett az, hogy az intézmény a közönség és a közösség által használt térré váljon. „Immár 19. éve győződhetünk meg arról, hogy ebben a folyamatosan változó miliőben hihetetlen invenciókkal, talpraesettséggel és munkamániával kollégáink az egész országban zseniális munkát végeznek” – tette hozzá.

Az Év Kiállítása 2014 díjra nevezettek közül elismerő oklevelet kapott a Katona József Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy-egy tárlata.

Az év kiállítása-díj zsűritagjai Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke, Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője, Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója, Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályvezetője, Mányi István építész, Rajcsányi Gellért, a mandiner.hu főszerkesztő-helyettese, Tímár-Geng Csilla pedagógus és Veres Gábor, a Társaság alelnöke voltak.

Az elismeréseket az idén 20. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisa részeként adták át. A kétnapos programsorozaton 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatta a közönséget a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban. A múzeumok az esemény idei tematikájához illeszkedve a modern 20. század témakörét, eseményeit és személyiségeit értelmezték újra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés