Jön a Filmgalopp, az első erdélyi magyar rövidfilmes verseny

2015. július 1. 11:01
A Filmtett Egyesület fiatal erdélyi magyar tehetségek után kutat: a jelentkezés határideje augusztus 21., a szervezők a beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén hozzák nyilvánosságra.

Fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása érdekében a Filmtett Egyesület meghirdette az első erdélyi magyar rövidfilmes versenyt, a Filmgaloppot - közölte kedden az egyesület. A Filmgalopp versenye a Filmtettfeszt Magyar Filmszemle helyszínein zajlik szeptember 30. és október 4. között. A jelentkezés határideje augusztus 21., a szervezők a beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén hozzák nyilvánosságra. A Filmtett Egyesület 30 percnél rövidebb, az elmúlt két évben készült fikciós filmeket vár, amelyeknek stábja (írója, rendezője, operatőre, producere, a főszerepet alakító színészei) nagyrészt erdélyi alkotókból áll, javarészt erdélyi helyszíneken forgatták nagyrészt magyar nyelven.

 
A fesztivál fődíja 1 millió forint, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ajánlott fel a legjobb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára. A testület emellett szintén 1 millió forintos pénzdíjat ajánl fel a Sárga Csikó-díj idei nyertese javára. A 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület olyan filmes személyiségek számára, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítik vagy segítették a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A Filmtettfeszt immár tizenöt éve Erdély egyik legjelentősebb magyar filmfesztiválja, amelyet az elmúlt években egyre több helyszínen rendeznek meg. Tavaly tíz erdélyi városban voltak láthatók a magyar filmek, a fesztivál fő helyszíne Kolozsvár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés