Jövőre is lesz POSZT

2015. június 15. 11:41
A Nemzeti Színház Isten ostora című produkciója lett a legjobb előadás a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón. Páva Zsolt, a vendéglátó város polgármestere a tíznapos esemény szombati díjkiosztó gálaestjén azt ígérte: a fesztivált a jövőben is megrendezik Pécsen.

Véget ért a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Páva Zsolt, a vendéglátó város polgármestere a tíznapos esemény szombati díjkiosztó gálaestjén azt ígérte: a fesztivált a jövőben is megrendezik Pécsen. „Akik aggódnak a POSZT miatt, azokat szeretném megnyugtatni, hogy az jövőre és az után is lesz” - mondta a fideszes politikus. Hangsúlyozta: be kell látni ugyanakkor, hogy a magyar színházi élet kettészakadt. „Ez már tény, és nem a mostani fesztivál miatt mondom, korábban is lehetett látni” - tette hozzá. Páva Zsolt arra kérte a színházi szakma képviselőit, a következő egy évben gondolják át, „mit és hogyan érdemes csinálni a POSZT körül”, mert ahhoz, hogy a fesztivált a jövőben is jó szívvel szervezhessék meg, „néhány dolognak meg kellene változnia”. A polgármester ezzel egyebek mellett arra utalt, hogy a fesztiválnak már az előkészülete is felszültségtől terhesen zajlott. A Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező által összeállított versenyprogramba tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be, de a díjakért végül csak tíz előadás versengett. Ennek oka, hogy az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vitával összefüggésben az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság úgy döntött: a versenyprogramba beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

 
A POSZT-on tizenhat díjat osztottak ki, ebből a Nemzeti Színház Isten ostora, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című darabjához egyaránt négy elismerés köthető. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a gálaesten újságíróknak azt mondta: minden elismerés visszaigazolást jelent, amelynek a társulat nagyon örül. „Nagyon kemény évad áll mögöttünk, és egy sor komoly, a közönség által szeretett előadást sikerült létrehozni - fogalmazott. A direktor a POSZT-tal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok a feszültségek, amelyek mindig is ott voltak a találkozón, most felszínre törtek, és ezt személy szerint nagyon pozitívan éli meg. „Egy ilyen helyzet mindig lehetőség az újragondolásra, lehetőség arra, hogy újrafogalmazzuk a történetet” - tette hozzá. Hangsúlyozta: biztos abban, hogy a POSZT-ra szükség van, és a szakma nagy része abban is egyetért, hogy a találkozót Pécsen kell megrendezni. „Reméljük, hogy a következő év nem a botrányokról és az egymásnak feszülésről, sokkal inkább a szakmáról fog szólni” - fogalmazott Vidnyánszky Attila.
 
Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadásának rendezője azt mondta, remélte, hogy a darab jól szerepel a fesztiválon. „Igazi csapatmunka volt, a szorgalmas munka gyümölcse” - hangsúlyozta. Hozzátette: a POSZT-on elért siker nagy megtiszteltetést jelent Kaposvárnak is, amelynek színházában újra erős társulat épül. Stenczer Béla színművész, a POSZT ügyvezetője a találkozó tapasztalatait összegezve arról szólt, hogy Pécs egy rendkívül gazdag, rendezvényeit tekintve jól összeállított, emlékezetes, szép fesztiválnak adhatott otthont. „Túl a szakmai feszültségeken, a program nagyszerű, a közönség érdeklődése töretlen volt, a kísérőrendezvények szinte telt ház előtt zajlottak, a szabadtéri események ezreket vonzottak” - fűzte hozzá. Utalt rá: versenyelőadásokból huszonhármat tartottak, Törőcsik Mari színművész rosszulléte miatt egy előadás elmaradt. A közönség 210 egyéb rendezvényen, köztük kiállításon, nemzetiségi színházak produkcióin, vizsgaelőadásokon, szakmai és színházi nevelési programokon vehetett részt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában