A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját már elnyerte a Saul fia

2015. május 23. 18:07
A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el a 68. cannes-i filmfesztiválon Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia.

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. cannes-i filmfesztiválon. A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusokból álló zsűri a hivatalos versenyprogramba meghívott 19 alkotás közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választotta ki a szerintük legjobb filmet. 

Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilmek ítélt FIPRESCI-díjat szombaton, egy nappal a hivatalos díjkiosztó előtt adták át a cannes-i fesztiválpalota egyik különtermében. 

A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, amelyben Mario Abbade Neto brazil elnök mellett Franciaország, India, Egyiptom, Dánia, Hongkong, Nagy-Britannia és Törökország vezető filmkritikusai foglaltak helyet.

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ATV-ben beszélt Zentai Péter a német-izraeli megbékélésről. Példaként hozta fel, hogy német fiatalok önkéntesként dolgoznak kibucokban, s egyáltalán élénk a kapcsolat a két nép fiataljai között.

S amikor találkoznak, mint unalmas téma felett átlépnek a holokauszt kérdésén, a máról, a barátságról, az együttműködésről beszélnek.

Nekünk magyaroknak meg naponta azt kell látnunk, hallgatnunk minden forrásból, hogy mekkora nácik voltunk, s mekkora nácik gyermekeink is.

A rendező jó tanítványa Köves Slomónak. Ő volt az, aki egyszer az írásában azon elmélkedett, hogy a magyarországi zsidóság legnagyobb traumája, hogy együtt kell élniük a náci magyarok leszármazottaival. Velünk, gyermekeinkkel, a ma született csecsemőkkel.

Nos ez a "rendező" ezt a szemléletet viszi tovább, lejáratva a szomorú történteket. Józan ember nem vonja kétségbe a holokauszt megtörténtét, de ami iparszerűen, méltatlanul ráépült a túlélők, leszármazottaik révén, az már egyenest kegyeletsértő.

S tényleg vicces, hogy egy ilyen alkotást biztos befutóként lehet indítani. No de kik is bírálják el? Több kérdésem nincs.

Egyetértek azokkal , akik - értelem szerint , nem szó szerint idézve - itt azt írták : a Holocaust borzalmas , de nagyon irritáló a téma túllihegése . Hasonlattal : a kis mennyiségben gyógyszer nagy mennyiségben méreg...

Nem értetted meg írásom lényegét, amit sajnálok. Már korábban tettem arról említést, s most Neked is írom, hogy a családomat elvittem Auschwitzba és Mauthausenbe, ahol meséltem nekik a szörnyűségekről, saját, zsidó mentő édesapámról, s elhelyeztük a kegyelet virágait is.

Mindennek még egyszer nem szabad megtörténnie, az ottani áldozatokra magyarként tekintek. Arról most ne nyissunk vitát, hogy a szövetséges légierő miért nem bombázta a haláltáborok felé vezető vasutakat és az amerikai érdekeltségű német gyárakat.

De azt már jó lenne ha tudomásul vennétek, a magyarságnak elege van a naponkénti kollektív megszégyenítésből, abból, hogy gyermekeinket is nácinak tartjátok, beleértve a csecsemőket is, s képtelenek vagytok megbecsülni azt, hogy itt élhettek közöttünk.

Lejáratjátok hazánkat itthon és külföldön, állandóan csak az előjogokért küzdötök, az érdemtelen, jogtalan kiváltságokért, s képtelenek vagytok megbecsülni azt, hogy nagyon jól éltek, a legjobban Magyarországon.

Az meg már tényleg kegyeletsértő, ahogyan felépítettétek a holokauszt ipart. Józan érzésű ember ilyet nem tenne, csak azok, akik a halottaikból is pénzt akarnak csinálni.

S ha megengeded, akkor bennem azért él egy másik kép is. Egy, az édesapja karjai között, izraeli katonák által megölt palesztin gyermeké.

Több szerénységet, tisztességet, önmérsékletet, önkritikát barátaim.

Nem Neked írtam, de köszönöm, hogy reagáltál. Mark Boltnak jeleztem, hogy alaptalan a kioktatása, s azt is próbáltam jelezni, hogy így képtelenség párbeszédet folytatni, megbékélni.

A jelzett észrevételeimmel csak utalni akartam arra, hogy a kizárólagossággal, agresszív érdekérvényesítéssel, a többségi társadalom napi irritálásával azokat is elidegenítitek a konszenzus kereséstől, akik Veletek békében szeretnék ezt az országot építeni, élhetővé, boldoggá tenni.

Persze ha nem akartok megbékélni, csak megszakítás nélkül vádolni, akkor tényleg nincs miről beszélnünk. Sajnálom.

Itt van egy kedvcsináló a filmhez.

https://www.youtube.com/watch?..

Igényes munkának tűnik.

Szerencsére tudom, hogy az okádnivaló szarháziak, akik itt epét hánynak, nem Magyarország többségét jelentik, csak egy lumpen szubkultúrát.

Ezért nyugodtan gratulálok a rendezőnek, ahogy remélhetőleg holnap is lesz miért. Ha már csak annyit elér vele, hogy feritekeriket, heepeket a gutaütés kerülgeti, akkor megérte.

És most rajta, zsidózzatok, faszkalapok.

Ezek szerint te nem olvastad még kohntalan topiktárs írásait és megjegyzéseit.
A megjegyzés egyáltalán nem a filmnek szólt, hanem neki.

Csak éppen a Szamuely és Kohn féléknek semmi köze nem volt a meggyilkolt zsidó civilekhez.
Az biztos, hogy sokszor már a vízcsapból is a Holokauszt folyik, viszont az is biztos, hogy sok ezer magyar(!!) zsidót végeztek ki a koncentrációs táborokban. A számokról lehet vitatkozni, az viszont aki a tömeggyilkosságokat kétségbe vonja, nagyon ostoba.

vicces is lenne, Fletó

A 44. gyermek azért nem rossz próbálkozás erre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés