Szántó T. Gábor kapta a Hévíz folyóirat irodalmi díját

2015. május 27. 17:46
Szántó T. Gábor író, költő kapta a Hévíz irodalmi folyóirat idei díját A leghosszabb éjszaka című novellájáért. A novella története szerint egy második világháború után Felvidékről kitelepített magyar házaspár egy éjszakát kénytelen együtt tölteni új házukban az onnan kitelepített sváb családdal.

Szántó T. Gábor író, költő, a Szombat című folyóirat főszerkesztője vehette át szerdán a Hévíz irodalmi folyóirat idei díját A leghosszabb éjszaka című novellájáért. A díjátadó alkalmából Papp Gábor, Hévíz polgármestere felidézte, hogy az önkormányzat 2011-ben döntött úgy, hogy megújítja a két évtizede létező folyóiratot, 2012 óta Szálinger Balázs költő a kiadvány főszerkesztője.

A Hévíz folyóirat irodalmi díját – amelyet az önkormányzat alapított – harmadik alkalommal adták át, s mint minden esztendőben, ezúttal is az előző évfolyam lapszámaiban publikált írásokból választotta ki a bíráló bizottság a díjra érdemes alkotást.

Cserna-Szabó András, a lap szerkesztője felidézte, hogy Szántó T. Gábor A leghosszabb éjszaka című novellája a történelem „sűrítése”, egyetlen napban benne van Közép-Európa 20. századi története. Szálinger Balázs ugyanakkor arról beszélt, hogy a díjazott novella „nem beszél, hanem ábrázolja” a történelmet az irodalom eszközeivel.

A novellában egy felvidéki magyar házaspár szerepel, akiket a második világháború utáni Magyarországra telepítenek ki. Amikor új lakóhelyükre viszik őket, a vályogházban ott találják még azt a kitelepítésre váró sváb családot, amelynek tagjaiért csak másnap jönnek, hogy elszállítsák őket Németországba, így kénytelenek egy fedél alatt tölteni az éjszakát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában