Soron kívül tárgyalják ősszel a Biszku-ügyet

2015. június 23. 14:51
Ősszel, a Fővárosi Törvényszéken folytatódik a Biszku-per, amelyben a bíróság elnöke elrendelte a soronkívüli eljárást – mondta a törvényszék szóvivője, de a tárgyalás időpontját egyelőre nem hozta nyilvánosságra. Az igazságügyi miniszter szerint ezt az ügyet már „valószínűleg az élet fogja megoldani”.

A Fővárosi Törvényszék elnöke soronkívüliséget rendelt el a Biszku-ügyben – közölte Póta Péter, a bíróság szóvivője kedden az MTI megkeresésére. Elmondta, az ügyben az őszi időpontokra szóló idézéseket már kiküldte a bíróság, de – arra hivatkozva, hogy a kézbesítésről szóló értesítések még nem érkeztek vissza – a megismételt eljárás kezdő időpontját egyelőre nem közölte. 

A Fővárosi Ítélőtábla június elsejei másodfokú végzésével hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. Álláspontja szerint az elsőfokú döntés annyira megalapozatlan, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehet építeni. A hatályos büntetőeljárási törvény szerint soron kívüli eljárást kell lefolytatni, ha az eljárás megismételt.

A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában, továbbá felelős a karhatalmisták által leadott, halálos áldozatokat követelő sortüzekért. Tavaly májusban a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát, aki bűnösségét mindvégig tagadta.

A táblabíróság döntése után egy héttel Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy pártja soron kívüli, a lehető leggyorsabb eljárást és mielőbbi ítéletet szeretne a Biszku-perben. Újabb egy héttel később a kommunizmus áldozatait képviselő civil szervezetek és Rétvári Bence, a KDNP alelnöke egy a Kúria épülete előtt tartott sajtótájékoztatón szorgalmazták: szülessen minél előbb jogerős ítélet, történjen gyors igazságszolgáltatás Biszku Béla ügyében.

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában kedden Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy vélte: hosszú eljárásra van kilátás, jobb lett volna dönteni ebben a kérdésben. Utalva a vádlott életkorára azt mondta: „valószínűleg az élet fogja megoldani ezt a problémát”.

Korábban többen is bírálták az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntését. Ibolya Tibor fővárosi főügyész arcpirítónak nevezte a határozatot, szerinte a tábla – amelyből a védelem „csörgősipkás bohócot csinált” – mondvacsinált indokokkal küldte vissza az ügyet első fokra. A Jobbik elfogadhatatlannak nevezte az ítélőtábla döntését. Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője korábban a Biszku-üggyel összefüggésben úgy fogalmazott: „én azok közé tartozom, akiket az ítélet indoklása kifejezetten felháborít”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés