Ferenc pápa: Kötött lehet a húsvét dátuma, hogy egyszerre ünnepeljenek a felekezetek

2015. június 13. 15:53
Mozgóból kötött ünneppé tenné Ferenc pápa a húsvétot annak érdekében, hogy a katolikus, ortodox és protestáns keresztények egy időpontban tudják ünnepelni Krisztus feltámadását. Mint a pápa megjegyezte, ő már tett is erre vonatkozó javaslatot a konstantinápolyi és az orosz pátriárkának.

Ferenc pápa szerint a katolikus egyház kész megváltoztatni a húsvét időpontjának meghatározását annak érdekében, hogy más keresztény egyházakkal egy napon ünnepelhesse Krisztus feltámadásának ünnepét – írta a Corriere della Sera című olasz lap szombaton, az egyházfőt idézve.

 
A hvg.hu szerint az egyház hajlandó meghatározni egy fix dátumot a húsvétnak annak érdekében, hogy az ünnepet egy napon tarthassa az összes keresztény, legyen az katolikus, protestáns vagy ortodox – közölte Ferenc pápa a lateráni Szent János-bazilikában tartott meditáción.
 
A pápa felhívta a figyelmet arra, hogy a katolikus egyház már VI. Pál pápa óta készen áll erre. Az egyházfő szerint a római katolikus egyház hajlandó megvitatni a témát más keresztény egyházakkal, és ő már tett is erre vonatkozó javaslatot a konstantinápolyi és az orosz pátriárkának.
 
„Találkozik egy katolikus és egy ortodox, és azt kérdik egymástól: a te Krisztusod már feltámadt? Az enyém majd jövő vasárnap” – mondta Ferenc pápa.
 
Az eltérő naptárak miatt viszonylag ritka alkalomnak számít, hogy a katolikus, a protestáns és az ortodox egyházak ugyanabban az időpontban ünneplik a húsvétot. Ugyanis a nyugati kereszténység a XIII. Gergely pápa által 1582-ben bevezetett gregorián naptárt követi, míg a keleti, ortodox egyházak megtartották a Julius Caesar nevéhez fűződő Julián-naptárt. Ebből adódóan a húsvét időpontja akár öt héttel is eltérhet egymástól a kereszténység két nagy ága között. 
 
A 20. században 26-szor fordult elő az időpontok egybeesése, a 21. században pedig 31-szer lesz, miközben az egyidejű ünneplést sokan a keresztény egység szimbólumának tekintik. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden harmadik-negyedik húsvét esik egybe a két században. 
 
A nyugati kereszténységben a húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első teliholdat követő vasárnap és hétfő. Naptári időpontja ezért minden évben eltérő, március 22. és április 25. közé eshet. Az ortodox keresztény egyházakban ennél bonyolultabb a számítás, és azt más naptár alapján is végzik.
 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem és nem is fogják, mert ők János apostol szerint számítják a húsvéti időt.

A Mandiner az a hely, ahol az okosokat lehülyézik, de hogy Ferenc pápa is sorra kerül, nem gondoltam volna.
A közös ünnep az egységet segíti,és az erőt növeli.

Válaszok:
Sulammit | 2015. június 14. 19:50

Nem is reagáltál a Torinói lepellel kapcsolatban amit küldtem neked.

A Vatikán már régen leszögezte, hogy húsvét dátuma újraszabályozásának nincs dogmatikus akadálya, csak a keresztény egyházak megegyezésétől függ. Kár, hogy XIII. Gergely a naptárreformmal együtt nem rendezte ennek az ünnepnek a dátumát is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés